1. 3

  Benchmarken van naar BBP genormaliseerde beslissingstrajecten dan maar?

  Probleem is dat er echter voor verschillende dingen voor beide bestuursvormen een kruisje ‘X: niet mogelijk’ komt te staan.

 2. 5

  Dat hangt er helemaal van af wat je het leger laat doen. Een dictatuur heeft hogere ‘basis-kosten’, omdat je het leger het volk moet laten onderdrukken en je je generaals moet afkopen om je nek niet door te snijden. Ook heb je hogere kosten aan de grens (mensen binnenhouden). De rechtspraak, aan de andere kant, is goedkoper, en de bureaucratie betaalt zichzelf, over het algemeen. Maar al zijn de kosten van rechtspraak over het algemeen niet erg hoog, het organiseren van verkiezingen en het betalen van niet-corrupte ambtenaren zijn er, in een democratie, wel degelijk. Daarom: het gaat erom wat je het leger laat doen. Als je, net als de VS, ieder jaar een ander land of landje moet binnenvallen om je defense-contractors te kunnen betalen, die jou weer terugbetalen in je verkiezings-campagnes, dan ja – dan zijn de kosten van een democratie opeens weer erg hoog.

 3. 6

  Ik denk dat een dictatuur op korte termijn vaak goedkoper is, omdat beslissingen snel kunnen worden genomen en medewerking van iedereen gemakkelijk gegarandeerd kan worden. Daarom zie je landen in oorlogstijd ook vaak meer richting dictatuur schuiven. Het is echter denk ik ook de dood voor creativiteit en innovatie, en daardoor op de lange termijn veel kostbaarder dan een democratie.

 4. 8

  @7: Ik denk dat als je de (bijvoorbeeld) Duitse innovatie tussen 1933-1945 vergelijkt met bv 1953-1965 dat de laatste met gemak het beste wegkomt. Voor bv Japan kun je dat voorbeeld nog sterker maken.

 5. 9

  Ik snap hem niet (wil hem niet snappen kan ook): dictatuur of democratie goedkoper, cheaper? In geld uitdrukken wat niet in geld uit te drukken is kost een paar centen maar dan heb je ook wat, in die geest? Tja, ga het niet op de cent narekenen allemaal. Cheap? O, als in cheap: of poor quality, of little worth, dat cheap? Unfairly powerful geweld en onderdrukking corruptie en land (laten) leegroven dictatuur Mugabe cheap. Of als in flimsy cheap ([likely to bend or break under pressure, weak, shaky, flexible, or fragile])?, ein-de-loos klauwen geld kostend cheap cheap Beeee democrátisch cheap?

  Tja, en gewoon lucht kost ook geld als het te hard waait.

  Ik heb eigenlijk maar 1 tip. In dictatuur of democratie: zorg immer voor een appeltje voor de dorst. En vangnetten, verzekeringen tegen misoogsten of ander malheur of een goede oudedagsvoorziening en dergelijke (dicht toch vooral ook uw AOW en pen-si-oen-gaten!), kortom, sparen mensen, SPAREN. Investeer in uw toekomst. Kijk, deze moneer heeft het tenminste begrepen:

  Hem zal je zijn zuurvwerdiende centjes écht niet zien stukslaan aan achtergesteld leninkjes…

  Hooguit een broodje aap.

 6. 10

  Een democratie kost geld om elkaar bezig te houden en een dictatuur kost geld om elkaar in de gaten te houden. De baten zijn m.i. interessanter dan de kosten.

 7. 13

  Iemand Buitenhof gezien? Zéér interessant met die hoge justitie-kerel. En….de column van Mevr.Brederode!!! Deze staat altijd op hun site. Vond haar zo sterk dat ik de uitgeschreven column misschien nog wel even kopieer. Het lijkt of mensen eindelijk eens weten te relativeren. Nu het bezinnen en de nuance nog.

 8. 15

  Democratie in de zin van inspraak van de burger is allang op haar retour (mede door de burger zelf). Maar de mogelijkheden zijn er nog steeds, alleen zitten veel burgers teveel in de slachtofferrol. Dan ga je als vanzelfsprekend op de SP of de PVV stemmen.