VVD-droeftoeter: Hef het KNMI op!

René Leegte (foto: wikimedia/René Leegte)Tot nog toe was truthiness vooral het domein van de PVV, en bleef de niet-populistische politiek er redelijk van gespaard. Maar waar je mee omgaat word je mee besmet, want het volgende zin werd opgetekend uit de mond van VVD-kamerlid René Leegte:

Bij het KNMI leeft de gedachte dat we het CO2-probleem moeten aanpakken om het klimaatprobleem op te lossen. De temperatuur schommelt nu eenmaal en in hoeverre CO2 daarmee te maken heeft staat niet vast.

En daarom wil hij het KNMI maar opheffen. Waar hij deze stellige uitspraken op baseert is totaal onduidelijk, het vermoeden bestaat op de leegte in zijn hoofd (/seth).
Het lijkt de nieuwe politiek te zijn: als de wetenschappelijke consensus je niet bevalt, ontken je die gewoon en probeert de instituten die daarop bouwen op te heffen. Uiteraard bouw je op de ruïnes dan een nieuw instituut, zonder al die lastige wetenschappelijk vergaarde kennis. Personeel? Geen achtergrond in de meteorologie vereist, met Simon Rozendaal aan het hoofd, uiteraard. Wat een droeftoeter, die René Leegte.

 1. 1

  Kunnen die kamerleden ook niet uitbesteed worden aan de markt? Want die zijn ook niet onpartijdig. Een buitenlands bedrijf kan het ook doen, onafhankelijk.
  Zomaar een ideetje.
  Maar zonder gekheid, inmiddels begint de hoeveelheid kamerleden met het iq van een doperwtje de 150 te naderen.

 2. 2

  Ik schrik niet zo gauw van een nieuwsbericht, vooral niet als het om een of ander politiek proefballonnetje gaat. Maar wat meneer leegte hier uitkraamt is echt te gek. En dan herinneren we zijn partijgenote Nepperus, en dan wordt de verbazing snel minder. Toch blijft de schrik.

 3. 6

  @5
  haha. Je reactie laat anders het tegenovergestelde zien. Zo kunnen we alle partijen wel verwijten de weg kwijt te zijn. In de SP zit die mafketel van een van Bommel met z’n Bilderberg theorietjes. In de PvdA weten ze niet eens waarvoor ze stemmen. Dat is pas onnozinnig. Bij Groenlinks dumpen ze gewoon grote brokken in zee. De PvdD houdt zich bezig met viskommen. De PVV, tja. De PVV….(need I say more?)

 4. 7

  @3: Niet van GC, maar van mij.

  @6: Niet elke politicus vraagt om het afschaffen van een gerenommeerd instituut omdat wat eruit komt niet overeenstemt met je nergens op gebaseerde mening. (Wilders excluis, uiteraard)

 5. 8

  @6: komt allemaal niet in de buurt van Leegte. Toegegeven, de PVV heeft wel vaker van dit soort ideetjes. Ik kan me dus best vinden in #4: De VVD begint steeds meer de PVV te imiteren.

 6. 10

  Het nationale weerinstituut richt zich volgens het liberale Tweede Kamerlid René Leegte te veel op de onderzoeken van het kritische panel van klimaatonderzoekers IPCC zodat het zijn onafhankelijkheid kwijtraakt

  Kritisch zijn is een randvoorwaarde om onafhankelijk te kunnen zijn. Het zou dus veel erger zijn, wanneer Leegte zou zeggen, dat het IPCC niet kritisch is.

 7. 11

  @6 als ik zie dat een politicus pertinente onzin uitkraamt, of als samenzweringstheorieën aanhangt zal ik hem beschimpen, of hij nu van rechts of links is.

 8. 13

  Kennelijk geloven er nog veel in de onzin van de klimaatalarmisten. Maar we zijn dan ook jarenlang door de milieulobby geindoctrineerd.Het klimaat verandert continu door de eeuwen heen en verband met CO2 is nooit aangetoond. In belgie en andere landen lachen de weermannen om die onzin.
  Ze lachen zich een kriek dat wij stomme Hollanders er ook nog voor betalen om CO2 in de grond te stoppen. Haha.

 9. 17

  De temperatuur schommelt nu eenmaal en in hoeverre CO2 daarmee te maken heeft staat niet vast

  Leegte heeft dat geweldig goed geformuleerd, want hij kan daar niet op gepakt worden. Wat ie daar heeft gezegd, is helemaal waar. Ik durf zelfs nog verder te gaan dan hem: het CO2 gehalte in de lucht heeft weinig tot niets te maken met temperatuurschommelingen. Daar staat tegenover, dat temperatuurschommelingen ook zo goed als niets met het klimaat te maken hebben.

  Nog een mooie uitspraak:

  De overheid moet volgens hem vragen over het klimaat onafhankelijk in de markt kunnen zetten

  Dat is pas liberale politiek. Het klimaat kun je niet aan wetenschappers overlaten, maar wel aan de markt. Dan lost de markt het klimaatprobleem vanzelf op en kunnen we eindelijk kiezen voor het model, dat het beste bij ons past.

 10. 18

  Wetenschap moet onafhankelijk zijn van de politieke wind in Den Haag. Het is buitengewoon cynisch dat Leegte onder het mom van meer onafhankelijkheid de wetenschap de mond wil snoeren.

  De politiek moet meer afstand houden van de wetenschap dan Leegte hier betoont.

  Mijn uitgebreider commentaar op deze droevige affaire staat op mijn blog:
  http://klimaatverandering.wordpress.com/2011/06/28/vvd-kamerlid-leegte-oneens-met-klimaatwetenschap-dus-wil-knmi-afschaffen/

 11. 19

  @18: inderdaad. Juist het feit, dat het KNMI niet van de bijdragen van commerciële bedrijven afhankelijk is, maakt het KNMI onafhankelijk. Het dreigen met het intrekken van hun subsidie is gevaarlijk, omdat sommigen mensen bij het KNMI de zittende regering naar de mond zullen praten om hun subsidie te houden. De uitspraken van Leegte maken het KNMI minder onafhankelijk.