Weekendcollege | Egoïsme loont

De Finnen bedingen speciale voorwaarden, andere landen willen dat ook. De banken wordt gevraagd om mee te betalen, maar willen garanties. Banken lenen niet meer aan elkaar uit, want wie weet hoe ze er echt voor staan. Het is een understatement om te zeggen dat het vertrouwen op dit moment ver te zoeken is. En misschien is dat maar goed ook. In onderstaande korte documentaire van Adam Curtis wordt de Game Theory belicht. Conclusie: egoïsme loont en leidt uiteindelijk tot stabiliteit. Altruïsme haalt de bestaande orde overhoop. Helaas niet te embedden, daarom hier de link.

 1. 1

  Doet me erg denken aan die film Wargames en die is echt giga gedateerd: http://www.youtube.com/watch?v=tAcEzhQ7oqA
  Maar wel daardoor ook echt supervet :-). Enniewee. Het zal best kloppen wat Nash ontdekte maar het maakte de jaren ’80 behoorlijk naar en koud. Het lijkt me gewoon prettiger om het niet te doen gewoon al is het waar brr. Na ja. Om een beetje tegenwicht te bieden aan deze narigheid hierbij een jijbuis filmpje van TedX: http://www.youtube.com/watch?v=db7li_TMJ0M The Evolution of Altruism :-).

 2. 2

  Dimitri Tokmetzis schrijft:”In onderstaande korte documentaire van Adam Curtis wordt de Game Theory belicht.”

  In werkelijkheid gaat het om een stukje uit het drieluik, dat getiteld is: The Trap – What happened to our Dreams of Freedom.

  De aankondiging: “Egoisme loont”, is dan ook misleidend. Curtis laat juist zien dat de speltheorie, die het product is van de geest van een paranoide schizofreen, alleen deugt als je de mens, een groepsdier met de empathische eigenschappen die nodig zijn om in een groep te funcioneren, buiten beschouwing laat.

  The trap, de val waar je in loopt als je de speltheorie toepast op het inrichten van de maatschappelijke orde, heeft tot gevolg dat er een schijnbare vrijheid wordt nagestreeft, die er toe leidt dat de mens gevangen wordt in een systeem waarin hij steeds wordt afgerekend op de veronderstelling dat hij uitsluitend en alleen uitgaat van eigenbelang,

  Deze schijnbare vrijheid groeit in werkelijkheid uit tot het toppunt van vervreemding, omdat ze niet in overeenstemming is met de menselijke natuur, maar slechts het logisch gevolg is van de speltheorie.

  De conclusie van Curtis is wel degelijk, dat er dringend behoefte is aan een een idee, een filosofie, een maatschapelijk model, dat wel recht doet aan de behoefte van de mens aan vertrouwen en samenwerking.

  Alleen beantwoordt hij niet de vraag hoe je dat zou moeten invullen.

  Zeer aanbevolen. Mijn favoriete drieluik van een van mijn meest gewaardeerde documentairemakers.

 3. 5

  @ Dimitri, ik vind dat je het nog maar eens opnieuw moet proberen, maar dan met het gehele drieluik.

  Het is zo zelden dat je een analyse onder ogen krijgt die zich geheel onttrekt aan de parameters “links” en “rechts”, liberaal of socialistisch, en toch hout snijdt, dat het doodzonde is als niet meer mensen er kennis van nemen.

  Goed, het is wel effe kijkwerk, maar dan heb je ook echt iets toegevoegd aan je intellectuele horizon.

  Dit is nu de laatste keer dat ik er reclame voor maak, ik begin toch al te lijken op de ouwe zeur die ik ben.

  The Trap – What happened to our Dreams of Freedom.