Weekendbedenking – Meer, meer, meer …. van hetzelfde

weekendlogo123.jpgDeze tijd vraagt om een doorwrochte opinie over de toekomst van oranje, maar aangezien de verkoudheidsbeestjes eieren zo groot als motteballen in mijn voorhoofdsholte hebben gelegd, kies ik een onderwerp waar je zonder veel concentratie over kunt ouwehoeren. En wel de technologische vooruitgang op het gebied van consumentenproducten. De moderne tijd begon wat dit betreft toen we onze elpees en singles bij het grofvuil zetten en overgingen op de CD. Eerlijk is eerlijk, een goed product die CD, geen tikken meer en een prima kwaliteit.

Vandaag de dag wordt muziek nog steeds voor het overgrote deel op CD verkocht of, als er plaatjes bijmoeten, op DVD. De CD-single is inmiddels ter ziele en de beloofde opvolger van de CD, de 192 kHz muziek DVD, is er nooit gekomen. Terecht, want de meeste mensen zouden het verschil toch niet horen. Nu verschijnen de eerste High Definition Blu-ray en HD DVD schijven met films. De strijd tussen deze twee standaarden is nog niet beslecht, maar met Sony achter de Blu-ray is de uitkomst eigenlijk wel voorspelbaar. Direct achter de horizon doemt echter alweer een opvolger voor de nieuwe HD-disks op, de holografische disk. Het ziet er nu niet naar uit dat een holografische speler schijven met putjes kan lezen. Gaan we weer.

De grote vraag is natuurlijk waar dat allemaal voor nodig heb. Friends in HD kijken loopt vast op een teleurstelling uit. Want ook alle onvolkomenheden in het beeld worden scherper weergegeven. Zoals in de serie Ivanhoe, waar je het achtergrondgordijn met een geschilderde muur in de actiescenes zag golven. Hooguit is HD interessant voor dat scherm van 80.000 euri dat ik bij een elektronicasuper zag staan. Maar dat is sowieso geen item voor in de huiskamer. En bij gebruik in de openbare ruimte hoeft het beeld helemaal niet zo perfect te zijn. Strikt genomen hebben we met de CD en de DVD alles in huis om ons de komende 20 tot 30 jaar te pletter te vermaken. Dan mogen we wel weer eens een overstapje maken naar een totaal nieuwe technologie: 3-dimensionale beelden met BEF (bio-emotionele feedback) muziek (voel hoe de artiesten zich voelen).

Ook op andere consumeerterreinen zitten we niet echt op marginale verbeteringen te wachten. Het mobieltje dat via GPS op Google Earth laat zien waar je bent? Eigenlijk alleen handig voor militairen, bergbeklimmers en krokodillenjagers. De rest zal het liever geheim houden. Een sportauto die alleen batterijpower gebruikt maar dan weer wel via 1 elektromotor met aandrijfassen. Waarom niet meteen de elektromotoren in de assen van de wielen? En daarbij dan stroomopwekking uit een stationair draaiende motor (op optimaal toerental) of uit een brandstofcel (waterstofmotor). Allemaal veel zuiniger en schoner dan de huidige hybrides. Een laptop die zo plat en licht is dat je hem makkelijk kunt weggooien als ie stuk gaat. Een toilet dat je vertelt of je al dan niet gezond bent.

Wat denken de Sargastische reaguurders hiervan?
[poll=117]

 1. 1

  b) Vroege instappers betalen de rekening en in mijn opinie is 90% van alle innovatie schijn, dus daar heb ik dan geen enkele behoefte aan. Tevens ben ik opgevoed met het (ouderwetse) idee dat je dingen eerst ‘op’ maakt voordat je aan iets nieuws begint. Dat geld dus niet alleen voor eten maar ook voor electronica.

 2. 2

  Heb (c) gestemd ipv (a) maar toch even zeggen dat de verkoop van platenspelers (met of zonder usb-verbinding) weer in de lift zit, en dat het er sterk op lijkt dat de cd sneller zal verdwijnen dan de vinyl lp, cf. independent platenfirma’s die ofwel downloads verkopen ofwel vinyl (en als je het artefact koopt, krijg je er gratis een eenmalige downloadcode bij). Als ik (c) heb gestemd ipv (a) is dat omdat ik heel erg kan kicken op de interconnectiviteit en synchroniseerbaarheid tussen mobieltje en portable en computer en internet en die hele handel … We ain’t seen nothin’ yet !

 3. 3

  Allemaal wel geprobeerd, 5.1,6.1,7.1,DTS, DTX en al die toestanden…

  Toen ben ik me gaan realiseren dat als ik mijn geliefde Cyrus versterker wil evenaren in een dolby systeem ik meer moet besteden dan me lief is (en heb.)

  Speel nu weer gewoon met mijn Thorens platenbak en über-pimped cd-speler, Xbox 360 voor de Fun&Films en sta op het punt hoorn-speakers te bouwen naar 40 jaar oud recept.

  Ik kan er weer jaren tegenaan. Lang leve Vintage!!!

 4. 4

  Ben het overigeens “wree” eens met #1. Wegwerpcultuur = nefast. Geldt wat mij betreft ook voor herstellen ipv vervangen van kleding, niet louter toestellen !

 5. 5

  Voor iedereen die bijvoorbeeld een SACD-speler op het oog heeft en een beetje aardige cd-speler in het bezit, zou absoluut eerst moeten kijken naar onderstaande links. Ik heb een aantal diy upgrades gedaan aan mijn voor 50e gekochte marantz 67se en heb voor 200e een speler die alles en iedereen wegspeelt binnen een straal van 1500e….

  Gewoon een tip.

  http://www.tentlabs.com/Components/XO/index.html
  http://home.netcarrier.com/~rstevens/cd67semods.html

 6. 6

  DVD-A heeft inderdaad vrijwel niets gedaan maar SACD nog wel wat. Hybrid SACDs (met een SACD en gewone CD op één schijfje) kom je ook wel tegen in de winkel. Qua specificaties zijn SACD en DVD-A vergelijkbaar, physiek _is_ een SACD een (video) DVD, maar qua opslag van de audio data zijn ze redelijk anders.

  Dat het verschil in kwaliteit de meeste mensen niet interesseert is helaas waar. De CD zelf loopt inmiddels ook op z’n laatste benen — verkoop van brakke MP3s via het internet is de verwachtte groeimarkt.

  De strijd tussen Blu-ray en HD-DVD is for all intents and purposes wel beslist inmiddels sinds Warner zich achter Blue-ray heeft geschaard eerder deze maand. Exit HD-DVD.

  Dat DVD voldoende zou zijn bestrijd ik ten zeerste. De MPEG-2 video van DVD heeft vreselijke “blocking artifacts”. Het is niet zo erg als je alleen naar gewone films kijkt, maar als je bijvoorbeeld muziek DVDs bekijkt — een live concert met veel donkerte, snel bewegende mensen, handen van gitarist en zeker drummer — dan is het maar nauwelijks uit te houden.

  Zelfs (vrij) onafhankelijk van de gebruikte bitrate blijft het gewoon vreselijke kwaliteit. Verbetering op DVD is geen luxe maar noodzaak.

  (C) dus. Leve de Vooruitgang.

 7. 7

  En in reactie op 1 — dat is ook mijn makke. Gelukkig heb ik nooit een DVD speler gekocht zodat ik nu meteen aan de Blue-ray kan…

  Ha! Sukkels!

 8. 9

  Ach ja, die technologische ontwikkeling interesseert me niet zo. Waar ik me wel nog altijd druk om kan maken is dat met de digitalisering van de muziek het aller, aller, allerslechtste ontwerp uit de geschiedenis van de mensheid op de markt is gekomen. Het plastic cd-doosje. Onprettig in het gebruik (dat gedoe met het boekje), veel te kwetsbaar en ook nog eens ontstellend lelijk. Dat kan alleen maar van de ontwerpers van Philips komen.

 9. 10

  Oplawaai: die twee pesterige kleine nokjes in het het midden hadden er niet in gemoeten, maar die zitten er tegenwoordig ook meestal niet meer in.

  Verder is het gewoon een kwestie van oefenen…

  Den rechterhand hebbe der jewelcase vast en men pakke de transparante bovenkant met de linkerhand, duim aan de ene zijkant (de geribbelde kanten), pink, ring- en eventueel middelvinger aan de andere zijkant. Men opene de jewelcase en merke op dat men den wijsvinger des linkerhandes nog over heeft om indien in het midden van de voorkant der transparente bovenkant geplaats door middel van een lichte opwaartse druk het plastic juist voldoende opwaarts te buigen om het boekje vrije doorgang te verlenen.

  Gaat alleen nog ooit eens fout bij geheel nieuwe CDs als een nog kreukloos boekje vacuüm getrokken is tegen het plastic…

  Die nieuwste DVD/CD doosjes zijn mooier trouwens!

 10. 11

  (oh, en trouwens, hard plastic kwetsbaar ten opzichte van een kartonnen platenhoes? en _als_ het doosje sneuvelt koop je toch een nieuwe voor een kwartje bij de platenboer?)

 11. 12

  @ Rene: Als het een goed ontwerp geweest zou zijn zou het niet nodig zijn om te oefenen met dat boekje. Bovendien: het boekje eruit halen gaat nog wel; terugstoppen, dat is pas een ramp.

  Ten tweede: de belangrijkste functie van zo’n verpakking is het beschermen van je kostbare cd. Zo’n ding hoort gewoon niet uit elkaar te spatten als je hem vanaf een halve meter hoogte laat vallen. Ik heb nog nooit een platenhoes kapot laten vallen.

  Ten derde: ze zijn en blijven afgrijselijk lelijk.

  Ik was trouwens nog iets vergeten. Die doosjes zijn ook nog eens lastig te maken, want ik heb massa’s doosjes waar een fabrieksfout in zit.

 12. 13

  Oplawaai, nouja, ik heb een behoorlijk grote CD collectie en heb er geen last mee. Niet van het verwijderen of terugstoppen van het boekje, van uiteen spatten, van lelijkheid…

  Fabrieksfout. Kan me er niets bij voorstellen.

 13. 14

  Oeh René, u levert een verkeerde strijd. Helemaal eens met Oplawaai, op de slotzin van #12 na. We was being ripped, now it’s about getting it ripped. Foempe producten zijn het geworden, void value als artefact, handig goochem om mee te doen alsof de toekomst hier is, maar gewoon een afgrijselijke tussenvorm uit dat lelijke tijdperk van merchant bankers, fort Europa en andere Balkenoids. #5+6 waar gààt het over ?!?

 14. 15

  @ S’z, het gaat over betere kwaliteit.

  Uw liederlijkheid laat Uw specifieke grieven enigzins te raden over maar vooral op het gebied van video is het volstrekt onmogelijk voor mij om te begrijpen dat er mensen zijn die een verbetering op DVD niet noodzakelijk achten.