Orgaandonatie blijft prominent aanwezig in de media. Verstandig? Het risico is natuurlijk aanwezig dat mensen er genoeg van krijgen en helemaal geen donor meer willen worden. Ook de politiek maakt onder druk van de opinie niet altijd de gewenste keuze. Zo is de snelle spoorverbinding met het noorden voorlopig weer bijgezet in de warmhoudkast met hete brij waar omheen gedraaid kan worden. Gaat het met orgaandonatie ook die kant op?
De moeizame besluitvorming rond orgaandonatie laat zich voor een deel verklaren uit het liberale karakter van onze samenleving. Daardoor is er veel weerstand tegen de negatieve optie: je bent orgaandonor tenzij je anders hebt aangegeven. Terecht voelt dit aan als strijdig met het zelfbeschikkingsrecht van het individu. Het lijkt ook een beetje op de problematiek van de registratie bij het bevolkingsregister van iemands godsdienst in de jaren vijftig: als je het niet wist of opgaf (of als atheïst, want die rubriek bestond eenvoudig niet) dan werd je geregistreerd als Nederlands Hervormd. Met het gevolg dat dat de dominante christelijke stroming was.
Ook niet gunstig blijkt de op overleven gerichte wetgeving. Allerlei maatregelen hebben geleid tot een voortdurende afname van het aantal verkeersslachtoffers. Gezondheidseisen die aan voedsel worden gesteld leiden tot steeds minder voedselvergiftigingen. Medicijnen moeten eerst grondig gestest worden voor ze de markt op mogen. Gaskachels mogen geen koolmonoxide meer uitstoten. Zo zie je maar weer hoe de regelzucht van de overheid negatief uitpakt voor degenen die op een donororgaan zitten te wachten.
Laatst was er bij Eenvandaag een tranentrekkend verslag over een vrouw die een nier had afgestaan aan iemand die ze alleen op verjaardagsfeestjes zag. Heel nobel hoor, maar wat vond de alleen achterblijvende nier ervan? Jarenlang opgegroeid en samengeleefd als een eeneiïge tweeling en dan opeens wordt de helft weggenomen. Is dat wel zo gezond? 40 jaar geleden nog werden amandelen standaard geplukt bij de eerste de beste verkoudheid. Maar nu vindt de medische stand het ineens beter om ze zo lang mogelijk te laten zitten. Logisch, want je hebt ze toch niet voor niets: twee nieren, amandelen, voorhuid, verstandskiezen, een donkere huid rond de anus.
Voor welke aanpak kiezen de lezers van Sargasso? Ik geef weer vier mogelijkheden:
- a) Levenslang gestraften moeten een orgaan afstaan. Zo lossen zij de schuld aan de samenleving tenminste een beetje in.
- b) De blauwe borden met adviessnelheden in scherpe bochten moeten verdwijnen. Dankzij airbags en veiligheidskooien blijven de organen toch wel heel.
- c) Wie geen donor is kan ook geen donororgaan krijgen. Hoe langer je donor bent, des te hoger de plaats op de wachtlijst.
- d) We verbieden orgaandonatie geheel. Dan lost de onderwereld het probleem wel op.
tekening Crachàt
Reacties (5)
Vergeet je niet een optie? “Zo zie je maar weer hoe de regelzucht van de overheid negatief uitpakt voor degenen die op een donororgaan zitten te wachten“, schrijf je. Dus het afschaffen van die overheid zouy ook een optie kunnen zijn.
Aan jouw voorstellen kleven nogal wat misdadige bezwaren. Optie a: wat nou als criminaliteit toch erfelijk blijkt te zijn? Loop je dan niet de kans met een orgaan uit die hoek het een en ander over te erven?
Optie b: da’s te misdadig om los te lopen. Vliegt er eentje uit de bocht en raakt toevallig een colonne naar school fietsende kinderen. Heb je dan genoeg organen?
Optie c: da’s de welbekende braafheidsmisdaad. Wie keurig donor wordt en niet te vet eet/snoept/rookt krijgt een voorkeursbehandeling.
Optie d: en met wat voor organen de onderwereld op de proppen komt moet je maar afwachten, Voor het zelfde geld krijg je een verziekt orgaan dat uit het zieltogende lichaam van een bijna verteerde junk is weggesneden.
f) Open informatieverstrekking.
In de praktijk staan een aantal mensen te aarzelen voordat ze binnen mogen komen (snellen) om het een en ander, na de laatste zucht, snel in koelboxen mee te nemen.
Zo gaat het echt…verstervende time is om te bekorten zeg maar.
Orgaandonatie is ok maar wel beschaafd en bovenal open..hoe het gaat.
Beetje vreemde post..U heeft geen opleiding daaromtrent mag ik aannemen. Maar doet wel boute uitspraken.
De oplossing ligt al in je eigen betoog verborgen: zelfbeschikking en privacy zijn tegenwoordig geen flikker meer waard, dus het zal binnenkort wel “iedereen donor, tenzij bezwaar aangetekend” worden.
*gaat zich bezatten*
e) Niets doen. C’est la vie, beperking van een donatie systeem en wachten totdat men zelf organen kan verbouwen.
Geen van jouw opties is beter als de optie dat iedereen automatisch donor is tenzij zij/hij bezwaar laat registreren. Zo heeft iedereen de kans om hun eventuele bezwaren aan te geven. Ik ben trouwens al jaren allesdonor, ik hoop alleen dat ik snel doodga anders hebben ze niets aan me !!!