Wat kost de PVV – en dan nu het laatste woord

U weet het vast nog. Eind vorig jaar lanceerde ik doodleuk watkostdepvv.nl, dat per 1 januari los zou barsten. Linkse hobby!

Dit project moest iets tongue-in-cheekerigs worden waarbij ik Geert Wilders en zijn gevolg een spiegel wilde voorhouden, als reactie op de tendentieuze initiatieven van de PVV. We benaderden vrienden en we porden collega’s in de zij. Het leek me wel mooi, een ventiel losdraaien. Even de hetze proberen te keren. Nogal naïef.

Mensen zegden toe, twijfelden, trokken het plan in twijfel om een politieke beweging van zo’n omvang te analyseren. En zo gek is het niet. Het was in eerste instantie natuurlijk ook ridicuul, maar dat was het leuke eraan. Vandaar dat ik ook enkele toezeggingen kreeg voor dit initiatief.

Maar ik kreeg vooral berichten van talloze verontwaardigde PVV-stemmers. En, o ironie, ik kreeg veel ingevulde formulieren die onder het kopje ‘Bent u / Kent u een PVV’er?’ stonden. Nu Circus Wilders definitief van start is gegaan met dat hele proces – waar ik in beginsel helemaal niet negatief tegenover stond – wordt de sfeer rond de PVV steeds banaler.

Het is een gladiatorenstrijd zonder gladiatoren. De hele discussie rond Geert Wilders is zinloos. Er wordt te veel geluld over leegheid. Dit is verspilde energie. Stop met flyeren tegen, stop met de stille marsen, stop met petities, met aanklachten en ander gelul rond de PVV. Voor alle Nederlanders, van links tot rechts, schreef ik eenmalig op de site watkostdepvv.nl een gedicht.

En eigenlijk ben ik er dan helemaal klaar mee.

 1. 1

  De hele discussie rond Geert Wilders is zinloos. Er wordt te veel geluld over leegheid. Dit is verspilde energie.

  Ik ben het niet met je eens. Nu begint het eindelijk. Het wordt duidelijk. Er komt klaarheid, PVV uit de kast.

  Ik ben met je eens dat het watkostdepvv.nl initiatief op die manier niet in te vullen is, maar de werkelijkheid gaat spannend worden. Ik begin die hele GW-hype nu pas interessant te vinden. Tot het punt waar hij echt macht krijgt. Als dat gebeurt dient men te zwijgen en het verzet weer in het leven te roepen. Het tot zwijgen brengen in al zijn facetten van GW en zijn volgers is de ultieme uitdaging van de democratie.

  GW is geen meerderheid. Zelfs al haalt hij 30% van de stemmen – wat volgens mij niet zal gebeuren – dan nog is hij geen meerderheid. De enige wijze waarop hij zonder compromissen iets kan bereiken is dwang. En dwang kost geweld.

  Wees bereidt.
  Het zal wat kosten, maar niet op de manier waarop jij dacht.
  watkostdepvv.nl, the next phase.

 2. 2

  Ik snap het natuurlijk wel. Collumpie met die gekke PVV, maar opzetje mislukt. Gaat alle kanten op. Lege handen achter. En dan nu een slingertje geven dat alles toch net weer kat in het bakkie bij meneer van Aalten terecht komt en dekentje erover en alles weer braaf. Nee @Thomas, zo werkt dat niet.

 3. 7

  Van Aalten, wat een enorme FAIL.
  Een initiatief wat zo hard de mist ingaat proberen te redden met een of andere onzinnige smoes. Lachwekkend.

 4. 10

  De hele discussie rond Geert Wilders is zinloos. Er wordt te veel geluld over leegheid. Dit is verspilde energie.

  Ja dat zei ik ook toen Thomas van Aalten een webzijde maakte waar op zou komen te staan hoe duur de PVV was. Alsof dat belangrijk was. Iets met vorm, inhoud. Fijn dat meneer van Aalten nu ook tot die conclusie gekomen is, top!

 5. 11

  Wie heeft er laatst deelgenomen aan die grafische evaluatie van de site? En aangegeven dat het onderdeel ‘wat kost de PVV’ erg kinderachtig is? Ohja, dat was ik.. :)
  /Ricky Gervais mode off
  Jammer Thomas, volgende keer een iets minder populistische opstelling?
  /ROTFL mode wil maar niet minder worden, sorry
  hahahaha

 6. 12

  “De hele discussie rond Geert Wilders is zinloos. Er wordt te veel geluld over leegheid. Dit is verspilde energie. Stop met flyeren tegen, stop met de stille marsen, stop met petities, met aanklachten en ander gelul rond de PVV.”

  Ik snap nogsteeds de mensen niet die zeggen dat Wilders genegeerd moet worden. Waarom?
  Omdat je racisten niet confronteerd met hun daden? Omdat dat niet gezegd mag worden in het post-fortuyn tijdperk? Of omdat doodzwijgen een goede tactiek zou zijn?

  Ja, het zou beter zijn dan de tactiek van de meeste politieke partijen (een wilders-lite creeren), maar heeft het zin? Ik zeg: benoemen voor wat het is die hap!