Waar de iPad goed voor is

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In 1994 maakte ik een jaarboek lay-out op een tablet, niks nieuws dusMet enige verbazing heb ik de laatste maanden weer gezien hoe de de gestaalde kaders van Steve Jobs’ cult of Mac een 15 jaar oud concept de hemel in hebben gehypt. Vanaf het moment dat de technische specificaties van de iPad bekend werden was het voor mij duidelijk dat ik er geen zou gaan kopen. De iPad is een iPhone++ en dat geldt helaas ook voor het niveau van controle dat Apple wil houden over alle aspecten van het gebruikt er van. Apple bepaalt welke applicaties je mag draaien, welke mediabronnen acceptabel zijn en in welke formats die mediabronnen worden opgeslagen. De iPad is daarmee vergelijkbaar met de AOL-ervaring van het Internet van ruim 12 jaar geleden. Een ommuurde tuin waar de klant ‘beschermd’ wordt tegen de chaotische vrijheid van het open Internet en stevig moet betalen voor dat voorrecht.

Critici van de iPad hebben al de afgelopen maanden al terecht in detail uitgelegd hoe de iPad in veel opzichten een stap terug is ten opzichte van het rijke read/write Internet. Steve’s tablet is in de eerste plaats een ‘media-consumption-device’, net als een DVD-speler dus eigenlijk. Je leest, kijkt en luistert naar iets dat iemand anders voor je heeft bedacht en bent passief, net als een TV kijker (TV, je weet wel, van vroeger …). Ook welke dingen je bekijkt loopt via Apple, zomaar zelf content kiezen en kijken in formats van je eigen keuze is natuurlijk niet de bedoeling. Ook bepaalt het Apple Politburo welke ‘vieze’ woorden je wel en niet mag lezen op de E-book reader.

Net als bij de AppleTV is het apparaat een directe pijplijn naar de iTunes- en App store. Voor Apple is het dan een directe pijplijn naar je creditcard. Voor de AppleTV is er inmiddels een goed alternatief: XBMC dat de keuze weer teruglegt bij de eigenaar van de hardware. Waarschijnlijk komt er voor de iPad ook wel zoiets, een jailbreak zodat .mkv files afgespeeld kunnen worden en liefhebbers hun eigen apps kunnen installeren zonder eerst toestemming van Steve te hoeven vragen.

Het kan ook anders. Bij het Internet tablet van Archos wordt de mogelijkheid van het installeren van een compleet ander OS zelfs expliciet mogelijk gemaakt. Als ik al een ‘derde’ apparaat (naast laptop en telefoon) koop wil ik graag dat soort vrijheden en daar wil ik ook voor betalen. Een iPad kopen in de huidige verschijningsvorm is dus niet aan mij besteed. Wellicht dat het apparaat in de toekomst minder gesloten wordt en dan zal ik heroverwegen, maar nu niet.

Toch ben ik blij dat Apple dit soort dingen maakt en hypt. Apple dwingt met dit soort producten namelijk andere leveranciers tot vernieuwing die anders niet, of veel later, zou plaatsvinden. Inmiddels zijn er meer dan tien andere partijen bezig met het uitbrengen van tablet-achtige apparaten en krijgen bestaande apparaten zoals de tablets opeens extra aandacht.

Nog belangrijker is de hoge usability lat die door Apple neergelegd wordt. Dat geeft ook de opensource community iets om naar te streven. Usability is van oudsher niet het sterkste punt van opensource software, veiligheid, stabiliteit en portabiliteit was altijd de focus. Voor de Linux desktop is Windows al niet meer het ijkpunt, dat is grotendeels gehaald (inclusief CPU-vretende eye-candy met zwabberende vensters). MacOSX is de norm die wordt nagestreefd (en geïmiteerd) door bijvoorbeeld het Ubuntu team en dat is prima. Zoals Steve zelf ooit Picasso citeerde: ”good artists copy, great artists steal”, en hij kan het weten.

Voor de iPod waren mp3 spelers slecht bruikbaar en oninteressant voor verreweg de meeste mensen. De iPhone heeft Nokia, Samsung, HTC en Google een stevige motivatie gegeven om sneller met gewaagde nieuwe telefoons te komen. Hoewel ik dus nooit meer een iPod/Phone/Pad zal kopen geniet ik dus indirect toch van de nieuwe concepten die door deze producten mainstream zijn geworden. Zoals ik nu, na 2 MacBook-Pro’s weer geniet van een Thinkpad (X301, Lenovo’s antwoord op de MacBook air) met Ubuntu. Thanks Apple!

Zo’n 5-7” tablet met 32Gig vast geheugen en een open architectuur lijkt me prima, stop er dan ook meteen HSDPA in en ik heb er graag 600 euro voor over.

Reacties (44)

#1 kalahiri

Je hebt het prachtig verwoord Arjen. Dit is precies hoe ik er ook over denk.

Ik heb sinds mijn oude apple IIe (1984?) nooit meer een apple gekocht en zal dat ook niet snel doen. Ik kan wel genieten van hun producten en hoe ze de markt weten op te schudden, maar die “Noord-Korea”-stijl van Steve Jobs trek ik totaal niet. Ik vond het bij de iPod (heb ik dus niet) al raar dat je alleen bij iTunes terecht kon. Maar met de iPhone (heb ik dus ook niet) is het alleen maar erger geworden. En nu de iPad (koop ik dus niet). Mooi apparaat, maar onder totale controle van Jobs. En hij heeft zelfs het lef Flash te boycotten en iets basaals als een USB poort er niet in op te nemen. Dat alles voor de centen. Ik kan niet goed begrijpen dat er mensen zijn die zich zo makkelijk uitleveren aan zo’n bedrijf…

  • Volgende discussie
#2 Olav

Ook dit artikel is – onbedoeld, dat wel – onderdeel van De Hype. Met andere woorden, je bent er tòch ingetrapt. Meneer Jobs zegt u dank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 spees

Net zo verbaast zie ik allerlei ICT-deskundologen profetisch het einde van de ‘oude media’ voorspellen, dankzij dit *zoveelste* technische hoogstandje dat oudere activiteiten weet te combineren in 1 apparaat. Boeken, boekhandels en uitgeverijen, kranten en de uitgeverijen daarvan: allemaal gaan ze weg, volgens dat jongetje van 925.nl terwijl hij naar een scherm tuurt. Als alle mannelijke opwinding over een nieuw stuk gereedschap is verdwenen, valt het wel weer mee. De telefoon zorgde er destijds niet voor dat mensen elkaar niet meer opzochten. De televisie is niet de aanleiding om massaal binnen te blijven, ook al blijft dit idee hardnekkig voortbestaan (zag laatst een reclame die becijferde dat we in ons leven langer voor de tv zitten dan dat we werken). Ook de Ipad zal niet de krant of het boek vervangen, net zo min als de televisie. Als ik er 1 had, zou ik hooguit studieboeken, readers of wetenschappelijke literatuur/artikelen erop downloaden om deze onderweg te kunnen lezen. De roman lees ik liever van papier in bed, op de wc of in het park. Ontspant beter dan gedoe met adapters of zonlicht in je scherm.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

Huh ? Meer betalen ? O nee.

10″ HP Mini netbook, Atom, 1GB, 160GB met Windows XP Home 219,-
T-Mobile USB internetstick (onbeperkt, 1800kb/s) 20,- per maand

en je kan nu alles overal

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rik

Spijker, kop!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arthur

Maak je toch niet zo druk. Ook dit ding wordt wel weer gekraakt, met een opensource underground community erbij; net als nu bij de iPhone het geval is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gbh
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Anoniem

Dat ze wereldliteratuur gaan verminken door de ‘vieze woorden’ er uit te knippen vind ik nog wel het extreemste. Want een ongelovelijk zielige klein-christelijke bekrompenheid. Ik dacht dat apple juist een imago probeert op te bouwen als een merk voor vrijdenkers?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Tom

Dat ie duur is, ja. Heb ‘m zelf nog niet gezien, maar beroepshalve volg ik deze site en daar wordt ie toch vooral ook als input device geprezen.

Verder niet zo krampachtig Apple bashen; een van de positieve kanten van de app store is nog wel dat alles snel en direct werkt. En als je dan meer wilt kan dat natuurlijk ook: hij is al gejailbreaked.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lothar

Dat ding is vast wel ergens goed voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Grote Blauwe Oogjes

Met een appel begon ooit de ellende…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 majava

Ik ben een Apple gebruiker vanaf PPC 603e modellen. Apple was op sterven na dood en die kasten waren schreeuwend duur. Maar man, wat was het een verademing om mee te werken. Ik snapte niet waarom het bedrijf opeens kwam met de iMac toverbal, maar ik zat er helemaal naast, want opeens verkocht Apple weer computers aan consumenten. De iPod? Waarom moet Apple een muziekspeler maken? Ik snapte het wederom niet en was weer net zo verbaasd dat ook dat ding een succes werd.

Het is volgens mij niet Apple die producten hypt, maar de media en en deel van de gebruikers. En dat gebeurt denk ik door het succes van die producten die ik net noemde en daar hoort jammergenoeg ook een portie onhebbelijk gedrag bij en een aantal restricties. Ik zal dat nooit goedpraten, maar wel voor lief nemen als ik een Apple product wil kopen. Uiteindelijk heb ik toch altijd de keuze om het niet te kopen.

Een iPad hoef ik niet. Maar als ik wel behoefte een een dergelijk apparaat zou hebben, zou ik als Apple gebruiker wel als eerste naar dat ding gaan kijken, want ik weet nu wel zo’n beetje hoe men bij Apple denkt over gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit van het OS. Dat zijn voor mij belangrijke dingen. Meer belangrijk dan specs en compatibiliteit bijvoorbeeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 SN

Bij het Internet tablet van Archos wordt de mogelijkheid van het installeren van een compleet ander OS zelfs expliciet mogelijk gemaakt.

Lees het vaak, snap dat nooit. Dat is echt alleen interessant voor de allerkleinste minderheid.
je wilt toch ook geen ander OS op je magnetron of je DVD-speler? Waarom zou men dat dan opeens wel willen op een computer?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bolke de Big

@Anoniem (8), Steve Jobs is blijkbaar een behoorlijke gggggggggristen-fundi.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Anoniem

@13 Omdat apparaat en OS niets met elkaar te maken hebben en sommige mensen een voorkeur hebben voor een bepaald OS uit praktische, esthetische of idealistische overwegingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 zmoc

Voor muziekmakenden onder ons is dit ding briljant. Je wil namelijk altijd aan meerdere knopjes tegelijk kunnen draaien. Dat kan nu eindelijk op een gebruikersvriendelijke compacte manier. Hoezee!

http://www.youtube.com/watch?v=MeKIEHVv4ag

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bismarck

@13: Iedereen wil gewoon Windows. Het stomme aan die Ipad is dat er geen Windows op zit. Dus ik denk dat gewoon iedereen er een ander OS op wil zetten. Want vergeet niet, die Ipad is uiteindelijk voor 90% van de gebruikers gewoon een kleine notebook, maar dan zonder toetsenbord. Ik verwacht dat veel mensen hem terug gaan inleveren, als ze tot hun teleurstelling ontdekken dat ie geen Windows, Word en Explorer heeft. Heb ik daarvoor meer dan 500 euro betaald?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Share

Kamphuis, koop dan een Edge, ook leuk :o)
Ik ben al jaren (sinds system-6) fan van alle shit die op 1 Infinite Loop wordt gemaakt. Het is een van de beste bedrijven ter wereld. Ik twijfel geen moment aan iPad. Steve heeft hier natuurlijk uitgebreid over nagedacht. iPad gaat o.a HTML-5 groot maken. En de boekenmarkt een -echt- succes maken. En de interface is vast weer een feest om te gebruiken. Dat is de basis. Ik denk dat die iPad doos nu half leeg wordt verkocht. En dat we snel opvolgers zien. Ik denk dat we een plattere versie gaan krijgen (uiteindelijk ook flexibel) en dat de huidige variant voller gestopt gaat worden (beamable keyboards en displays, meer gps functies, micro-printer, gesture-based spul, meer cpu en ssd etc. Ik zie het allemaal snel gebeuren. Vast dit jaar nog.
En ik wil juist absoluut geen onhandige krant meer in mijn handen. Doe mij maar een iPad. Wel zo scherp, net iets actueler, meer content en veel handzamer. En als de krant uit is dan nog 10000 opties met dat ding. Ipv een krant weg te gooien of voor vis of kattenbak te gebruiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 larie

Ik ben geen iedereen Bismarck..het koste wat overtuigingskracht van mijn partner ooit…maar ik ben over/switched.

Overigens..ik neem mijn iMac in AH-tas mee naar de de 9 2 5 dingen..crossover/bootcamp..all there..kwijlende medewerkers.

Dat ding gaat sneller boven drijven dan je denkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 larie

shake hands with share

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Snaporaz
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 migo

Fons van Druten destroys his iPad: http://www.youtube.com/watch?v=td3fw3cY8yk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Arjen Kamphuis

@13 het recht om met je bezit te doen wat je wilt (in het geval van een computer er een ander OS op zetten) is iets dat inderdaad maar door weinigen echt gebruikt wordt. Dat geldt trouwens voor heel veel rechten. Het recht te emigreren of actief kiesrecht wordt ook door slechts een fractie van de rechthebbenden echt gebruikt.

Maar dat maakt het niet onbelangrijk. In de VS is het bij wet verboden om bepaalde technische handelingen uit te voeren op, bijvoorbeeld, een iPad of anderen uit te leggen hoe ze dat moeten doen (Digital Millenium Copyright Act).

De maker van het broodrooster heeft dus bepaald dat jij er alleen witbrood mee mag roosteren en dat alleen op vrijdag en zaterdag. Doe je er een snee bruinbrood in of leg je aan anderen uit dat er zoiets als bruinbrood bestaat dan riskeer je rechtszaken, enorme boetes, arrestatie door de FBI en zelfs gevangenis.

Onder de gelikte iconen van de iPad zit een manier van zakendoen en lobbypower die van burgers brave consumenten maakt van de output van bedrijven. Een wet die het verboten maakt zelfs maar te praten over alternatieven.

@18 drink wat minder koffie en Mac-kool-aid. De grootste bedreiging van vrijheid is de blije slaaf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Habay

Stom dat er mensen zijn die denken dat als je een toetsenbord van een laptop afbreekt en een touchlaag op het scherm plakt het resultaat een goed werkend tablet kan zijn. Weleens op een Windows tablet gewerkt? Zelfs als je daarbij gebruikt maakt van zo’n 1998-stylist-pennentje werkt het voor geen meter.

De kracht van de iPad zit em in de op maat gesneden grafische interface van een speciaal voor ’touch’ bedacht OS. Apple begrijpt als geen ander dat software de doorslaggevende factor is en niet de ronkende ‘bullit list’ van hardware specificaties op de verpakking. Daarom gaat dit een enorm succes worden ondanks het ontbreken van pornografie.

En iedereen gaat dit proberen na te doen, maar met het reguliere Windows of Linux als OS gaat dat niet lukken. Wellicht wel met Android of straks Windows Mobile 7.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Kalahiri

@zmoc Nice!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Elin

Dit is echt het ideale doorlinkartikel om de gemiddelde NRC Next bezoeker mee te trollen…

Het trieste aan de iPad vind ik zelf ook dat aspecten van hun businessmodel de wereld beter zou kunnen maken (zoals HTML5 afdwingen; digitale boeken populair maken d.m.v. handige contracten en software)… maar dat ze dat dan doen met technisch en ergonomisch gezien zulke inferieure hardware. Als je je apparaat een e-reader wilt laten zijn zorg dan voor zo’n e-ink display. Als je HTML 5 wilt afdwingen doe dat dan op een werkelijk multimedia device i.p.v. iets zonder webcam en toetsenbord (versie 2 krijgt natuurlijk wel een webcam, dat loopt lekker binnen). Dit hoef ik inderdaad niet te kopen. Slecht voor rug/ogen/armen (en dus ook niet geschikt voor je moeder/kind, ondanks dat mensen die altijd als een voorbeeld gebruiken om Apples gemakkelijke interface te beschrijven).

Verder geven ze weinig terug aan de open-source wereld maar daar is al veel over geschreven. Ik heb een beetje een hekel aan die FOSS freetards, maar niet een batterij kunnen vervangen of een ander OS booten, en die DRM bullshit, gaan te ver.

Wat misschien het grootste “oh jammer”-moment is aan Apple ‘an sich’, is dat ze in eerste instantie BeOS over wilden nemen (maar te duur) en toen NextStep namen (incl. Jobs en voor een veel hogere prijs):
“BeOS was later modified to run on PowerPC-based processors: first Be’s own systems, later Apple, Inc.’s PowerPC Reference Platform and Common Hardware Reference Platform, with the hope that Apple would purchase or license BeOS as a replacement for its then aging Mac OS Classic.[2] Apple CEO Gil Amelio started negotiations to buy Be Inc., but negotiations stalled when Be CEO Jean-Louis Gassée wanted $200 million; Apple was unwilling to offer any more than $125 million. Apple’s board of directors decided NeXTSTEP was a better choice and purchased NeXT in 1996 for $429 million, bringing back Apple co-founder Steve Jobs.[3] To further complicate matters for Be, Apple refused to disclose certain architectural information about its G3 line of computers—information Be deemed critical to making BeOS work on the latest Apple hardware.

Als je wat informatie opzoekt lijkt BeOS toentertijd gewoon geniaal te zijn geweest, vooral qua multimedia. Het is onlangs open-source gerevalideerd onder de naam Haiku (nog in Alpha).
En daarom dus ook zou je gewoon meerdere OS’en moeten kunnen booten.

De NOS had haar item over de iPad gewoon moeten vervangen of complementeren door eentje over de Alpha release van Haiku. Als ze zo graag technisch willen doen. Als dat te moeilijk is… gewoon helemaal niks melden i.p.v. PR-bureaus nablaten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 leo schmit

Prima stuk, niks aan toe te voegen, als leek die zich twee jaar geleden een I-pod heeft laten aansmeren op een vliegveld. Ik begrijp nu waarom ik iedere keer naar die ‘shop’ wordt doorgestuurd als ik het ding aansluit op de pc. Het sync’ gedoe heb ik nooit onder de knie gekregen, dus hoor ik nog steeds dezelfde muziek die mijn kinderen er twee jaar terug opzetten. Misschien was het wel voor de jongelui dat ik me liet overhalen op dat vliegveld. Wat me aantrok was de safari funktie. Perfekt voor krantje lezen tijdens slepende vergaderingen in een ‘wire-less’ omgeving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 joost

Wat een lariekoek.

Je wekt de indruk dat Apple controleert welke content je op de iPad kan bekijken. Je ‘vieze woorden’ link betreft het verhullen van expliciet taalgebruik. Dat doet de iPad als je bij de instellingen van parental controls aangeeft dat je de content wilt filteren voor minderjarigen. (Zie reactie #54.) Verder staat het je vrij om de originele tekst gratis bij het Gutenberg project op de iPad te downloaden en te lezen.

“Ook welke dingen je bekijkt loopt via Apple, zomaar zelf content kiezen (…) is natuurlijk niet de bedoeling. ” Denk je werkelijk dat elke URL die je op de iPad of iPhone wilt volgen eerst door Apple wordt getoetst voor je browser de link mag volgen?

Ik vrees dat er verder het een en ander aan je verbeeldingskracht ontbreekt als je het boingboing artikel klakkeloos volgt en voorbij gaat aan de creatieve mogelijkheden die een tablet met touch interface gaat bieden. (voor inspiratie zie bijvoorbeeld reactie 16). Voor velen zal de iPad meer zijn dan een ‘media consumption device’.

Apple bepaald inderdaad welke applicaties het toelaat in haar eigen winkel. Elke winkelier heeft daar het recht toe. Als jij eigen applicaties op de iPad wilt draaien kan dat door het maken van webApps of door een developers licentie aan te schaffen. Het staat je dan volkomen vrij om voor eigen gebruik wat voor applicatie dan ook op je iPad te draaien.

Ik ben benieuwd of je ook een sterke behoefte hebt aan de mogelijkheid tot het installeren van andere OS-en op bijvoorbeeld je digitale camera of je wasmachine en wat je daarmee denkt te bereiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 parallax

Ah, wederom een haat-artikel geschreven door een onbenul.

De grootste bedreiging voor vrijheid is niet gehinderd worden door kennis van zaken.

Ik ga niet het hele platform-argument weer uit de kast halen, want dit wordt vermoeiend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Jazzper

Het is maar goed dat er ook wat te mopperen is op Apple, want dat biedt ruimte aan concurrentie. Het is daardoor als concurrent juist gemakkelijker het beter te doen. Maak je dus niet druk over de opstelling van Apple, maar maak andere fabrikanten en distributeurs eens wakker en moedig ze aan met een alternatief te komen.

Vereiste hierbij is wel hetzelfde gebruiksgemak, de stabiliteit en een degelijke financiële infrastructuur te bieden als Apple. Want dat is wel de positieve keerzijde van zo’n gesloten omgeving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 SN

@23: het recht om er een ander OS op te zetten? Nounou.

Een computer zou, net als een magnetron, een DVD-speler en het horloge wat je gewonnen hebt op de kermis een apparaat moeten zijn wat het gewoon doet. Punt.

Als een hobbyist nou echt per se een ander besturingssysteem wil, dan jailbreaken ze hem maar. Wat ze al doen. Probleem opgelost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 parallax

Exact.

Wat heeft de gebruiker er aan, dat is het enige wat telt.

En die groep gebruikers bestaat voor 0.05% uit jailbreakende developers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Hanedop

De schrijver stond versteld. in de rij bij de signeersessie stonden allemaal mensen met hun zeer elegante, platte schermen, die zo licht waren dat ze bijna opstegen. Hij bood aan zijn digitale handtekening te zetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Hanedop

Ik wil ‘Mein Kampf’ lezen op mij I-pad. Mag dat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 zmoc

@Hanedop, #34 Die kun je gewoon online lezen dus dat moet lukken;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Hanedop

@35: ja, maar dan zonder die mooie ritselende pagina-omslag applicatie, neem ik aan…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Maurice

Of het mag is een tweede, want in Nederland is het nog steeds een verboden boek. Dus waar bevind je je ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 zmoc

@Maurice, #37 Nee hoor, alleen de handel erin is verboden. Uitlenen, lenen, ruilen, lezen, verbranden (mits conform plaatselijke verordening) en opeten zijn allemaal legaal.

Maar nu bedenk ik me dat op eBoeken DRM zit. Je kunt in Nederland dus prima het boek-met-DRM vrij weggeven en alleen de DRM-sleutel verkopen. Of de sleutel weggeven en het versleutelde boek verkopen;-) Of allebei apart verkopen. Op zich een leuk experiment:-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Hanedop

@37/38: dat ‘waar bevindt je je’ is geloof ik met de iPad toch wel interessant, want dat bepaalt mede wat je in de iStore mag kopen, wanneer en voor hoeveel. Ongetwijfeld kan je dat via omwegen weer omzeilen, maar als principe is het natuurlijk volkomen 18de eeuws.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Habay

@39

‘waar bevindt je je’ is mbt boekwinkels natuurlijk net zo interessant, en daarin zit geen verschil met de ITunes Store (waar je oa. de iPad boeken kunt kopen).

Zelfde verhaal voor muziek en films. De grote aanbieders daarvan hebben de rechten en verkoopprijzen per land (waar is Europa als je het echt nodig hebt?) geregeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 larie

De ipad is slecht, voor mijn “drager van het zilver”.want ik wil ‘m kopen zo snel als het kan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Grobbo

Ik overweeg om mijn moeder op de iPad te zetten ipv die Windows PC die de hele tijd vastloopt.

Daar lijkt hij me uitermate geschikt voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Arno

Ben aan de overstap naar Ubuntu bezig, weg van Apple … Ik heb nooit anders gebruikt (heb nu nog een iMac, Macbook, Macbook Pro, iPod en iPhone) maar ben het de laatste tijd meer dan zat. En dat heeft ermee te maken dat bij mij ineens alles Apple was; werken, muziek maken, muziek luisteren, foto’s maken, telefoneren et cetera et cetera. Een tikje opdringerig. Natuurlijk, Apple maakt geweldige producten maar nodig zijn ze niet echt, althans heb ik ze niet echt.

Net gekocht: lege Fujitsu Siemens (en van me dit en me dat) notebook met Ubuntu CD à €315,- Ubuntu geïnstalleerd, updates gedownload en het loopt werkelijk perfect.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Kasper

@Arno. Ubuntu is heel goed (behalve als je van spelletjes houdt), maar er is nu ook een alternatief voor de iPad (die je nog niet had). De aaiPet komt uit China, werkt met flash, multi-touch en veel meer. Het leukste is ook dat je prima met een aaiPet Ubuntu kan bedienen. De aaiPet kost maar een schijntje vergeleken met de iPad (minder dan een tientje dacht ik zo – echt waar!).

Op deze site staat ie: http://aaipet.org

  • Vorige discussie