NRC publiceerde afgelopen zaterdag een artikel over het spaargedrag van de Nederlanders. Daar stond een grafiek bij die zichtbaar maakte dat we sinds 1998 ruim twee maal zoveel spaartegoed hebben opgebouwd (zie na de meer…). Alleen was dat ongecorrigeerd voor inflatie. Dus vroeg ik me af of er werkelijk sprake was van een stijging. Naast een correctie voor inflatie (alles is nu in 2009 euro’s uitgedrukt) heb ik het gelijk ook maar per hoofd van de bevolking uitgerekend. Immers, de bevolking groeide. U ziet hier dus het spaartegoed in huidige euro’s per inwoner van Nederland.
Het moge duidelijk zijn dat er nog steeds een stijging is, hoewel minder stevig.
Omdat ik nu eenmaal al dit werk had verricht, kon ik niets anders dan er een postje van maken, toch? Ook als ik iets niet lek kan prikken, mag dat wel gezegd worden. Nu op zoek naar de schulden, want die moeten we er natuurlijk nog wel vanaf trekken. Dan krijg je waarschijnlijk een heel ander beeld.
Uiteraard kon dit alles alleen maar met behulp van de getallen van het CBS.
Reacties (12)
Ga dat nou niet onthullen. Straks krijgen we nog de schuld van de crisis omdat we een appeltje voor de dorst hebben achtergehouden, in plaats van in de economie te pompen.
Ahhh… elk spaartegoed is automatisch een schuld steeph. Behalve als je het in je matras hebt zitten natuurlijk. (en dat is het nog een schuld: van de CB)
Je kan je wel afvragen of Nederland meer bezittingen dan schuld heeft tov het buitenland. En dat blijkt ook zo te zijn, volgens het CIA World factbook. Of dat iets goed is een twee: want zoals de gebeurtenissen van de laatste maanden hebben laten zien maakt dat ons kwetsbaar voor de gebeurtenissen in het buitenland.
Leuk dingetje: d’r zit vanaf 2001 een knik in dat NRC-grafiekje, en vanaf 2009 weer eentje, lijkt het.
@2: Als je meer schulden aan het buitenland dan bezittingen hebt, lijkt me dat in deze tijden juist nog problematischer (denk IJsland).
Even uit nieuwsgierigheid: welk inflatiecijfer heb je gsbruikt? Prijspeil consumptiegoederen?
@mb Pagina drie, eerste tabel: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/C9E3F32E-DB8E-4DEB-B6AC-5A1AFBF4D43A/0/pb09n001.pdf
Of uit de statlinedatabase:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70936NED&D1=0&D2=467,480,493,506,519,532,545,558,571,584,597&VW=T
@4: Okee, maar misschien is balans op lange termijn het beste. Door excessief te sparen als land lever je je toekomst uit aan de grillen van het buitenland. Met balans bedoel ik *niet* dat je elke maand evenveel consumeert als er binnenkomt. Maar dat je ipv paper claims op andermans toekomstige productie toekomstige productiecapaciteit accumuleert.
Waarom is er in 2007 eigenlijk een dipje?
Toename van de inflatie, of was dat pas in 2008?
@vodka en gronk Mmmm, blijkt er een foutje te zitten in de tabel. Het aantal inwoners van 2006 klopte niet. Daardoor kwam 2006 te hoog uit. Het werkelijke getal moet zijn 13598.
Even nieuwe versie maken.
Zo is het beter.
Mooie analyse. Zou het ook nog nuttig zijn om te kijken naar de spaarrente standen en dus een onderscheid te maken aan groei door rente-op-rente en groei door extra spaargeld inleg? Dan zie je immers wat mensen echt extra in de spaarpot stoppen en het deel dat aangegroeit is door ‘rente-trekken’. (PS: http://www.spaarinformatie.nl/ geeft vanaf 2003 de gemiddelde spaarrentes voor de top-10 rentes)