1. 1

  Beide zullen zeker overleven, alleen enig verschil in maatschappij.
  In de vrouwenwereld gebeurt wat minder omdat er teveel wordt overlegd voordat er iemand is die actie onderneemt. Bij de mannen wat meer oorlog door een overschot aan testosteron.

 2. 2

  Hierbij draag ik het nummer “Overleven” integraal op van Lichterlaaie. Van het album “Zoenen met de Koningin”. Op verzoek en indien er ergens wat tijd valt te roven, wil ik het voor u uittypen.

 3. 3

  Vrouwen lijkt me. Sterker nog, Ik zie een 100% mannen cultuur er nog wel voor aan zichzelf zu vernichten (pun intended) of op zijn minst binnen no time terug te keren naar feodale/primaten machtsstructuren.

 4. 6

  Meer overleg in vrouwencultuur? Misschien. Maar ook meer geklets en meer steken onder water.
  En laten we niet vergeten dat Thatcher ook een vrouw was.

  De enige reden waarom ik denk dat vrouwen het langer vol zouden houden is omdat na vijf jaar samenwonen mijn vriendin nog steeds niet weet welke afstandbediening waarvoor is…

 5. 8

  Ze overleven allebei. De vraag is hoe de wereld er in die gevallen uit zou zien.
  Ik denk dat de mannenwereld uiteindelijk vooral onhygiënischer is.

 6. 11


  Gnom en zijn maten wisten zich al die jaren prima te redden. Maar na de Ontdekking van het Internet realiseerde hij zich dat hij toch wat gemist had. Met een leeg gevoel in de onderbuik staarde hij droef voor zich uit over de toendra waar inmiddels alle mammoeten waren afgeslacht en uit pure verveling iedere zondag werd gevoetbald.

 7. 15

  @JSK ik vermoed dat onze definities van vooruitgang zo ver uit elkaar liggen dat discussie moeilijk wordt. Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat technologische ontwikkeling in een vrouwenwereld langzamer gaat, maar is dat erg? Technologische ontwikkeling verbetert de kwaliteit van het leven maar brengt ook nieuwe gevaren met zich mee die over het algemeen pas veel later ontdekt en nog weer later onderkent worden. Vrouwen nemen van nature minder risico dus een financiële crisis zoals we nu zien ontvouwen zal waarschijnlijk minder snel voorkomen.

  Het lijkt mij trouwens ook dat in een samenleving zonder vrouwen bepaalde mannelijke individuen meer vrouwelijk stereotypisch gedrag zullen gaan vertonen en andersom. Misschien zullen de werelden veel minder verschillen dan we denken.

  Uiteindelijk ben ik toch geneigd mijn geld voor de lange termijn op de vrouwen te zetten.

 8. 17

  Ik denk dat er in beide samenlevingen heel wat dynamiek zal ontbreken door de afwezigheid van “net-weer-iets-anders-functionerende” wezens. Net zo goed dat multiculturele samenlevingen inventiever zijn.

  De overlevingskansen van een monoseksuele samenleving zijn volgens mij lager, of het nu om vrouwen of om mannen gaat. Maar wellicht zit het wel in onze homo sapiens genen gebakken dat als er een sekse ontbreekt de groep zich gaat opsplitsen in typische rollen en gedragingen? Iemand nog wat onderzoekjes aan radicaal-feministische woongroepen uit de jaren ’70 op de plank liggen?

 9. 18

  Heel goed, IPM. Nog een argument waarom er nooit en te nimmer een financiele crisis een kans krijgt in de vrouwenwereld: wij blijven door shoppen, uiteraard. De koopkracht zal fierce overeind blijven!

 10. 20

  Nog afgezien van dat een maatschappij met enkel hemafrodieten zijn eigen dynamiek met zich mee zou brenken vermoed ik dat beide maatschappijen een even grote kans op overleving zouden bezitten.

 11. 21

  Een vrouwenmaatschappij zou langer voortbestaan en uiteindelijk ontaarden in een naargeestig totalitair gebeuren. Een mannenmaatschappij zou veel toffer zijn, maar al snel ten onder gaan aan een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef.

  Vergelijk het met een studentenhuis met alleen vrouwen – uitgebreide schoonmaakschema’s en sociale controle – en eentje met alleen mannen – binnen de kortste keren compleet overwoekerd door bederf, maar wel rielekst!

 12. 22

  @21

  Goeie vergelijking, kan ik me wel in vinden.

  Ik vind verantwoordelijkheid eng en moeilijk en troep sfeerverhogend en een creatief inspirerend.

 13. 23

  Het hangt er ook een beetje vanaf wanneer je deze utopie in wil laten gaan.
  Als dat hier en nu zou zijn dan hebben vrouwen de grootste kans. Althans, op basis van wat nu bekend is over de levensverwachting van mannen en vrouwen.

  Mannen zijn wel met een inhaalslag bezig. Pas na 2050 zou er, theoretisch, een kans kunnen komen dat mannen langer gaan leven dan vrouwen en dus in de geschetste situatie waarschijnlijk een goede kans op overleven hebben.

 14. 26

  Vrouwen maken, denk ik, meer kans om te overleven. Ze leven sowieso al langer en zijn fysiek taaier.

  Of die maatschappij zo vredelievend zal zijn, weet ik niet. Hun conflicten zijn veel venijniger. Hele lange aanloop met veel onderhuids gekonkel en dan eventueel een uitbarsting. Bij mannen is het veel vlugger pats, boem, mep erop, klaar. Ik vind vrouwen die vechten trouwens enger dan mannen.

  En clangedrag! Ik ken een lesbisch meisje die zich geïntimideerd voelt door sommige groepen lesbo’s (de zogenoemde “houthakkers”) omdat ze er volgens hen “te vrouwelijk” uitziet.

 15. 27

  Haaha die Ultrabas, ik zie direct weer mijn oude huisgenote voor me die met d’r blote voeten op het keukenzeil ostentatief haar voeten op en neer tilt terwijl dit een plakkend-zuigend geluid voortbrengt. “Kijk…” zei ze dan tegen me, terwijl ze me onderbrak in mijn gang naar de koelkast op weg naar een nieuw biertje, “de vloer plakt alweer!”. Ik probeerde mij dan altijd verontschuldigend verbaasd mompelend weer zo snel mogelijk uit de voeten te maken.

 16. 28

  Even tussendoor. Je hoort vaak dat vrouwen het slachtoffer zijn van mannenidealen(qua kleding en uiterlijk). Is er al onderzoek gedaan naar de peer pressure onder vrouwen zelf? Die is volgens mij moordend. Eén verkeerde oorbel en je hangt. Binnen een nanoseconde!

 17. 29

  Of die maatschappij zo vredelievend zal zijn, weet ik niet.

  Welnee. Moeders sturen hun kinderen met evenveel graagte en trots een oorlog in als vaders.

 18. 30

  Guy, ik zag laatst een Opzij liggen met een coverfoto van Agnes Kant. Quotje erbij: “als ik de Kamer toesprak bespraken collega’s mijn achterwerk”. Dat zullen zeker weten vrouwelijke collega’s zijn geweest want die zijn meedogenloos en veel gedetailleerder in hun observaties en besprekingen ervan. Regelmatig zie je ook onderzoeken waarbij mannen en vrouwen wordt gevraagd naar het ideale vrouwenlichaam. Vrouwen komen steevast op de proppen met het praktisch onhaalbare anorexia modelletje, terwijl mannen juist liever een wat molligere vrouw zien, feitelijk het gemiddelde vrouwenlichaam. De peer pressure komt in deze dus vanuit de vrouwen zelf. In die zin denk ik dat de mannenmaatschappij een stuk ongecompliceerder zal zijn.

 19. 31

  Carlos, vrouwen zijn inderdaad meedogenloos. Dat is het goeie woord. Mannen praten over “tieten” en “konten”, maar zij doen naar mekaar toe echt de meest intieme details uit de doeken. In die zin is Sex and the City lang niet zo overdreven als de mensen zouden denken.

  En mannen kunnen iets wat maar weinig vrouwen lijken te kunnen… spelen en genieten van het spel zelf. Ik heb ooit een tijdlang Risk gespeeld met een groepje vrienden. Er was één meisje bij die het spel beheerste, maar zodra er ander vrouwvolk bijkwam, was het ofwel écht oorlog ofwel de dood in de pot (te weinig motivatie).

  Ja, afgezien van de oorlogen en overdreven machogedrag, lijkt het mij als man toffer om onder mannen te leven.

 20. 32

  Vrouwen geweld is eerder psychisch dan fysiek dat maakt het niet minder erg, maar de kans op oorlog lijkt me wel kleiner. Wat ze in de evolutionaire psychologie male bonded coalitionary violence noemen is natuurlijk typisch mannen primaten gedrag. Vrouwen zijn er natuurlijk niet vies van om mannen geweld voor hun eigen doeleinden in te zetten. De vraag is of ze zelf gewelddadiger worden op het moment dat ze geen mannen meer hebben om het vuile werk te doen.

 21. 35

  “Vrouwen zijn er natuurlijk niet vies van om mannen geweld voor hun eigen doeleinden in te zetten.”

  Nog een vrouwenwoord: raffinement. Vuurtje stoken en dan lekker achteroverleunen en dan op een veilige afstand toekijken hoe de hele boel in de hens gaat :-)

  “of ze zelf gewelddadiger worden”

  Was er een tijd terug geen groepje criminele meisjes ergens die andere meisjes in mekaar timmerden? Ze zijn er zeker toe in staat. Ik heb vroeger een paar keer een paar vrouwen zien vechten buiten een discotheek. Daar word je als zogenaamd oorlogszuchtig man bang van, hoor.

 22. 36

  Een dochter van een vriend van mij (5,5 jaar) was deze week door een van de ‘grote meiden’ op het schoolplein (precies even oud, maar prominenter op het plein aanwezig) gevraagd om haar hartsvriendin te worden. Een dag later was de liefde over, want de ‘grote meid’ was door een ander gevraagd en je kunt maar 1 hartsvriendin hebben. Op de vraag van haar moeder of ze het leuk zou vinden als ze toch weer gevraagd zou worden, was haar antwoord: nee, want dan kan ik nog een keer zomaar afgewezen worden. Ai. 5,5 jaar. Dan al.

 23. 37

  Waarom jagen als er niemand is die bewonderend toekijkt? Uren om de tafel zitten, D&D’en, bordspelletjes spelend, al rokend en zuipend en vretend de-evolueren naar de status van kwabbig weekdier. Gezellig!

  *leunt weer achterover*

 24. 39

  Vrouwen zijn natuurlijk geen haar beter dan mannen. Maar aan de andere kant hebben ze minder last van machismo en meer neiging tot hygiëne (de meeste viezerikken die ik ken zijn toch echt mannen). Dus geef ik ze meer kans op overleven.

 25. 40

  Ha, mannen overleven omdat ze een beter getraind immuunsysteem hebben, juist door al die onhygienische rotzooi.

  Vrouwen overleven nog geen week omdat a) de albert heijn niet meer bevoorraad wordt, of b) alles wat wel te krijgen is ‘vies’ is.

 26. 41

  en wie gaat de zeep voor de hygiëne, de rollen toiletpapier, de zuip, de vreet, de bordspelletjes, de tafel om rond te zitten maken?
  Wie gaat het warme water uitvinden in de respectievelijke parallelle universums?

 27. 42

  Jamaar, voor overleving van een soort maakt het individu en hun levensduur toch helegaar niks uit? Volgens mij zijn er soorten eendagsvliegen die evolutionair veel verder teruggaan dan de mensheid in zijn geheel.

 28. 46

  Arbeid wordt uitbesteed*, is het motto van de vrouwenmaatschappij. Maar aan wie dan? Nou, aan arbeiders gemaakt van siliconen. Super!

  Zo. Wij hebben gewonnen! Zet maar een slotje op de discussie, steeph.

  *want slecht voor de nagels

 29. 47

  Echte vrouwen zoals vroeger bestaan niet meer kittekat.
  een kip slachten , vis vangen? ooh een spinnetje
  De mannen hebben alle essentiële uitvindingen gedaan in de afgelopen eeuwen.
  Zelf in jullie domein ( de keuken ) is de man heer en meester in michelin kaliteit.

  Jeanne D’Arc, het wijf van de bastille . Calamity Jane , bonny & clyde
  de chop chop hoofd eraf koningin van GB
  ach vergane glorie.
  Zelfs Thatcher die nu hoogst dementerend is heeft nog meer spirit in heur finger dan een verdonk of thiemen die het moet hebben van mannen of knuffeldieren om hun politieke carriere’s door een glazen plafond te krijgen..

  Robinson Crusoë eiland you me 4 weken, kijken wie het overleeft.

 30. 48

  Ja, ja Kittekat Natuurlijk winnen jullie altijd.

  Ik had nog wel even een boompje willen opzetten over “dat voorplanting van de soort geen probleem is”. Als je dat vindinkje van Steeph een beetje handig inkleedt heb je geeneens siliconen nodig.

 31. 49

  Van de mannen van PF ©:

  -De leeuwin zoogt haar welpen, maar geeft zij ze een naam?

  -Kijk naar de ooi: weet zij dat ze een schaap is?

  -Zelfs de kleinste borst heeft een tepel.

  -Kant, net als leven, is een product van arbeid, wijsheid en schoonheid.

  -Als je de lelijkheid van de oester veracht, zul je nooit de parelmoeren glans bewonderen.

 32. 52

  Da’s waar, op Expeditie Robinson was er toch n keer een vrouwen- en mannenkant, waar na enkele weken de vrouwen elkaars ogen uitkrabden en er permantente schade aan de ziel werd aangericht, terwijl de mannen helemaal fijn met elkaar kampen konden bouwen en het enige niet-leuke was dat ze er telkens eentje moesten uitstemmen?

 33. 53

  “Uitgangspunt hierbij is dat voorplanting van de soort geen probleem is”

  Er is natuurlijk wel wat mis met dat uitgangspunt. Je mag erop rekenen dat er wel een verschil zal zijn in voortplantingsbeleid tusen een mannen- en een vrouwenmaatschappij.

 34. 57

  @54: Ik vermoed een aanzienlijk hogere kindersterfte in een mannenmaatschappij, maar misschien is dat ook maar een vooroordeel. Verder ben ik beniewd naar de gedachten van anderen over de verschillen tussen beide werelden. Ik neem even voor het gemak aan dat er gecloond wordt voor de voortplanting (anders loop je het risio dat je alsnog het andere geslacht introduceert)?

 35. 58

  Volgens mij is dit een zeer hypothetische vraag en ik heb onvoldoende overhead voor hypothetische vragen.

  In de huidige socio-economisch-maatschappelijke context ga ik voor vrouwen, maar alleen als ze neukbaar zijn.