Waar gaat het EU structuurfondsgeld naar toe?

Je zou denken dat boekhouden eenvoudig is, zeker als het gaat om het uitdelen van geld. Je vraagt eerst een bonnetje en dan maak je het geld over. Dat voer je gelijk in een database in met wat gegevens erbij (land, soort project, bedrijf, etc…) en klaar is Kees.
Maar in Europa is niets eenvoudig. En als je het om 50 miljard euro per jaar gaat, schijnt het alleen maar moeilijker te zijn. Lees het hele verhaal over het uitzoekwerk van een groep diehards hier.

Een specifieke opmerking zette mij aan tot een kleine speurtocht:
some of the biggest corporate beneficiaries of a programme intended to support small- and medium-sized companies are multinational corporations such as IBM, Fiat and fashion retailer H&M

Hoe zou dat zitten met de Nederlandse bedrijven? Ik heb daarom als steekproef de bedrijven die momenteel een notering in de AEX hebben even door de zoekmachine van FT gehaald. Hieronder het resultaat van steun die grote Nederlandse ondernemingen kregen in de periode vanaf 2007, voor zover bekend:

Aegon € 0
Ahold € 0
Air France – KLM € 0
Akzo Nobel € 152.504
Aperam € 0
ArcelorMittal € 879.416
ASML € 0
BAM € 0
Boskalis € 0
Corio € 0
DSM € 129.766
Fugro € 0
Heineken € 30
ING € 0
KPN € 0
Philips € 416.313
Randstad € 631.836
Reed Elsevier € 0
Shell € 12.102
SBM € 0
TNT € 251.908
Tomtom € 0
Unibail-Rodamco € 87
Unilever € 965.904
Wereldhave € 1.126
Wolters Kluwer € 334.653
Totaal € 3.775.645

 
 
Niet schokkend veel, maar het lijkt me toch een beetje in strijd met het hele idee achter de structuurfondsen.

 1. 3

  Steeph,
  Ik deed even een steekproefje bij “Randstad”. Kijk hem nog eens na bij FT. € 4,8 miljoen van de genoemde € 5,4 miljoen is namelijk niet naar het bedrijf Randstad gegaan, maar naar de gemeente Amersfoort en Stichting iMMovator. De zoekterm “randstad” haalt ook andere resulatten naar boven, behalve de AEX-genoteerde onderneming.

 2. 4

  @Schuur: Je hebt gelijk! Ik had niet ver genoeg gescrolled om die laatste twee te zien. Bij de anderen heb ik het filteren (hopelijk) zorgvuldiger gedaan.
  Getallen aangepast.

 3. 5

  @Steeph, vergissing is snel gemaakt en ook snel rechtgezet, volgens mij klopt de rest wel. Opvallend trouwens dat met name Duitse (en twee Oostenrijkse) benzinestations die opereren onder de naam “Shell” wat bedragjes toucheren voor trainingen.

 4. 6

  Dit is echt het bekende topje van de ijsberg.

  Er gaan jaarlijks tientallen miljoenen Euro uit bijv. het Europees Sociaal Fonds (ESF) naar grote bedrijven. Vaak is dit niet zo snel zichtbaar omdat het gaat via een ‘sectorfonds’ dat formeel de aanvraag indient. Dan gaat het om ING, ABN Amro, Rabo, Shell, Siemens, de verzekeringsmaatschappijen, etc. etc. Daar zijn hele mooie overzichten van die je maar eens moet ‘wobben’ bij het Agentschap ESF.
  Dan wordt het misschien toch nog schokkend!

 5. 7

  Het gelinkte verhaal is ook schokkend hoor. De tweede subsidiepot van de EU heeft een boekhouding die van het niveau zzp’er: ergens een doos met bonnetjes. Goed initiatief. Mooi initiatief zou ook zijn om te zien hoe bedrijven onderzoekssubsidies binnenschrapen, m.n. op veiligheidsgebied. Feitelijk betalen Europese belastingplichtigen een deel van de R&D van grote defensiebedrijven. Tismaarwaarjezininhebt.

 6. 11

  Ah okee. Maar sinds Krugman is het dogma dat ongelijke economische ontwikkeling van regio’s afhangt van transportkosten. Versterken van de structuur betekent investeren in infrastructuur. Daar zijn Nederlandse multinationals relatief sterk in. Zo vreemd vind ik het dus niet… opzienbarender is dat zwakke regio’s in rijke landen (met name Zweden en Finland) ook ESF-gelden ontvangen.

 7. 12

  @11.

  Ook in Nederland enkele ‘zwakkere’ provincies.

  Tevens hebben deze structuurfondsen volgens een juridicus bij het Asscher Instituut te maken met de CO2 uitstoot reductie: hardere eisen, certificaten, etc. Voor kleinere bedrijven kan er compensatie uit de structuurfondsen komen.

  De multinationals namelijk zijn volgens de juridicus beter op ingespeeld om een fabriek te verplaatsen, of CO2 reductie op andere manieren te behalen. Dat kan een kleiner bedrijf niet, vandaar.

  Dus daar gaat dus ook EU structuurfondsgeld heen.