Weekendquote | Aanslagen, privacy, moslims en rookgordijnen

Even een statistisch feit: in 2008 werden in Europa 584 terreuraanslagen opgetekend, waarvan vier door moslimextremisten. De rest kwam van extreem-links, extreem-rechts, separatisten, dierenactivisten. Maar moslims zijn het slachtoffer van de profiling die iedereen blijkbaar heel gewoon vindt.”

Aldus Martijn Delaere in het blad Binnenlands Bestuur. Daarmee legt hij voor een deel de vinger op de zere plek. De rest van het artikel geeft de waan van de dag m.b.t. het inbreken op de privacy van de burgers ten behoeve van de “veiligheid” goed weer.

Via, via

 1. 3

  Mooi artikel. Het staat helemaal bol van de ijzersterke quotes en “leuke” (eigenlijk zijn ze angstaanjagend) anekdotes:

  “In Rotterdam is onderzoek gedaan naar interessante dossiers die al waren afgerond om te zien of het beter had gekund als er eerder gegevens over internetgebruik en e-mail beschikbaar waren geweest. Conclusie: had niets uitgemaakt. De onderzoekers zijn naar een paar hoofdcommissarissen gestapt, die zeiden: “Kan wezen, maar het is wel nuttig”. Na die gesprekken kwam de Erasmus Universiteit met het rapportje Wie wat bewaart die heeft wat. Ja, zo kan ik het ook.”

  “Schande, maar omdat het technisch kan, vinden we het normaal dat e-mailverkeer wel wordt bewaard. En denk je dat terroristen elkaar gaan zitten mailen? Ze openen een hotmailaccount en maken een conceptbericht dat overal in de wereld door de leden van de cel is op te roepen. […] Minister Ter Horst die jubelt over camera’s op Schiphol die terroristisch gedrag kunnen herkennen. Een AIVD’er die achter mij zat tijdens de presentatie bij TNO, begon keihard te lachen. Eén van de vier jongens die zichzelf in 2005 opblies in de Londense metro, had net voor de aanslag nog ruzie over wisselgeld. Is dat typisch terroristengedrag?”

  En nog één van Haersma Buma:
  “‘Ze [de overheid] wil de samenleving veiliger maken’, zegt Sybrand van Haersma Buma, CDA-justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer. ‘Er zijn geen sinistere plannen. We kennen elkaar steeds minder en de overheid kent de burger ook minder. De veldwachter met zijn sabel komt niet meer langs – alsof dat trouwens geen inbreuk op de privacy was. Het is nodig om de burger op een andere manier wél te kennen en om de crimineel eruit te halen.’”
  Zie je wel: de overheid wil alleen maar vriendjes met je zijn! Als ik bij iemand die ik “alleen maar beter wil leren kennen” alle dingen doe, die de overheid bij mij (ons) kan doen, dan zou ik keihard veroordeeld worden voor stalking.

 2. 5

  Uit het Europol rapport blijkt dat eigenlijk alleen het aantal arrestaties behoorlijk is gestegen. Het aantal aanslagen blijft al drie jaar ronde de 500 hangen; het aantal veroordelingen was in 2008 nog geen 400.
  Wil het kabinet eens voorrekenen hoeveel privacy er verder nog ingeleverd moet worden, om het aantal aanslagen tot 1 per koninginnedag te reduceren?

 3. 7

  @4 Nou, dit is toch een mooie:

  “De Duitsers zijn te beschaafd om het te zeggen, maar misschien beschouwen ze die Nederlandse obsessie met integratie wel als een manier van wegkijken, in plaats van benoemen.”
  (Als bedoelt hij volgens mij ‘ik’ ipv ‘De Duitsers’.)

  @5 Nou… Men is al bezig. Bij het eerste ‘veldbezoek’ van de Koningin na Koninginnedag (ergens in Salland; Holten of Raalte oid) was er een noodverordening waardoor iedereen die -en ik citeer de locale politie-commissaris- “niet gezellig” was, zomaar kon worden opgepakt. Nu ben ik niet het type dat verfbommen naar de Gouden Koets gooit, maar het feit dat een beetje ludiek, niet gewelddadig protest moet kunnen in dit land, zie ik als een groot goed. De achteloosheid waarmee die politiecommissaris de maatregel verdedigde als de normaalste zaak in de wereld deed mn bloed zowat koken.

 4. 8

  volgens dat rapport uit 2007 zijn van de 584 terreuraanslagen er 253 en 264 gepleegd in Frankrijk en Spanje door ”seperatisten” (ETA). Dit verkleurt de cijfers nogal. Stel we laten het ETA probleem er buiten (wat een lokaal probleem is), dan blijven er 67 over waarvan de grootste groep ”leftwing” aanslagen zijn (21).
  De reden dat er weinig Islam terreuraanslagen zijn kan komen doordat veiligheidsdiensten er boven op zitten. als je verder leest in het rapport dan zie je namelijk de cijfers van veroordeelde ”terroristen”:
  totaal 449, waarvan
  214 seperatisten
  198 Islamisten
  27 leftwing
  1 rightwing
  rest not specified
  toch een hoop Islamisten onder de terroristen.

 5. 10

  @8 De reden dat er weinig aanslagen door islamisten tussen zitten, kan komen doordat de veiligheidsdiensten er bovenop ziten. Klopt. Ik kan het verder niet beargumenteren, maar mijn gevoel zegt dat het eerder zo is dat het aantal veroordeelde islamisten zo hoog is, komt omdat er veel aandacht voor is.

  Aantal veroordeelde islamisten per gepleegde aanslag over 2007 en 2008: Ongeveer 100.
  Aantal veroordeelde separatisten per gepleegde aanslag: Ongeveer 1.

  Leuk he, statistiek.

 6. 12

  Mijn engel en verstand van statstieken is beroerd, daarom wat vragen:
  – Het rapport heeft het over 584 mislukte (failed), verijdelde (foiled) en geslaagde (succesful) aanslagen. Ik mis een verdeling naar die drie categorieën. Heeft iemand die wel gezien?
  – Er staat alleen statistiekje over het aantal veroordelingen in 2008. Helaas geen vergelijking te vinden met 2006 en 2007.
  Maar goed, 384 veroordelingen op 1009 arrestanten, is dat niet een erg mager resultaat? Geeft Europol ergens een verklaring hiervoor?

  Verder: er lijkt toch iuets scheef te groeien. Het aantal aanslagen is met 9,1% toegenomen (vergeleken met 2006) en het aantal arrestaties met 42,9%.
  Worden de aanslagen door grotere groepen gepleegd of zijn de veiligheidsdiensten wat al te ijverig?

 7. 14

  ik moet niks van wilders hebben maar dit statistisch feit is wel erg misleidend, als je kijkt naar het aantal doden die de laatste 10 jaar in europa door diverse groepen zijn gevallen krijg je een heel ander plaatje

 8. 15

  @Peter
  Blz 14 rapport uit 2008 over 2007:
  In the course of 2007, 418 individuals were tried on terrorism charges in the member states, in a total of 143 proceedings. No consistent information was available regarding the time that had elapsed between arrests, trial and date of conviction but, in general, it can be stated that the convictions relate to events which occurred before 2007.

 9. 16

  @11: Maar misschien is dat omdat de aanhang van de PVV een clubje laffe mensen is dat wel hard schreeuwt, maar te beroerd is om ergens daadwerkelijk voor van z’n gat te komen. Links kent meer een aanhang van mensen die als ze ergens voor staan ook daadwerkelijk actie ondernemen en niet wachten tot een ander het wel voor ze oplost. Dat daarbij helaas wel eens een aantal mensen over de schreef gaan, is collateral damage.

 10. 18

  @vandyke: Dank u! Dus 418 veroordeeelde individuen i.v.m. aanslagen uit 2007 en in 2008 384 veroordeelingen?
  Als dat zo is vraag je je alweer af waar die 1044 (in 2007) en 1009 (in 2008) arrestaties op zijn gebaseerd.
  Ik had een redelijk gevoel van veiligheid, maar begin nu echt ongerust te worden.

 11. 20

  Of het aantal aanslagen invloed heeft op de ‘waan van de dag’ is de vraag. Mensen zijn slim genoeg om te beoordelen wat hun risico is. Noem het survival-instinct. Volslagen willekeurig terrorsime, waarbij iedereen in een land, of iedereen in bijvoorbeeld de westerse wereld zomaar doelwit kan worden, boezemt meer angst in dan separatistisch geweld in een land waar je niet woont. De IRA, de ETA, de Corsicanen, het is allemaal erg ver van ons bed en derhalve weinig relevant. Misschien zijn de aanslagen van de ETA in Spaanse badplaatsen nog het meest in de buurt. De meeste ETA-aanslagen zijn gericht op politici of politieke doelen.
  Moslimextremisten vormen de afgelopen jaren voor de ‘neutrale’ westerling een vele malen grotere bedreiging dan enig ander terrorisme, met aanslagen op willekeurige groepen burgers
  (bali, new york, londen, madrid). Statistisch gezien is de kans dat je omkomt door terrorisme trouwens nog steeds te verwaarlozen, maar dat is de kans dat je een miljoen in de loterij wint ook en we kopen wat loten met zijn allen…
  Hier zou dan ook ‘zachte’ statistiek interessant zijn: veiligheidsbeleving, inschatting van risico’s, invloed op dagelijks gedrag etc…

 12. 21

  Misschien is het vloeken in de kerk, maar als politiecamera’s en de telco’s en de ov-bedrijven en de supermarkt en de geldautomaat en [..] gegevens verzamelen over waar ik mij wanneer bevind, dan wordt het een makkie om een alibi aan te tonen.

 13. 23

  @20
  Aan de ene kant zijn mensen dus slim genoeg (betwijfel dit ten zeerste maar dit terzijde) om hun risico te beoordelen en aan de andere kant niet slim genoeg om te zien dat die paar – willekeurige – “moslim”aanslagen het niet waard zijn om hun complete privacy op te geven? Sterker dat dit opgeven van privacy hoogst waarschijnlijk meer gevaar oplevert dan die moslimextremisten? Voor alle duidelijkheid dit zegt mijn survivalinstinct.

 14. 24

  @Peter us 418 veroordeeelde individuen i.v.m. aanslagen uit 2007

  Er zijn er in 418 berecht in 2007 in totaal 143 processen (blz 14) (en de verdenkingen zijn waarschijnlijk allemaal van daden van voor 2007 zie #15.)

  Er waren in 2007 449 uitspraken en daarvan waren er 331 veroordelingen. Dit staat op bladzijde 15 en daar staat ook het volgende boeiende feit:

  Court proceedings in relation to Islamist terrorism have the highest acquittal rate: 31 percent of the defendants were found not guilty. Left-wing and separatist terrorism both have an acquittal rate of approximately 20 percent.

  In Nederland ligt het percentage vrijspraak in ‘gewone’ zaken op 8%.

  Omdat vaak jaren na de verdachte feiten wordt berecht, kan je niet de cijfers van arresten en processen onder elkaar zetten. Dan moet je jarenlang volgen en dat dat is niet gedaan.

  Daarom weten we ook (nog) niet welk percentage van de gearresteerden werkelijk voor de rechtbank verschijnt.

 15. 25

  Akties uit het denkader van “extreem-links, extreem-rechts, separatisten, dierenactivisten” zijn ietwat voorspelbaar. Daarintegen zijn de “akties” van moslimextremisten dat niet.

  Groot verschil.

 16. 26

  In de zeventiger jaren was het terrorisme in Nederland veel erger dan dat het in de afgelopen decenia het geval is geweest.

  Ook toen was het een ‘vreemde’ cultuur -Molukse- die de aanslagen pleegde, maar het heeft nooit tot een fobie geleid zoals nu.
  Neem maar dit commentaar:
  http://www.geencommentaar.nl/index.php/2009/10/03/quote-van-de-dag-statistisch-feit#c110617
  (ook voor Gronk @2)

  Er is maar aandacht voor wat er in de jaren ’70 gebeurde, vermoedelijk omdat het overgrote deel van blogvolk het niet heeft meegemaakt en misschien nog geeneens weet. Toch is het heel interessant want er werd toch heel anders op de gebeurtenissen gereageerd.

  Je hoeft maar lang genoeg te roepen dat iets eng is en er gaan vanzelf mensen in geloven. Wat dat betreft is er geen verschil tussen de angst voor de islam en angst voor spinnen, muizen etc. De mens laat zich snel bangmaken en dat is begrijpelijk vanuit de evolutie.

  Er gebeuren enge vervelende dingen door fanaten uit naam van de islam, maar van wat er allemaal geroepen wordt is voor een grootste deel complete nonsens.

  Het ergste is dat men er zo in gelooft dat ze onze vrijheid daarvoor willen opofferen door bijvoorbeeld nmensen zonder proces op te sluiten.

 17. 27

  @vandyke: Wederom dank voor het bijlichten.
  Terzijde: je comments hier en op GC zijn regelmatig wat uitgebreidere postjes waard. Ik heb een vacature voor je…..

  On topic: “Het ergste is dat men er zo in gelooft dat ze onze vrijheid daarvoor willen opofferen door bijvoorbeeld nmensen zonder proces op te sluiten“.
  Niet het ergste, maar ook niet leuk om mee te maken is: onterecht opgepakt worden, berecht worden en dan weer als onschuldig heengestuurd. Werkt stigmatiserend.

 18. 28

  @23, sigi… tja, een paar willekeurige aanslagen, maar als jij net degene bent die erbij omkomt is dat toch vervelend. maar misschien zit jouw ‘survivalinstict’ dat anders. bovendien is het hoogstwaarschijnlijk zo dat veel aanslagen zijn voorkomen of niet eens in overweging genomen door al die voorzorgsmaatregelen. niet alleen aanslagen door “moslims” (waarom plaats je dat woord tussen quotjes, sigi, is het anders niet PC genoeg?) maar door allerlei groepen, bewegingen, partijen en mallotige individuen. helaas is onze samenleving daar kwetsbaar voor. ben het overigens met je eens dat je niet zomaar al je privacy en vrijheid moet opofferen voor de veiligheid. mijn ount is alleen dat de angst van mensen, of de voorzichtheid, zeer goed te begrijpen is.

 19. 29

  Als ik toevallig om kom bij een aanslag zal ik daar verder totaal geen last van hebben. Ik heb nu wel last van maatregelen die genomen worden op grond van opgedrongen angst.

  Het spijt me maar ik geloof er gewoon niet in. Verijdelde aanslagen zitten bij mij in het hokje Iraakse weapons of mass destruction. De angst – die jij om voor mij onbegrijpelijke reden begrijpelijk vindt – wordt aangewakkerd, opgedrongen, gecultiveerd en misbruikt om maatregelen door te voeren waar we nooit meer of in ieder geval ontzettend moeilijk weer van af zullen komen maar waarvan de “autoriteiten” in ieder gaval denken dat het ze goed te pas zal komen (en dan niet om ons te beschermen).

  Onze samenleving is zo veilig dat men het zich kan veroorloven bang te zijn en zich druk te maken over aanslagen die al of niet misschien zouden kunnen gebeuren. Vroeger was een tas in de trein een verloren/gevonden voorwerp, nu is het een verdacht pakket waarvoor het treinverkeer wordt stilgelegd.

 20. 30

  230: ja, veiligheidsmaatregelen zijn nooit leuk.mannen hebben last van condooms, chauffeurs van gordels, truckers van rijtijdenbesluiten, omwonenden van een asbsetruiming. de prijs die je betaalt voor een veilige samenleving. juist door al die maatregelen is onze samenleving zo veilig. wat verdachte pakjes en tassen betreft heb je een punt. aan de andere kant, als het een keer een bom is, wie draagt dan de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers die gevallen zijn omdat men laks met een risico is omgegaan. Als jij beheerder was van een treinstation en er lag een pakje, wat zou je doen? (laten we zeggen dat de mogelijkheid om zelf het pakje weg te halen niet bestaat)

 21. 31

  Waar hebben we het over?
  Er gaan nog steeds meer mensen dood aan een normale griep en alcohol.
  Dit is echt gelul in de marge en toont ook het failliet aan in de politiek; het gaat allang niet meer om echte problemen oplossen.

  Ja flikker het land maar vol met camera’s en weet ik veel wat. Dat is goed voor je gemoedsrust; slaap zacht.
  Roeptoeter wat over de ‘ander'(lees: moslim) en je hebt weer wat zetels erbij.

 22. 32

  Inderdaad jammer dat “515 terrorist ATTACKS in Europe” een beetje zwaar is aangezet. *slofslof* Waarom staat die omschrijving van “terrorist OFFENCES” dan ook weer bijna onderaan dat rapport? (Article 1 of the Council Framework Decision of 13 June 2002 on combating terrorism). Intentional acts… leidend naar inderdaad evt. een daadwerkelijke ATTACK: “seriously damage (intimidating, destabilising or destroying the fundamental political, constitutional, economic or social structures) a country causing extensive destruction to a government or a public facility, transport system, infrastructure facility, and public or private property likely to endanger human life or result in major economic loss.”

  515 ATTACKS:

  4 doden in Spanje (ETA) wat brandjes her-en-der en one attack related to Islamist terrorism: “A UK national detonated a bomb in a restaurant in the South-West of England. The device, which consisted of caustic soda, drain cleaner, kerosene and nails, went of prematurely, only the attacker was injured.” In Nederland in totaal 4 terroristische verdachten opgepakt (allemaal moslims, totaal opgepakte terroristen: 4, totaal aanslagen: 0). Dat was het? Nog geen kikkertje doodgetrapt verder? Beetje karig.

  Daar word ik dan niet vrolijk van. Ik wil me dagelijks portie Dood, Gruwel & Horror. Met 515 TERRORIST ATTACKS. Géén hordes ludiek slippers gooiende islamieten majestueus oprukkend naar het Binnenhof o.i.d. Nee: bommengordels, uiteengereten lichamen, stenenregens en bebloede koppen, brandende pallets en autobanden, knuppels, paarden en in de straten tot de liezen in het bloed…

  What a bummer, wéér een rapport voor Jan Lul half doorgelezen…

 23. 35

  Mooi rookgordijn is dit. Het is de dagelijkse straatterreur die het beeld over moslims vormt. En daar zijn de cijfers over bekent. Zie CBS.