VVD wil belonen in plaats van straffen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Voordat de inkt van het nieuwe regeerakkoord droog is, schiet de nieuwe Tweede Kamer-fractie al uit de heup. Plannen om ouderen te laten meebetalen aan de AOW, als ze voortijdig stoppen met werken, lekten gisteren uit. VVD-er Stef Blok ruikt onraad: ,,Ik
vrees dat er nog meer zullen volgen.”

Wat mij betreft schiet de VVD raak. Niet zozeer omdat ze tekeer gaat tegen deze maatregel. Het is een redelijke voorstel, dat op breed draagvlak kan rekenen. Vergelijkbare maatregelen om de gevolgen van de vergrijzing tegen te gaan stonden immers in meer verkiezingsprogramma’s dan alleen die van PvdA en ChristenUnie. Ik wil de VVD vooral prijzen vanwege het principe dat ze hanteert om tegen deze maatregel te zijn.

Volgens Blok is het goed langer doorwerken te stimuleren. ,,Maar dat moet je doen door mensen te belonen, niet door ze te straffen.” Daar zegt hij een waar woord. Het is een goed idee om niet langer vanuit de overheid alleen maar te straffen. Beloon het positieve!

Ik zie oneindige mogelijkheden in deze switch van de VVD-fractie. Wat te denken van andere sociale zaken, zoals de bijstand? Niet langer straffen als iemand niets doet, maar alleen een bonus als iemand wél aan het werk gaat. Ik ben benieuwd hoe ver het principe van de VVD reikt.

Ook kun je deze ‘wortel-in-plaats-van-de-stok’-benadering namelijk toepassen in bijvoorbeeld het verkeer. Niet langer een boete als je door rood rijdt. Nee, een financiële beloning als je door groen gaat! Straffen als je belastingfraude pleegt? Ouderwets idee! Voortaan krijg je een extra toelage bij het goed invullen van je belastingpapieren. Ja, ik zie de nieuwe VVD-lijn helemaal zitten.

Reacties (3)

#1 Peter

Het idee van een bonus bij doorwerken na je 65e staat ook in het regeerakkoord.
Overigens wordt er al flink geëxperimenteerd met van belonen van goed gedrag.

  • Volgende discussie
#2 Abhorsen

Deze discussie gaat altijd voorbij aan de mensen die bijv. een zwaar beroep hebben dat je simpelweg niet tot je 65ste kan doen. En dat je spaart voor je eigen oudedag, het is je eigen geld uiteindelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

De witteboorden jongens en mantelpak meisjes worden hier dus duidelijk bevoordeeld boven mensen met een fysiek zwaar beroep, zoals verpleegkundigen, bouwvakkers enz.
Echt de partij van de witte boorden Arbeid.
Het zal mij absoluut niet deren, maar ik ben er wel verontwaardigd over.

  • Vorige discussie