Voordelig overstappen?

Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, wie is er niet gevoelig voor? Zelf ging ik 15 jaar geleden het schip in. Verantwoordelijk voor mijn eigen financiën, zou ik het héél anders aanpakken dan mijn werkende ouders. Ik ging in aandelen. Zonder enig verstand, noch kapitaal, maar dat leken me geen noemenswaardige bezwaren. Er was namelijk een soort geldvermeerderingsmachine: aandelenlease. Het principe begreep ik amper, maar het kwam er op neer dat je gratis rijk werd door de tot in het oneindige stijgende beurskoersen. Of zoiets. Wie niet in aandelen zat, was een dief van zijn eigen portemonnee. Een loser. Hoe het verhaal eindigde is bekend.

Leasecontractje

Nu, 15 jaar later, is mijn laatste leasecontractje beëindigd. Na 180 termijnen trouw 50 guldens inleggen, hield ik de indrukwekkende somma van 78 euro’s over. Nooit geweten dat er zoveel guldens in een euro kunnen. Goed, ik heb mijn lesje geleerd. Al verlaagt mijn bank het spaarrentepercentage naar -2%, deze jongen blijft zitten waar die zit. Overstappen naar een andere energieleverancier? Om 100 € per jaar te besparen? Nooit van mijn leven. Dan gaat de bel. Het is etenstijd en ik verwacht niemand. Ik open het raam en kijk naar beneden. Ik zie een dame: net als in die leuke reclame met Frans Bauer!

Kort rokje

Ok, ze heeft geen opvallende blauwe kijkers, geen kort rokje en ze heet waarschijnlijk ook geen Sofie. Ze werkt wel voor dezelfde energiemaatschappij als Sofie. ‘Wilt u net als uw buren veel minder voor uw energie betalen?’ Ze verspilt in ieder geval geen energie aan haar introductie. Ik antwoord even kordaat: ‘Nee, dank u vriendelijk. Ik vind het wel een prettig idee om meer te betalen dan mijn buren’ Even knippert ze met haar ogen. ‘Dan houdt het op voor u!’

En weg is ze.

 1. 2

  Who! 15 jaar geleden kreeg ik nog, wat zal het zijn geweest, 10 cent zakgeld per week.. Maar als ik dat aangehouden had was ik nog beter uit dan jouw investering. Bedoel je echt dat je na 15 jaar inleggen 78 euro gestort kreeg (klinkt voor mij nogal onwerkenlijk, alsof alles waar de bank in belegd heeft failliet is gegaan), en mag ik dan vragen wat er beloofd was bij het afsluiten van dat contract?

 2. 3

  Appel met peren vergelijken. Overstappen van energiemaatschappij heb je in 5 minuten online geregeld en de energiemaatschappijen verwerken het administratief vervolgens prima. Geen monteur, geen documenten.

 3. 4

  Dus als ik het goed begrijp ben jij ingestapt in iets wat je niet snapte, en wat ieder weldenkens mens niet zou doen. Namelijk lenen om aandelen te kopen. En toen ging het mis. Goh.
  Vooropgesteld, jij bent nooit in de aandelen gegaan. Iemand die in de aandelen gaat koopt zelf aandelen, die doet niet aan aandelenlease.

  Maar welke les heb je nu eigenlijk geleerd? Overstappen is slecht? Of niet instappen in iets wat je niet snapt?
  Overstappen kan namelijk helemaal prima zijn. Instappen in iets wat je niet snapt is inderdaad zeer onverstandig.

 4. 7

  @4 Wat ik toen niet begreep is dat ik geen geld inlegde, maar maandelijks rente afbetaalde op een grote lening die ik afsloot. De constructie is inmiddels verboden.

  @3 Het lesje is: niet instappen in iets dat je niet snapt. Of nog beter: het gewoon snappen.

 5. 8

  Ik lach die stroomverkopers aan de deur altijd uit: vroeger werden mosselen, garen en band aan de deur gesleten, en nu dus blijkbaar stroom.

 6. 9

  Beste AB, wat heeft aandelenlease (mn moeder stonk er ook in) te maken met energiemaatschappijen?

  Daarbij, mijn energieproduct en energiemaatschappij zijn een vrij weloverwogen keuze waar een aan-de-deur-verkoper weinig aan gaat veranderen. En het risico bij energieprijzen is hooguit dat je een paar jaar lang een andere maatschappij rijk maakt. Niet dat al je geld in virtuele rook opgaat.

 7. 10

  Of ik daag ze uit: Oh, ja hoor, ik ben best geinteresseerd. Kunt u een informatiepakketje achterlaten dat ik eens rustig kan nakijken?

  Als ze dan proberen uit te leggen dat dat niet kan: dat het zo niet werkt: hier en nu overstappen en anders niet, antwoord ik dat ik helaas aan de deur niet koop. Maar dat ik echt geinteresseerd ben in een goede aanbieding hoor, alleen niet op deze manier.

 8. 12

  @boog: Als het niet vier graden vriest buiten is een verkoper aan het lijntje houden ook een goede optie inderdaad ;-). Als je niks leukers te doen hebt.

 9. 13

  Ik had laatst vier verschillende stroomcolporteurs in een week tijd (ondanks de duidelijke aanduiding op de deur dat ik er niet van gedient ben). Eén van hen had een wel erg originele openingszin: – “Mensen uit deze buurt hebben geklaagd over een te hoge energierekening.”
  – Ik, wijzend naar de ‘geen colporteur- en religezeur aan deze deur’, “Kunt u niet lezen?”
  – “Meneer, ik ben geen colporteur!”
  – “Ow, u komt mijn huis gratis isoleren! Komt u vooral verder, waar is uw gereedschapskist?”

 10. 14

  Mijn vriendin heeft ooit eens ruzie gemaakt met een opdringerige telefonische verkoper die niet van ophouden wist, en nadat ze hem een grote mond gaf maakte hij haar gewoon klant tegen haar zin.

  Gelukkig had hij datzelfde gedaan met al zijn andere klanten en was hij ontslagen, dus dat werd snel teruggedraaid.

 11. 15

  Kán je wel met goed fatsoen beleggen als je op een links weglog (poster én reaguurders) aan de linker kant de mond vol hebt van milieu, kinderarbeid i.c. verantwoord ondernemen en dergelijke en dan aan de rechterkant met je poten in die koektrommel gaat zitten? Aan elk beursgenoteerd bedrijf kleeft namelijk wel iets van een schandaal.

  Wat is in dat opzicht graatzuiver? Beleggen in Triodos, aandelen boekweit & grutten…

  Ik neem het risico niet eens met energie (overstappen, een en al ellende met die toestanden, net nog…10 minuten bij de Klantenservice van INterinG moeten bedelen wanneer mijn (jaar)rente eens wordt betaald. (had vorige week automatisch al moeten plaatsvinden)).

  Stelletje Gieren.

 12. 16

  Als ik het goed begrijp wonen er tal van deze reaguurders in wijken met een bovengemiddeld hoge populatie mentaal uitgedaagden, anders zouden al die huis aan huis lieden niet aankloppen.

 13. 17

  “Wie niet in aandelen zat, was een dief van zijn eigen portemonnee.”

  Deze zin kwam regelmatig voorbij in docu’s waarin mensen aan het woord kwamen die de krach van 1929 hadden mee gemaakt.

 14. 18

  Je kon vroeger reizend agent zijn van een firma.
  Of vertegenwoordiger.
  Of commissionair.

  Of je liep met stofzuigers zoals het volk zei.

 15. 20

  Leventje? Beperk me leventje? Een Pc, beste Michel, is een 1ste levensbehoefte, bovendien betaal ik verwijderingsbijdrage (zodat de boel tenminste milieuvriéndelijk kan worden weggekankerd in Nigeria). Nee, ‘t ging mij hier even om er een dubbele moraal op nahouden ja. Oók je extra procentjes proberen mee te graaien in het beursca*sino. Het Links lullen Rechts je buikjerond vullen. En wat een ander doet moet ie zelf weten, maar IK zou niet meer weten met me neus ónder of boven de lakens te slapen. En ook niet nadenken waar je eigenlijk je centen insteekt en wat dat verder dan teweeg brengt…

  En dat allemaal over de ruggen van de gewone hardwerkende arbeider die ook nog es als eerste op straat staat als de boel implodeert. Tis dié instelling dié mentaliteit dié ongebreidelde Geilheid die deze crisis heeft veroorzaakt…en ik me dalijk nog schuldig gaan voelen als ik onder het beffen de cv aan laat zeker..anders was je weer niet “groen-CO2-neutraal-bezig-genoeg”

  Daar trek ik mijn grens.

 16. 21

  @19: En het nare is, je hebt het meestal niet door. Gewoonlijk staat op je spijkerbroek geen vignet “gemaakt in communistisch China door arbeiders die door hun zwaar kapitalistische bazen worden uitgebuit, met stroom van een inefficiënte kolencentrale” en ik zoek me ook altijd rot naar dat stempeltje “in elkaar genaaid door Indiase kindertjes” op die voetbal, of de sticker met “gevoerd met soja waarvoor het Amazoneregenwoud is gekapt” op het vlees. Net zo min weet je dat je pensioensfonds belegt in die sojaplantages, klusterbommenfabrieken, of bedrijven die aan outsourcement naar Indiase kinderarbeid doen. Of dat je energieleverancier zijn stroom haalt uit stinkende bruinkool, die bovendien in wijde omgeving het grondwaterpeil laat zakken.

  Als je dat allemaal precies zou willen uitzoeken, heb je er een dagtaak aan en dan kun je dus weer niet werken en krijg je weer het commentaar van rechts dat je een luie uitvreter, uitkeringsprofiteur en subsidiespons bent. Catch22!

 17. 23

  @20, yup, dus niet zo druk maken. En dus ook fijn gaan beleggen als je daar toevallig zin in hebt.
  En bovendien denk ik dat als je dat allemaal uitgezocht krijgt, er bitter weinig overblijft om te dragen, of je moet natuurlijk je gras niet meer maaien en daar dan een rok / broek van breien / vouwen . maar das dan wel erg anti zo’n beetje alles. Dat dan weer wel.
  (en koud)

 18. 24

  Met colporteurs ben ik zelden langer dan 10 à 20 seconden bezig, je ziet het immers al gelijk:

  – “Goedem…”
  – “Jammer voor u, geen interesse!”
  – “Mag ik…”
  – “Nee.” (En de deur gaat dicht)

  Heel af en toe is het ook wel eens grappig om ze eerst hun hele verhaal te laten doen en dan pas de deur dicht te doen. Als ze klinkklare leugens vertellen dan laat ik ze weten dat ik daar niet van gediend ben: “Als je niet zo dom had staan liegen dan had ik er heel misschien wel over na willen denken.” (Dat is uiteraard een leugen mijnerzijds, ik zou onder geen voorwaarde aan de deur kopen of me om laten kletsen.)

  Met bedrijven die op deze manier commercie plegen doe ik geen zaken. En dat laat ik ze dan ook weten, per mail bijvoorbeeld. Nog nooit reactie op gehad natuurlijk. Schijnbaar levert het nog genoeg op, trappen er nog steeds mensen in, ondanks dat al sinds het begin van de jaartelling wordt gewaarschuwd tegen dit soort praktijken.

  Ik zeg het niet gauw, maar: het zou verboden moeten worden.

 19. 25

  Kijk, dat je langdurig belegt in een solide betrouwbaar bedrijf a la..maar dit doet het ‘em: Er was namelijk een soort geldvermeerderingsmachine….

  We hebben er nu wel weer 2 nieuwe medewerkers erbij, en maar afwachten hoe DAT zich in die richting verder gaat ontwikkelen…maar ik snap NIET hoe AB door de mazen van de ballotage heeft kunnen sluipen…

 20. 26

  Hiephoi…éindelijk “Verantwoordelijk voor mijn eigen financiën” ging ik het “héél anders aanpakken dan mijn hardwerkende ouders”…stopte mijn centen in een GELD-VER-MEER-DER-INGS-MA-CHI-NE..

  Zonder énig verstand.

  Mammie tegen pappie AB: “Wat een slim ventje is het tog hè…tis tenslotte ONZE AB”

 21. 28

  De Nuon colporteur had ook voor mij een zeer aantrekkelijk aanbieding. Ik moest een aan beide zijden bedrukt A4-tje ondetekenen. Ik: ik wil dit eerst lezen, kom morgen terug om dit formulier op te halen. Hij: nee ik kan morgen niet. Ik: dan stuur ik het wel op. Nee, ik mag dit formulier niet hier laten. Ik: ik heb nu geen tijd om het te lezen, maar kom volgende week terug dan kunt u hier wachten tot ik het gelezen heb. Hij: da´s goed. Nooit teruggezien.

 22. 29

  @28 Dat is idd ook tactiek, al is die van mij sneller ;-)

  @26 Je hoeft mijn ironie niet leuk te vinden. Smaken verschillen. Probeer niet alles in het leven letterlijk op te vatten. Zeker niet als auteur en hoofdpersonage samenvallen. Tis maar een tip.

 23. 30

  Aaargh, ironie?, ‘twas pure ironie, hoe wat en waarom juist IK nu weer. Verblind was ik AB…VERBLIND, sorry, ik dacht weer es niet na. Net zo verblind als al die mensen die zonder na te denken ooit met hun spaarvarkentje naar de Dexia zijn gerend. Je geld aan iemand geven die dat vervolgens ALLEEN VOOR JOU verstandig gaat beleggen omdat je er zelf geen zak vanaf weet. Krijg je uiteraard de leftovers..afijn,

  Ik hoop wel dat je het me ooit zult kunnen vergeven hoor AB. Dan kan ik tenminste weer verder met me onbeduidende leventje…

 24. 31

  Of wat te denken dan van die clubjes met een “aandelenmandje” (of obli’s, turbo’s), zo noemen ze dat hè…en dan 1 x in de week bij elkaar komen. Financiele telegraaf op tafel. Soort tupperware party voor ouwe wijvelullen zeg maar, gezellig gezellig. “Hep jij deze week nog wat lekkers in je mandje gedaan Gijs? Jaaa, ‘k wou olie doen deze week toch maar asml gedaan…*pin uit granaat trekt*

  1000 euro: eind van het jaar 1054 (of niente)