INTERVIEW - Zoals iedereen weet, kiezen de Europese burgers tussen 22 en 25 mei een nieuw Europarlement. Maar bij deze verkiezingen viert de euroscepsis hoogtij.
Misschien is dat ook wel omdat het Europarlement amper een rol lijkt te spelen in ons leven van alledag. Waarom zou je de 22e eigenlijk gaan stemmen? Wat doet het Europees Parlement eigenlijk? Om meer inzicht te geven in wat het Europees Parlement doet en besluit, hebben Anne van Mourik, Daphné Dupont-Nivet en Sophia Twigt de serie WAT ZE DOEN gemaakt.
Het resultaat: een reeks illustraties van twaalf opzienbarende, gekke en belangrijke besluiten. Om de dag verschijnt een nieuwe illustratie, waarvan de laatste op 22 mei.
Wat is de aanleiding geweest voor deze serie?
We merkten dat er in onze omgeving best wel interesse is in Europa en Europese politiek, maar dat hier tegelijkertijd weinig kennis over is. Wanneer we met mensen praatten over Europa, dan kwam het onderwerp onvermijdelijk op het democratisch tekort van de samenwerking. Het Parlement mag dan wel spreken uit de naam van het volk omdat het gekozen is door dit volk, de echte macht ligt nog altijd bij de lidstaten. 22 mei gaan stemmen zou dan ook zinloos zijn, zo hoorden wij vaak.
Hoewel wij ons verbaasden over deze houding konden we ook wel inzien waar de opvatting vandaan kwam; de Europese bestuursstructuur is zo ingewikkeld en ontoegankelijk. De Europese bevolking gaat straks stemmen voor een instituut, maar voor veel van hen blijft het onduidelijk wat deze club nu eigenlijk doet. We betrapten ons er zelf ook op dat we niet helemaal wisten waar het Europees Parlement nu allemaal precies achter zat.
Toen we dat gingen uitzoeken, bleek dat echter heel veel te zijn. Dat was interessant!
OK, jullie wilden mensen informeren. Maar wat vinden jullie zelf van ‘Europa’?
We vinden de Europese integratie ontzettend boeiend. Als je je bedenkt dat hoe Europa er nu uitziet het resultaat is van allemaal ideeën en plannen en strategieën van visievolle mensen dan kun je bijna niet anders dan het een prachtig project vinden.
Natuurlijk zijn er kanttekeningen: Europa heeft geen verhaal, er bestaat niet een overkoepelende Europese identiteit. Het zijn de tijden van de eurocrisis; nog steeds zitten we op de blaren van cruciale weeffouten die zijn gemaakt bij de invoering van de euro. Er is een democratisch tekort omdat de meeste macht bij de Raad van Ministers ligt en niet bij het gekozen Parlement. En dan de Brusselse bureaucratie; daar zou Kafka een boekenkast vol over kunnen schrijven. Al deze problemen hebben oplossingen nodig waar we naar op zoek moeten.
Maar waar het echt om gaat is dat oorspronkelijke idee van ‘samenwerking om oorlog te voorkomen’ op deze manier tot nu toe wel heeft gewerkt. De EU staat nog altijd garant voor stabiliteit, vrede en welvaart. En uiteindelijk is Nederland te klein om het alleen af te kunnen.
Reacties (4)
Zoveelste domme propaganda artikel omtrent EU op sargasso in korte tijd.
Ter illustratie: “De Europese bevolking gaat straks stemmen voor een instituut, maar voor veel van hen blijft het onduidelijk wat deze club nu eigenlijk doet.”
Kolder. Dat is heel duidelijk. Het gaat er juist om dat er geen Europese bevolking bestaat. Misschien wel bij de schrijvers op de faculteit, maar daarbuiten niet. Dat wordt later ook zelf weer benoemd: ” er bestaat niet een overkoepelende Europese identiteit”. Maar handel er dan ook na!!
“Maar waar het echt om gaat is dat oorspronkelijke idee van ‘samenwerking om oorlog te voorkomen’ op deze manier tot nu toe wel heeft gewerkt”
Dat je dat nog met droge ogen kunt opschrijven, terwijl een alinea ervoor de EU totaal gefileerd is, is mij een raadsel.
Neehoor, de pogingen worden steeds ongeloofwaardiger. Laat de 20ste eeuwse ideetjes nou eens voor wat ze waren. Het lijkt wel alsof ik me opa hoor brabbelen soms. Het gaat om vrede en welvaart jonge….Tuurlijk opa. Welterusten.
PS: houd aub op met het definiëren van het democratisch tekort als het verlangen naar een machtig en volwaardig Europees Parlement. Die wilt men helemaal niet. Er bestaat geen Europees volk, er is geen animo voor een Verenigde Staten van Europa. Men spreekt niet eens dezelfde taal. Een Portugees heeft meer met Brazilië dan met Polen. Dus stop met die waanzin om die volken in één parlement te willen drukken omdat dat jullie utopia vertegenwoordigd.
Het eerste is dubieus, het tweede een drogreden. Nederland heeft het nooit alleen afgekund, maar de EU is voor dat probleem niet de enige oplossing. Wat je wél kunt zeggen is dat de invloed van een klein land als Nederland op een grote organisatie als de EU verhoudingsgewijs klein is, wat nou juist een argument is om niet meer bevoegdheden af te staan dan strikt noodzakelijk is om de EU voor Nederland nuttig te doen zijn. Gelukkig kun je op 22 mei kiezen tussen minstens 3 partijen die wat dat betreft het hart op de juiste plaats hebben.
@0: “EU staat garant voor stabiliteit, vrede en welvaart.”
Met massale werkloosheid, verarming, vergroting van verschillen tussen arm en rijk, verschillende crisissen …
Een EU wereldvreemd stuk om aandacht te trekken, dat lukte.
@1: Wat een zure reactie op een aardige poging om de zo broodnodige kennis over het Europees Parlement op te vijzelen.
Reageer eens op de maatregelen die de site laat zien.
Verder is het natuurlijk helemaal niet nodig om “één volk” te zijn om samen te kunnen werken aan zaken die alle landen gemeenschappelijk hebben. We werken in Nederland ook in een parlement met vertegenwoordigers uit heel verschillende bevolkingsgroepen. Met mensen die jij ziet zitten en mensen die ik zie zitten. En die er samen uit moeten komen.
P.S. Wat dacht je trouwens van de NAVO?