VVD wil hasj-verbod

De VVD wil een totaalverbod op hasj. Gesteund door PVV en CDA zal de partij daar bij de minister op “aandringen”. Mocht de partij daarin slagen dan maakt het Nederland weer ietsje minder Nederland zoals we het al jaren kennen. Softdrugs (waaronder hasj) horen nou eenmaal een beetje bij Nederland.

Maar Nederland is een democratie, dus zo’n voorstel moet kunnen, hoewel het wel een beetje neigt naar “dictatuur van de meerderheid”-wetgeving. De reden die de partij opgeeft is dan ook een beetje vaag. Het heeft niets van doen met Nederland, maar met het buitenland. Er schijnen buitenlandse criminele organisaties te profiteren van het Nederlandse gedoogbeleid. Joh! Verhip! Zo had ik het nog nooit bekeken. Je tolereert een illegaal middel, en vervolgens wil je gaan het verbieden omdat het geleverd wordt! Ook vanuit het buitenland! De logische conclusie is dan dus dat als Nederlandse wetgeving er de oorzaak van is dat het buitenland schade leidt dat we het dan moeten verbieden? Misschien moet de minister eens met Shell om de tafel over Nigeria.

Goed ik dwaal af. Buiten het feit dat het een mooi staaltje is van het omdraaien van de oorzaak en het gevolg (vraag het maar aan de VS), lijkt dit me juist hét moment om ons gedoogbeleid (of algehele legalisatie) van softdrugs te exporteren. Juist nu, nu ook (zelfs!) in de VS steeds meer duidelijk wordt dat de “war on drugs” jammerlijk heeft gefaald. En we hebben de cijfers om het hard te maken dat het gedoogbeleid echt werkt. Dat moet de VVD toch ook inz… Oh nee, wacht.

foto Ronald Rugenbrink

 1. 1

  Zit er dik in dat SGP en 55+/OSF dit in de 1e Kamer wel aan een meerderheid helpen. Hoe de RvS adviseert boeit niet (al zal Donner ze wel dicteren positief te adviseren), die wordt tegenwoordig wel vaker genegeerd. Dat verbod komt er dus wel.

 2. 2

  We gaan weer terug naar de jaren 50,kansen voor de kleine ondernemer.De hegomonie van de coffeeshop wordt doorbroken,maar of we daar blij mee moeten zijn, er zal een enom aanbod van gedetineerden onstaan.Kunnen ze gelijk een ander ideologisch punt verwezenlijken,omdat de gewone hvb’s en gevangenissen dit aanod niet zullen kunnen verwerken,privatisering van het gevangeniswezen.

 3. 4

  Oorlog = winst

  Dat geldt voor “echte” oorlogen, maar ook voor de oorlog tegen het terrorisme en de oorlog tegen drugs.

  Dat ze daar bij de VVD nu pas achter zijn.

 4. 6

  VVD wil meer repressie, zwaarder straffen en meer recidive want dat trekt stemmen. Om dat te bewerkstelligen moet de overlast en criminaliteit rondom soft drugs omhoog en dan is het in de illegaliteit drukken een prachtig middel. Als bonus dan nog een met opzet inefficiënt gehouden politieapparaat en een Telegraaf die overuren draait en het cirkeltje is rond voor de VVD.

  Ook al is bovenstaande waar maar niet te bewijzen, de stapels bewijzen die er liggen dat gedogen (en legaliseren) van soft drugs goed werkt worden door de VVD ook volledig genegeerd.

 5. 12

  Nou, als ik de tijd had zou ik graag de statistieken erbij halen om te bewijzen dat de VVD tot nu toe de belangrijkste invloed heeft gehad op het slecht doen functioneren van politie en openbaar ministerie. En het zou me niets verbazen dat dat komt doordat er bij de VVD (criminele) elementen zitten die daar baat bij hebben. Dat komt onder andere door wat onlangs nog is onderzocht en hier besproken.

 6. 14

  Volgens mij zitten die VVDers in de harddrugshandel, die in ons land veel te lijden heeft gehad van het gedoogbeleid. Waar in andere landen het aantal verslaafden aan harddrugs vrolijk door groeide, stagneerde dat bij ons vrij snel na invoering van het gedoogbeleid.

  Het is dat of ze zijn weer bezig met symboolpolitiek. Softdrugs verbieden, coffeeshops sluiten. Allemaal voor de bühne. Het gebruik neemt niet af en het gebruik van harddrugs neemt toe, omdat soft en harddrugs weer met elkaar verstrengeld raken. Ik ken zelf mensen uit Bergen op Zoom, waar de coffeeshops gesloten zijn. Een wat oudere kennis van mij wist niet eens, dat er coffeeshops waren, maar weet nu een tiental plaatsen op te noemen, waar op de hoek van de straat hendel gedreven wordt. De overlast in de buurten is er ontzettend door toe genomen, maar de 2 coffeeshops zijn gesloten.

 7. 15

  Slechte ontwikkeling. Het gedoogbeleid zou juist uitgebreid moeten worden en verder gelegaliseerd. Daarnaast is hier niets Liberaals aan.

  Ik vind dat bijna alle drugs gelegaliseerd moet worden, en dat daarnaast veel meer inspanning geleverd moet worden om geen drugs te gebruiken. Hasj en wiet hebben met name een veel te onschuldig karakter. Tevens ben ik het wel eens dat je het niet in de buurt van basisscholen moet willen hebben. Maar maak er een soort Amerikaans dranksysteem van zoals ze dat in sommige staten hebben. Goed beveiligde units waarin je langs een veiligheidsbeambte moet die jouw leeftijd controleert.

 8. 16

  Zijn er nog mensen die hash roken dan?!?
  We hebben potdorie niet voor niets zo hard gewerkt om onze planten te veredelen zodat er geen andere wiet ter wereld meer tegenop kan.
  Ik zeg: eigen wiet eerst. Wel jammer dat hash gemaakt van Nederwiet dan ook niet meer verkocht mag worden. Maar dat heb ik toch nog (bijna) nergens gezien.

 9. 18

  “Hasj en wiet hebben met name een veel te onschuldig karakter.”

  In vergelijking met welke andere drug is dat? Koffie en thee?

  Of zijn alle drugs gewoon slecht en hebben de mensen die zo’n drug gebruiken per definitie een steekje los?

  Wat mij betreft was cannabis een godsgeschenk en dat is het nu, na meer dan 40 jaar, nog steeds.

 10. 19

  opstapje naar een totaalverbod op alle cannabis, want de binnenlandse wietteelt wordt ook geëxploiteerd door criminele organisaties. Omdat het niet mag.
  Snap trouwens niet dat ze dan denken dat er geen maroc etc. meer het land binnen zou komen en z’n weg zou vinden. Al zou het alleen voor de prijs zijn, een gram redelijke maroc kost de helft van Nederwiet.
  Max @16 Er is wel degelijk Nederhasj, en hele goeie ook. Na het knippen van de toppen gaat de rest van de plant in een ‘pollinator’ die de overgebleven kristallen er uit slingert (soort wasmachine). Voor de thuisteler zijn er pvc-buisjes met een zeefje en onder en boven een dekseltje en schudden maar. In coffeeshops te koop als ‘pollim’ (of zo). Meeste mensen denken dat dat uit Marokko komt, is voor een deel wel zo, maar het meeste komt gewoon hier vandaan.

 11. 24

  Ach ja vechten tegen de bierkaai!
  Sommige politici verliezen echt alle gevoel voor de werkelijkheid.
  Maar goed de maffiose producenten zullen wel blij zijn met een verbod:
  Kunnen de prijzen mooi omhoog en stijgt hun winst; een paar domme dealertjes zijn altijd wel te vinden.
  Nu weet ik niet wat de gemiddelde hasjgebruiker aan plantjes nodig heeft, maar mijn advies zou zijn:
  Gebruiken mag maar u bent verplicht uw EIGEN hasjbehoefte thuis te kweken.

 12. 27

  met de komst van coffeeshops werden hasjies geen dubbeltje goedkoper, dus andersom verwacht ik ook niet.
  wie weet wordt het wel weer ‘interessant’. In het coffeeshoploze dorpje waar ik woon wordt best wel gedeald onder de ‘hangjeugd’. Maar alleen maar speed en pillen. Wie weet kan ik eerdaags leuk vlakbij een tientje stuf scoren…

 13. 30

  Nederland gidsland?

  Echt wel. 40 jaar geleden wel hoor. En er zijn zelfs Nederlanders, die denken, dat dat zo gebleven is ook. Maar die mensen denken ook, dat we heel tolerant zijn, bijvoorbeeld; en dat de recessie de schuld van de Grieken en de EU is, maar zeker niet van ons; enz.