Wassenaarse PVV’ers

DATA - Tot aan de verkiezingen komen we iedere dag met een opmerkelijke, maar niet al te serieuze, electorale correlatie. Vandaag: stemgedrag per gemeente versus woningwaarde. Zijn er een hoop wannebe-VVD’ers?

Wie een eigen huis bezit, doet er goed aan om VVD te stemmen. Ook al mort het binnen de partij, er zijn maar weinig partijen die zo standvastig achter de hypotheekrente blijven staan.

Op gemeentelijk niveau gaat het adagium dat huizenbezitters rechts stemmen wel op. Er is een duidelijke correlatie tussen gemiddelde woningwaarde per gemeente (grote regionale verschillen) en het percentage dat VVD stemt. Een paar zaken vallen op.

Het mag geen verbazing wekken dat in Laren (gemiddelde woningwaarde, proest, 630.000 euro) veel VVD wordt gestemd: 46 procent in 2010. In Blaricum (gemiddelde woningwaarde 633.000 euro) wordt relatief iets minder VVD gestemd 39 procent. We komen die Blaricumnezen weer later tegen bij de PVV.

Opvallend is ook dat de gemeenten boven en onder de trendlijn tot verschillende regio’s behoren. Boven de trendlijn (relatief veel VVD-stemmers, afgezet tegen woningwaarde) bevinden zich veel Randstad-gemeenten. Onder de lijn de rest van Nederland.

De GroenLinks gemeenten zijn minder duidelijk verdeeld. Daar lijkt nauwelijks een correlatie te zijn tussen gemiddelde woningwaarde en partijvoorkeur. Er is wel een aantal outliers. Rozendaal heeft relatief veel GroenLinks-stemmers, maar ook een hoge gemiddelde woningwaarde. Dat geldt ook voor Heemstede en Bergen (N.H.).

De PVV, tenslotte, is ook interessant. Daar is een lichte negatieve correlatie tussen dure woningen en populariteit van de PVV. Opvallend is dat in een aantal rijke gemeenten relatief veel PVV wordt gestemd: Wassenaar, Blaricum. Ook is er een regionale verdeling onder gemeenten met een lage gemiddelde woningwaarde. Veel PVV, maar ‘arm’ in Limburg. Weinig PVV en ‘arm’ in Noord Nederland.

Foto flickr cc Akbar Sim

 1. 2

  Leuk. Maar is het wel mogelijk om de statistische grootheden erbij te geven zoals bv de correlatiecoëfficiënt? Ik zie vooral wolkjes waarbij de lineaire regressie mij erg simpel voorkomt.

 2. 7

  Wie een eigen huis bezit, doet er goed aan om VVD te stemmen.

  Net alsof zoveel mogelijk hypotheekrente aftikken onder alle omstandigheden het belangrijkste en en beste is voor de huizenbezitter.

 3. 8

  “Wie een eigen huis bezit, doet er goed aan om VVD te stemmen. Ook al mort het binnen de partij, er zijn maar weinig partijen die zo standvastig achter de hypotheekrente blijven staan.”

  De PVV staat nog meer garant voor de HRA.

  Maar inderdaad, net als Bismarck, er zijn meer redenen om te stemmen dan je portemonnee. (En trouwens, op de lange termijn is HRA in stand houden ook niet goed voor de portemonnee.)

 4. 9

  De waarde van een huis doet er niet zo veel toe, als Henk en Ingrid de HRA kwijtraken, loopt hun koopkracht relatief net zo veel schade op als de gemiddelde bewoner van Wassenaar. Sterker de Wassenaarder laat zijn belastingconsulent wel een andere route verzinnen om zijn aanslag binnen de perken te houden als deze belastingverhoging doorgaat, Henk en Ingrid hebben die route niet en kunnen de HRA vaak heel goed gebruiken aan het eind van de maand.

  Links staart zich blind op die 3.5 villa in Wassenaar, maar vergeet dat Jan met de pet tegenwoordig ook een tophypotheek op zijn doorzonwoning heeft. Let maar eens op hoe dat af gaat lopen met de zogenaamde rijkentaks van Hollande, ik durf te wedden dat uiteindelijk Frans modaal de rekening gepresteerd krijgt.