Volentekriebels | Een weekend zonder alcohol

COLUMN - Een zinderend verslag van een nuchter weekend.

Mijn urine rook naar bedorven tomatensoep en zo zag het er ook uit, maar dan in het geel. Dat leek me een mooie aanleiding om weer eens een huisarts te bezoeken. We speelden een quiz. De huisarts was de quizmaster en ik de kandidaat. De eerste en enige vraag was: wat denk je zelf dat je hebt? Ik gokte op een blaasontsteking. Dat was het goede antwoord en ik won een zevendaagse antibioticakuur.

Ik wist dat dit betekende dat ik een week lang geen alcohol mocht drinken. Maar hee, ’s ochtends een vent, ’s avonds een vent, en dus ging ik donderdagavond zonder gejeremieer naar het lanceerfeestje van Noisey in de mij zo geliefde Club Trouw. Alle hipgave mensen stonden in de grote zaal, dus ik ging naar de hardebandjeskelder. Terwijl ik harde bandjes keek dronk ik liters nep-Spa Rood en ik voelde me hoe langer hoe nuchterder. Ik ben natuurlijk wel vaker nuchter, maar dat is meestal op maandagochtend en zeker niet om twee uur ’s nachts in een kelder. Ik werd er slaperig van en kon bijna niet meer op mijn benen staan.

De volgende ochtend had ik tot mijn verbazing lichte hoofdpijn. Ook had ik dankzij de draaidopjes van de flesjes bronwater een schaafwond op de plek waar je duim en wijsvinger elkaar ontmoeten. ’s Avonds voelde ik me weer beter en dat kwam goed uit, want ik had beloofd om in ruil voor gratis bier te jureren bij een bandjeswedstrijd op een studentenfestival. Onder deze omstandigheden was dat een schrale deal, maar ik hoopte dat er wat mooie studentes rond zouden lopen en dus had ik er alsnog best zin in. Het viel tegen. Als je nuchter bent zijn twintigjarige studentes veel te jong. Later die avond zou ik met een paar vrienden op stap gaan, maar omdat ik het te koud vond om te fietsen zegde ik dat af. Niet drinken is schadelijk voor vriendschappen.

Zaterdagochtend had ik gelukkig geen kater. Er kwam een vriend op bezoek die om koffie vroeg. Sinds mijn koffiezetapparaat het anderhalf jaar geleden had begeven dronk ik alleen nog maar oploskoffie, maar dat kan je je gasten natuurlijk niet voorzetten. Ik had het toch al nooit een goede oplossing gevonden. We gingen naar de Action en ik kocht een koffiezetapparaat dat ontworpen was door Jan des Bouvrie. Je hoeft blijkbaar niet dronken te zijn om jezelf voor lul te zetten.

Die avond ging ik naar een te gek toffe danskroeg die altijd vol staat met dronken krakers en Spanjaarden. Ik ging ervan uit dat ik met mijn nuchtere waarnemingsvermogen voldoende opmerkelijkheden zou tegenkomen om minimaal tien columns mee te vullen. De waarheid is dat ik helemaal niets noemenswaardigs beleefde. Als je nuchter bent lijkt een te gek toffe danskroeg vol krakers en Spanjaarden nog het meest op een supermarkt, maar dan met hardere muziek en duurder bier.

De conclusie van dit alles is dat een leven zonder alcohol beduidend minder leuk is dan een leven met alcohol. Doe er je voordeel mee.

NB: Ik wilde in de eerste zin van de tweede alinea een linkje toevoegen waaruit zou blijken dat alcohol en antibiotica inderdaad niet goed samengaan. Nou, dat blijkt dus enkel te gelden voor doxycycline en metrodynazol en niet voor de nitrofurantoïne die ik moest slikken. Ben ik helemaal voor niets een weekend lang nuchter geweest. Ik heb er verdorie een flinke kater van.

 1. 1

  Mannen zijn van nature veel beter beschermd tegen infecties van de urinewegen: de afstand tussen aars en penis is immers vrij groot, de opening in de penis is erg klein en de droge huid er rond is voor bacteriën geen geschikte broeihaard. Bovendien is het mannelijke urinekanaal ook zo’n 5 keer langer als dat van vrouwen, waardoor microben de blaas moeilijk bereiken.

  http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=53

  Voortaan geen poep meer in je plasbuis proppen Johnny.

 2. 4

  De conclusie van dit alles is dat een leven zonder alcohol beduidend minder leuk is dan een leven met alcohol. Doe er je voordeel mee.

  Ik zou dan enkel zeggen dat mijn conclusie is dat jij verslaafd bent. Doe er je voordeel mee.

 3. 7

  Dat van die oploskoffie als *kuch* oplossing, dat snap ik nou weer niet: wat is er simpeler en lekkerder dan ambachtelijk koffie zetten? Inderdaad: zetten. Dus waterkoker aan/ketel op vuur, filter in filterhouder, maatschepje, en dan water dat net van de kook af is opgieten in kleine scheutjes. En dat dan met een koffievarieteit van je plaatselijke koffiebrander.