Voorspel de olieprijs | Update april ’09

Hier weer de maandelijkse update van de olieprijsvoorspellingen. Zondag is geen handelsdag uiteraard, dus gebruiken we de koers van vrijdag. Maar we publiceren de stand nu eenmaal altijd op de vijfde van de maand.
Niet veel nieuws te melden. De meeste voorspellingen zitten er nog behoorlijk naast. De bodem van de olieprijs lijkt echter inmiddels wel bereikt. Nu is het afwachten hoe de combinatie tussen langzaam herstel van de economie en de achtergebleven investeringen gaan uitwerken.

Let op, de olieprijs waar we het hier over hebben is nog steeds die in euro’s.


Na de breek de tabel.

De mensen met grijs in de cellen (sorry voor de woordspeling) zijn later ingestapt.
Rood geeft aan dat de persoon voor die maand het verst van de werkelijke waarde zit, groen het dichtst bij.

 1. 2

  @Napoleon
  Weet jij dan wie er achter die nick’s zitten?

  Misschien geeft het aan dat echt voorspellen door een individu niet mogelijk is – op welk vlak dan ook – of dat elk model mank gaat.

  Wie had in 1804 durven voorspellen dat jij Waterloo zou verliezen en je oude dag ergens op een eilandje in de oceaan zou slijten?

 2. 3

  In de NRC Focus ,kwartaalblad thema Energie p.93, staat een interessant artikel over de factoren die de olieprijs bepalen, maar dat het op termijn hoe dan ook omhoog gaat, juist door het wegvallen van huidige investeringen in winning.

 3. 6

  Volgens mij klopt dat niet #5. Valutas zijn communicierende vaten. Als je zegt: ‘olieprijs in euro schatten is een positie innemen in de toekomstige waarde van de euro’ zeg ik precies hetzelfde geldt voor de olieprijs in dollars. Je refereert wss aan het riedeltje dat ‘de olie afrekend wordt in dollars’ maar dat is in deze irrelevant. De prijs wordt bepaald door speculanten. Of nu Europa de rente verlaagt of Amerika die verhoogt het effect op de olieprijs is hetzelfde. Elke asymmetrie zou een winstgevende arbitrage mogelijkheid implicieren namelijk.

 4. 7

  Ik vermoed à 99% dat Steeph de olieprijs uit de oliemarkt periodiek omrekent via de wisselkoersen uit de markt van de currencies.

  Die zijn pas één als… reken maar uit.