Weekend Quote – Pretty much of a disaster

Quote du Jour It has, but you see what I say to people is, ‘Why is it difficult in Iraq?’ It is not difficult because of some accident in planning, it is difficult because there is a deliberate strategy, Al Qaeda with Sunni insurgents on one hand, Iranian-backed elements with Shia militias on the other, to create a situation in which the will of the majority for peace is displaced by the will of the minority for war.’

Tijdens een interview van Tony Blair met Al Jazeera’s Sir David Frost heeft Blair geen moeite met de suggestie dat het verloop van de oorlog in Iraq “so far been pretty much of a disaster“.


Het interview:

Extragratis deel 2 van het interview:

 1. 1

  Sargasso die Fox berichten over gaat nemen, het moet niet gekker worden ;) Nee serieus, prachtige quote. Opvallend het volgende:

  1) …it is difficult because there is a deliberate strategy…

  Wat hadden de heren geallieerden dan gedacht? Dat ze een stelletje zombies tegenover zich zouden krijgen die te dom waren om voor de duvel te dansen? Het is een uiting van de totale onderschatting van de Iraakse situatie en het totale onbegrip van die beschaving.

  2) …the will of the majority for peace is displaced by the will of the minority for war…

  De uiting van de gecreëerde illusie! In Irak is een meerderheid voor vrede, in het westen niet dan? Het zijn altijd minderheden die hun wil opleggen aan de meerderheden en dan ten strijde trekken. Dat is het spel van de macht. Het is nooit anders geweest. Ook niet bij de westelijke partij in de Irakese oorlog.

  Als Blair toch met de billen bloot gaat en ter biecht is bij Al Jazeera zou hij die relativering eigenlijk net zo makkelijk ook aan hebben kunnen geven: wij, een minderheid in het westen, hebben de meerderheid van alle partijen in een zinloze en uitzichtloze oorlog gesleept. Helaas is er nu een Irakese minderheid die niet meer weet hoe ze moet stoppen (wij daardoor ook niet meer trouwens)

 2. 2

  Touché, #1.1. Reasoning of mass simplification. Pijnlijk voor Blair dat hij dat luidop zegt zonder er veel op te laten volgen dat aangeeft dat het geen simplisme is.

 3. 4

  Het Verenigd Koninkrijk voert al honderd jaar agressieve oorlog tegen de vredewillende meerderheid van Irak, zelfs van voor het nog Irak heette. En dan is het nu opeens allemaal de schuld van veel jongere minderheidsgroeperingen? Da’s sterke koffie, hoor.

  Mijn voorstel: Kent, Sussex, Wessex en Surrey leegruimen en als schadevergoeding kado doen aan de vredewillende Iraakse meerderheid.