Vlag hijsen op school (PVV): 3 miljoen euro

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

vlagheroDwazen bestrijdt men met nog meer dwaasheid. De beweging partij die ook qua onderwijs fan-tas-ti-sche plannen heeft, stelde eergisteren bij monde van PVV-kamerlid Bosma weer iets interessants voor: het verplicht hijsen van de Nederlandse vlag op alle scholen in Nederland (Moet Hero Brinkman trouwens ook niet zijn huidige bureauversiering vervangen, hm?).

Dat is allemaal leuk en aardig, maar mogen onderwijsinstellingen in een vrij land dat lekker zelf weten? En wat gebeurt er als scholen niet dat vlaggetje hijsen? En wie gaat dat controleren?

De meeste concierges zullen ongetwijfeld al een PVC vlaggenstokhouder hebben en er een bezemsteel met een beduimeld vod aan hangen, maar die is, anarchisties en slordig als de meeste sikstiesdocenten volgens de PVV zijn, niet in correcte staat meer. Een vlag aanschaffen kent een prijs. Voor die scholen die nog geen nationaal symbool in huis hebben, hier een kleine rekensom.

Het aantal scholen (dus alle onderwijsinstellingen, van primair tot universitair en speciaal onderwijs enzovoort) in Nederland ligt volgens de meest recente gegevens rond de 8.289.

Aanschaffen dus die vlaggenstokhouder voor 3,95. Net als een vlag van 5,50. Advieslengte stok: 1,5 meter. Die kost 11 ronde euro’s. Bij elkaar 20,45 euro. Dat keer 8.289 maakt 169.510 euro en 5 cent.

Okee, groepskorting, btw-aftrek, grosprijs, blabla. Maar ja, een beetje onderwijsinstelling heeft meerdere dependances en gebouwen, zo’n ding moet gemonteerd worden. Kost ook wat. En op een flinke hogeschool heeft zo’n lullig vlaggenstokje geen zin. En eigenlijk moet zo’n vlag voor eenieder imponeren, dus we gaan voor vlaggenpakket royale.

Het echte werk dus. Een vlag van 200 bij 300 centimeter. 43 ronde euro’s. Stok? Niks stok. Een mast! Advieslengte: 7 meter. En dan praten we over de basic polyester masten, anti-diefstal en WIT natuurlijk. 310 euro.

Overigens, alle basic vlaggenmasten worden geleverd met een oranje of zwarte platte knop. Een oranje natuurlijk! (Zwart, brrr). Andere knoppen en accessoires zijn leverbaar op aanvraag.

353 euro in totaal, vermenigvuldigd met het aantal scholen maakt een mooie 2.926.017 euro. Geen mens zal er een gram beter onderwijs van krijgen, maar goed. En gaat over tot de orde van de dag.

Geef dan aan die half miljoen moslima’s in Nederland een vlag cadeau die ze als hoofddoek kunnen gebruiken. Moslima’s blij, patriotten blij. Goedkoopste vlag: 5,50 (50 x 75 cm). Goedkoper en geen installatiekosten. Zij ging u voor met een Friese variant.

Zeg, vlegel vooraan, doe jij ook nog mee met rekenen?

Reacties (58)

#1 aynranddebiel

Nu begin ik toch weer te twijfelen of de PVV niet gewoon een grote stunt is om aan te tonen hoe makkelijk je met een fascistische partij 20% van de stemmen kunt trekken.

 • Volgende discussie
#2 Stickmeister

Op de voorgrond een vlag van Israël en op de achtergrond een poster met iets over Amerika.

Dan nu graag kamervragen over loyaliteit aan je land (zie verhaal dubbele paspoorten).

@1
het begint idd wel op een experiment te lijken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Stickmeister

ps:

@Thomas
je schreef: Geef dan aan die half miljoen moslima’s in Nederland een vlag cadeau die ze als hoofddoek kunnen gebruiken. Moslima’s blij, patriotten blij.

Dat zou je denken, maar nee daar zijn de patriotten ook niet blij mee. Dit is namelijk al gedaan afgelopen jaar (in de kleur Oranje):

http://www.binnenlandsbestuur.nl/opinie/stellingen/het-uitdelen-van-oranje-hoofddoekjes-is-een-prima.113972.lynkx

http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2009/04/gemeente-haarlem-financiert-oranje-hoofddoekjes.113707.lynkx

http://www.binnenlandsbestuur.nl/opinie/columns/2009/oranje-boven.114217.lynkx

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 DJ

Als zuinige Hollander nog een toevoeging op die half milj hoofddoekjes. Er zijn ca 700.000 moslims in nl, gek genoeg is maar de helft vrouw … meer dan de helft draagt geen hoofddoek, dus 175.000 zou meer dan genoeg zijn …toch weer 65% bespaard! (@1, scherp!)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 caprio

Ik ben wel voorstander van een sterker nationaal cultureel zelfbewustzijn, en de vlag hijsen is even folkloristisch en onschuldig als een hoofddoekje. Je moet een samenbindend middel hebben in elke samenleving, en de vlag en de geschiedenis zijn daarvan simpele, onschuldige vormen. Ik herinner me dat ik in 6 jaar geschiedenisles ook een nationalistisch perspectief ben voorgeschoteld: WWII, Holocaust en de Gouden Eeuw, met een klein beetje overige geschiedenis, dan heb ik liever een vlag, bovendien is een vlag simpel en eenvoudig visueel te begrijpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Anton Hering

Je pikt een puntje uit de vele voorstellen en blaast dat buiten proportioneel op en alle media doen weer gezellig mee aan het demoniseringsproces.

Maak eens een lijstje van alle domme, achterlijke, stupide, dwaze, etc voorstellen van de andere partijen. Dan blijkt de PVV toch wel de betere voorstellen te hebben.

Maar ja, iedereen lijdt aan een chronische hersenziekte genaamd Pavlov.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Taco Zip

Dit voorstel is punt 1 in de onderwijs-nota van de PVV?
Over prioriteiten gesproken.
En die trots bewaren ze maar voor thuis. Een achterlijke emotie is het, trots op je land ofvlag.

@1: ik blijf hopen dat de PVV een soort reality soap van Wendy van Dijk blijkt te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Anton, u bent enorm biased wat is dat nou voor een opmerking: “Dan blijkt de PVV toch wel de betere voorstellen te hebben”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 DJ

Anton, Gij emotioneel incontinente, zeur niet zo

Pavlov is geen hersenziekte

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 BP

Zijn de prijzen die hierboven worden genoemd wel van vlaggen van Nederland´s fabricaat? En indien de vlaggen buiten moeten worden opgehangen moet er ook een conciërge worden bijgeleverd die bij zonsondergang de vlaggen naar beneden haalt en de volgende ochtend weer ophijst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Leven

“bovendien is een vlag simpel en eenvoudig visueel te begrijpen”

mijn god, ga een ander weblog onder poepen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Niels

Laten ze nou a.u.b. iets zinnigs gaan doen. Al dat achtelijke nationalisme en patriotisme is helemaal nergens goed voor. Los van het feit dat het allemaal paralellen oproept. (facisme-sterke nationale symbolen e.d.) draagt het helemaal niets bij aan onderwijs en kost veel geld. Buiten het feit dat ik het allemaal heel erg Amerikaans vind klinken, al dat gedoe met vlaggen. Bah.. Populisme ten top weer.. Nederlandse vlaggetjes op bomberjacks iemand?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Martijn

Mijn basisschool had een mooie vlag en een staatsieportret van Bea. Volgens mij geldt dat nog steeds voor veel protestantse scholen. Dus de kosten zullen lager zijn. Wel wil ik de heer Bosma erop wijzen dat het de Nederlands (protestants) christelijke traditie is de vlag alleen uit te hangen met verjaardagen van het Koninklijk Huis en op Bevrijdingsdag. Elke dag is Amerikaans cultureel imperialisme en volkomen in strijd met onze calvinistische terughoudendheid wat betreft uiterlijk vertoon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Herman

@6: Misschien moet U zelf een blogje gaan schrijven over de rare voorstellen van andere partijen, in plaats van hier alleen maar kritiek te leveren die weinig toevoegt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 S’z

Polariserende steekvlampolitiek alweer. Wie-tegen-is-is-verdacht truc van de foor. Eérst de nation branding filosofie breed gedragen onder alle stakeholders (burgers), daarnà pas de (duurzame) inzet van middelen, zeker als ze drie miljoen euro kosten, werkuren niet inbegrepen.

En eens met #13 qua yankee import, en ook eens met #14.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 El El

Moet het streepje niet door `partij` in plaats van beweging?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Karl Kraut

Laten we tenminste blij zijn, dat ze het hijsen van de Nederlandse vlag voorstellen, in plaats van een PVV-partijvlag.

Maar elke dag, facultatief, een andere vlag hijsen, op voordracht van een telkens andere leerling, ten bate van wat discussie, dat lijkt me ook wel een aardig voorstel (om de boel nog wat op te jutten— iets dat elke dag zo ongelooflijk gemakkelijk blijkt, aangezien iemand bij de PVV Gramsci, Schmitt & McLaren door-en-door blijken te kennen).

Elke school heeft toch al een mast t.b.v. koninginne- & bevrijdingsdag; het lijkt me dan best goed nieuwsfeit, dat er dan, her & der, af & toe ook wel eens een zwarte vlag waait.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Pier

Vrijwel iedere school heeft een vlag. En een vlaggenstok. Daar hangen ze de vlag aan als het Koninginnedag is. De rest van het jaar hangt er een vlag met het logo van de school.

Dit stukje is dus net zo onzinnig als het idee van Bosma. En dat zegt wat hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Bonnie

@17 en de award voor het niet lezen van de eerste regel gaat naar….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Anton Hering

Lekker blijven blaffen jongens!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Martijn T

Leuk in dat artikel op VK:

Ineke Dezentjé (VVD) hoorde in tweeënhalf jaar PVV-oppositie ‘alleen maar wat de PVV niet wil’. Ze vroeg Bosma drie punten te noemen die hij écht belangrijk vindt. Na lang aandringen zei Bosma dat er ‘heldere examens’ moeten zijn, dat studiefinanciering ‘een belangrijke rol moet spelen’ en dat het ‘handhaven van de binariteit een heel belangrijke rol speelt’.

‘Enigszins beschamend’, vatte Dibi het samen, en hij vroeg Bosma een aantal concrete voorstellen te noemen die hij de afgelopen tijd had gedaan. ‘Nou ja, ik ben met tal van moties gekomen’, antwoordde Bosma. ‘Ja, weet ik veel. Ik heb er niet eentje paraat. Morgen kom ik met een stapeltje.’ Maar woensdag meldde hij zich halverwege het debat ziek: griep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Feanblomke

Tinkt Bosma dat alle skoallen yn Fryslân eltse dei de hollânske flagge úthingje? Tink it net!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 vandyke

@21 lol

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Carlos

Prachtig initiatief, maar volgens mij is die 3 miljoen euro nog een zeer conservatieve schatting? Voor het échte nationale gevoel dient een vlag namelijk te worden gehezen in een vlaggemast van enkele meters hoog, terwijl de scholieren schouder aan schouder in de houding staan. Zo’n grote vlaggemast én grotere vlag kost wel even wat meer, maar dan heb je ook wat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 vandyke

Onder het zingen van het volkslied uiteraard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 S’z

#20 !!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Leonardo da vinci

@Feanblomke
Nou je loopt te zeuren dat de Friezen geen Nederlandse vlag uithangen met de uitdrukking Tink it net!
Tja wie is hier nou stront eigenwijs met hun Friesevlag en dan heb ik het niet over de koffiemelk
jullie hebben allemaal commentaar en was er nou eens een nuttig commentaar oké,maar wat jullie allemaal uitkramen sorry hoor dan heb ik voor jullie een vraag hebben jullie op school gezeten zo te lezen niet who care`s
Get a Live Get a job dan heb je geen zin in stompzinnige en dwaze opmerkingen die nergens op slaan nog betrekking hebben.
en dat me die vlag waarom niet in dit land zijn toch geen normen en waarden meer dus weer een beetje discipline kan geen kwaad nog eens leren de deuren open houden meneer en mevrouw of u zeggen dat hoor je tegenwoordig niet meer
dus stelletje lamlullen en sufkutten om even een terugval te krijgen laten we eerst eens naar ons zelf kijken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Taco Zip

@26: de nick “Leonardo da vinci” aannemen en dan met zo’n geflipte reactie komen, da’s best lef hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 DaveMasteR

Alles wat niet in je straatje past links noemen kan alleen een rechts extreme partij zeggen. Wie daar niet mee eens is heeft vastgeplakte oogkleppen op.

Het enige lid van de PVV weet zelf ook wel dat hij nooit aan regeren toekomt want zijn werkgever Israel heeft hele ander doelen voor ogen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Dr.D
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Micowoco

Die rekensom is nog niet af. Bij die vlaggestok moet natuurlijk ook een bewakingscamera.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Bonnie

@18 was dat natuurlijk, sorry Kraut

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 HPax

Nederland is natie. Teken van die natie is haar vlag: rood-wit-blauw, in die volgorde. Waar je die vlag ziet wapperen, zie je Nederland. De NL-vlag identificeert. Onder die vlag ben je Nederlander, met recht op AOW, minimum-uitkering, medische zorg. Misschien niet genoeg, maar heel wat meer dan je onder de vlag van Sierra Leone vangt.

Respect voor Nederland kan met zijn vlag beginnen. Maar dan moet je hem wel kunnen zien op plaatsen waar dat vereist is, en dat is steeds: bij Sociale diensten en op scholen. Om i.h.b. de legio buitenlandse kinderen erop te wijzen dat ze hier zijn en hier alles gratis krijgen, en niet in en van Marokko enAlgerije. Dit respect – cum dankbaarheid – iedereen bijbrengen en doen onderhouden, is nodig. Bij gebrek eraan en verval, gaat je AOW eraan en nog zoveel. En jij ook. Ondankbaarheid vernietigt alles*.

Veel wijst erop dat Nederlanders hun vlag onder-waarderen, zoniet verachten. Maar wat ze doen, is zichzelf verachten, waarachter vermoedelijk een minderwaardigheidscomplex schuilgaat. Er eeuwenlang er door dominees en consorten ingehamerd, en tot cultuur geworden. Een achterlijke.

Dit complex zien we ook in een ander Nederlands identificatie-middel, onze taal. In tegenstelling tot de Portugezen, Engelsen enz. hebben wij die niet op andere volken overgedragen en als we vreemdelingen tegenkomen, spreken we ze primair in het Engels aan.

Onbeholpenheid met taal als vlag suggereert dat Nederland een identiteits-probleem heeft. Onze Pampa Prinses heeft het zelf gezegd. Door nu op die NL-vlag te trappen, kun je denken dat je alsnog aan een identiteit kunt komen. Dat je jezelf in elkaar trapt, zie je niet. Daar ben je te stom voor. Buitenstaanders zien het wel, en ze zullen je lachtend bij het trappen assisteren.

* ‘Het ernstigste gebrek van de mens is zijn ondankbaar¬heid. […..]. De ondankbare vergeet dat het grootste deel van wat hij heeft niet het werk van hem zelf is, maar dat het hem geschonken is door anderen [.]. Dit brengt hem tot radicale fouten in het beheren van de schatten die hij heeft gekregen en tot het min of meer verliezen ervan.’ Gasset, Zelfinkeer en verbijstering’, p. 70).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 DJ

33 Knap staaltje psychologie van de koude grond, ondankbaarheid, minderwaardigheidscomplex. Ga toch weg. Nationalisme heeft een vieze smaak in deze hoek van Europa, en zoals 13 zegt, past slecht bij onze calvinistische roots – of ben jij ondankbaar tav je vaderlandse geschiedenis? Dacht het niet nee …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 internetpseudonym

Om de woorden van George Carlin aan te halen.

‘Symbols, for the symbolminded.’

Volgens mij doen ze dat enge gegeil op vlaggen voornamelijk in een bepaald land wat continu ergens oorlog aan het maken is aan de andere kant van de oceaan. In de naam van vrijheid, natuurlijk. Ik kan een ander land in Europa benoemen die ook vroeger het een en ander had met Nationalisme en vlaggetjes wapperen.

Hoe erg ik mij irriteer aan het eeuwige vingertje vang links… Wilders draagt niet echt BIJ aan ‘mijn’ Nederland en de algehele sfeer erin. Ookal moet je het feit van algemeen stemrecht binnen de constitutionele monarchie respecteren.

Zou wel fijn zijn he? Als wij elkaar eens wat meer met rust konden laten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Karl Kraut

@Bonnie: Ik dacht al, ik snap het niet, het zal aan mezelf liggen. Die eerste regel had ik namelijk juist wel, zelfs heel erg goed gelezen :—)

@HPax: Blabla. De Franse vlag is ook roodwitblauw, op zijn kant. De Engelse vlag bestaat ook uit roodwitblauw, die van de VS ook, maar die deden er tenminste nog iets creatiefs mee.

Als Nederlanders een minderwaardigheidscomplex zouden hebben, dan weten ze dat goed te overschreeuwen. Maar ten opzichte van wie hebben ze dat dan eigenlijk precies: Vlamingen?

Maar we zijn dus een “cultuur geworden. Een achterlijke.” Speak for yerself. En de ervaring leert dat over het algemeen Engels als de meest voor de hand liggende taal uitpakt; die gevolgtrekking kan je cultuur noemen: een verworven inzicht dat leidt tot een praktische inzet en handelen bij aan te treffen gelijkwaardige omstandigheden, waarbij de Engelse taal dus het meest te pas kwam en komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 HPax

@ Comment 34
1 Ad ‘Nationalisme heeft vieze smaak’.
Nationalisme staat tegenwoordig in kwade reuk, tenminste als het om Westers nationalisme gaat; een Kurds of Palestijns waarderen we wel weer.

In feite is nationalisme iets emancipatorisch, namelijk het verval van imperia waaruit nationale staten (zijn) ontstaan = Emerson’s ‘From Empire to nation’. Denk ook aan ‘ons’ dekolonisatie-proces. Zelfs Marx begreep het: nationalisme is een stap vooruit.

Verder is nationalisme = internationalisme. Neem Hobson’s IMPERIALISME, 1902 : ‘Nationalism is a plain highway to internationalism,…’. (Hobson, pp. 10-11). Lenin was nogal met Hobson’s IMPERIALISME ingenomen.
Mathias Storme herhaalt in 1997 deels Hobson’s these met: ‘Vergeet nooit dat nationalisme niet het tegendeel is van internationalisme, maar van imperialisme, van de weigering om te erkennen dat elk volk recht heeft op zelfbeschikking’ (Storme) .

M. Ignatieff schrijft in zijn: WAAR HET BLOED KRUIPT (1993): De natie moet worden beschermd: ‘We moeten bereid zijn de liberale waarden met geweld te verdedigen; en doordat de voldane, kosmopolitische naties hierin falen, heerst er onder de hongerige (= staatloze) naties een enorme minachting voor ons.’ (Ignatieff, p. 214).
2 Ad ‘ondankbaarheid’ als psychologie’: Finkielkraut publiceerde in 1999 zijn ‘Ondankbaarheid. Een gesprek over onze tijd ‘, bepaald geen psychologische roman. Hij lijk mij Gasset te volgen: sociologisch, cultureel. Zelf doe ik niet aan psychologie, ook niet koudengronds, maar gebruik van een in de formele psychologie ingeburgerde term als ‘minderwaardigheids-complex’ schuw ik niet. De taal is ook van mij.
@ Comment 36
1 Ad ‘blabla Franse vlag’. Het systeem van natie-vlaggen stelt slechts een (1) eis: geen één vlag mag dezelfde zijn; hoe weinig ook moeten zij van elkaar verschillen. Onze vlag = R W B, de Russische = W B R, de Franse = R W B, maar in verticale banen, de Luxemburgse = R W B, maar B is lichtblauw en men schijnt in Lux. een nieuwe, sterker van NL afwijkende vlag te willen. Het gaat er dus om dat naties = vlaggen van elkaar willen subs. moeten verschillen. En dit systeem sluit samenwerking niet uit. Integendeel. Samenwerking is iets van zelfstandige personen, naties. Zie Hobson.

2 Ad ‘Als Nederlanders een minderwaardigheidscomplex zouden hebben, dan weten ze dat goed te overschreeuwen’.
Deze uitspraak bevestigt mijn these. Dank je. Overschreeuwen is het gebruikelijke teken van grote, grove minderwaardigheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Feanblomke

@27 Leonardo da Vinci:
Het is betreurenswaardig dat de PVV niet verder komt in een debat over het onderwijs dan een voorstel om scholen te verplichten elke dag te vlaggen. Alsof dat het onderwijs verbetert! Als jij de naam Leonardo da Vinci gebruikt, neem ik aan dat je een zekere intelligentie bezit en dus begrijpt dat mijn opmerking in het fries gewoon nuchtere humor is.
Voor het overige snap ik niet veel van je tirade.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 DJ

37, nee, ik heb categorisch een bloedhekel aan nationalisme, ongeacht welk land. Ik mis trouwens De Koningin … Er staat in een hoek achter mij een opgerolde vlag, die lucht ik gemiddeld twee dagen per jaar – ergens in mei … verder heb ik niets met die symboliek. ‘als je dingen nodig hebt om je geloof te sterken dan is je geloof niet sterk’ … (ik ben een atheïst voor we daar verkeerde interpretaties aan geven). Ik snap dat het van de het een van de amerikanen afgekeken kunstje is, maar dit is symbool politiek van de hoogste plank … compleet hol en misplaatst, net wat die fries hierboven zegt …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 larie

Vlaggen zwaaien heeft toch iets van een neanderthalermodus..imho.

btw..ik heb niets tegen Neanderthalers..mijn voorouders..van a komt b.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 sikbock
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 HPax

@39
Symbool van substantieel brood is in het Nederlands het woord oftewel akoestisch beeld: brood. In het Indonesisch bv. is dat beeld: roti. Wie spreekt etc., symboliseert. Iedereen, ook atheïsten. Symbool komt van het Griekse sumbolaion = vast afgesproken teken. Meer niet. Wel zijn er bijzondere symbolen, maar dat is altijd met alles zo, die verbijzondering.

In Nederlandse tekens moet je als Nederlander geloven, anders leef je niet lang. Als je een ei bestelt, verwacht je hier geen schorpioen. Of op den duur wel – als je het hebt overleefd – en vraag je voortaan om een schorpioen als je aan een ei wilt komen. Maar ook dat moet je weer gaan geloven. Iedere dag de (een) taal opnieuw uitvinden, kan niet goed. Geloof het maar. Daarna kun je met Gasset zeggen dat wij er geen geloof op nahouden, maar het geloof ons. (Gasset, Zelfinkeer en verbijstering).

Hekel hebben aan nationalisme is OK, maar in die mate dat het je belet te zien hoe het in elkaar zit en functioneert, is jammer. Of eigenlijk stupide.

En dan die Koningin. Die komt in mijn verhaal niet voor. Wel in dat van jou, wat iets zegt. Wat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 DJ

Dat wij niet alleen een natie zijn maar ook een koninkrijk. Als ik een ei bestel, dan bestel ik een ei – ei. Woorden en symbolen zijn niet geheel synoniem … wat je bedoelt is semantiek.

Dat van gasset wordt mij veel te wazig, ik keer mij tegen vlaggen in het onderwijs en spreek mij uit voor betere posities van leerkrachten in het onderwijs die beter opgeleid zijn – dat er een politieke beweging bestaat die het omgekeerde nastreeft is een grove belediging van het intellect dat bij sommige inwoners van dit land wel aanwezig is…

Mijn afkeer van nationalisme en geloof heeft een en dezelfde oorzaak; het wordt misbruikt door lieden die het voor eigen gewin uitbuiten. Doe iets uit jezelf uit eigen overtuiging, maar laat mijn paspoort of spreekwoordelijke doopceel er buiten… Verder heeft niemand de waarheid in pacht, dus claimen dat je weet ‘hoe het in elkaar zit’ is misschien wel meer stupide dan het oneens zijn met jouw analyse.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 squire

Weet je wel wat al die vrouwen kosten die elke maand een rooie vlag laten hangen op kosten van de belastingbetaler?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Henk van S tot S

@ 6 Anton Hering.
Ivan Petrovitsj Pavlov was een natuurkundige bekend van de pavlovreactie
Lees:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Pavlov
Wat dat met mensen te maken heeft die niet van Wilders gecharmeerd zijn, ontgaat me.
De inhoud van je reactie zou mensen wel eens kunnen doen denken dat Wilders aanhangers erg dom zijn ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 S’z

LOL @ #44 Squire !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 seven

Die scholen hebben natuurlijk vaak allang een vlag en mast. Ivm met Koninginnedag.
*Zouden die kosten al bij de kosten van het Koningshuis a 120 miljoen pj zijn opgeteld? *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Anton Hering

38. Feanblomke
Of jij wilt niet verder kijken dan een opgeblazen demoniserend artikel over de PVV.

45. Henk van S tot S
Als jou, en anderen, de ironie van mijn Pavlov-als-geestesziekte opmerking ontgaat dan moet je niet zeuren over iemand’s intelligentie.

In het algemeen:
Nationalisme is niet vies. Wees GVD trots op je eigen land.
Wees trots op spruitjes! Dat zijn we niet genoeg geweest en daarom heten ze nu wereldwijd “Brussels sprouts”.
Wees trots op de Nederlandse chocolade industrie! Dat zijn we niet genoeg geweest en daarom is “Belgian Chocolate”, die van inferieure kwaliteit is, vele malen beroemder dan Nederlandse.
Wees trots op de CD, een uitvinding van Philips, die de muziek wereld totaal heeft veranderd. De hele wereld denkt dat het de Japaners of Amerikanen waren die die dit wonder de wereld hebben ingeholpen.
Wees trots op de VOC, ‘s-werelds eerste multinational met een Board of Directors. En niet beginnen over dat kolonialisme slecht is, in die tijd werkte dat gewoon zo.
Wees trots op Eduard Douwes Dekker die met zijn boek het einde van dat kolonialisme inluidde. En wiens alter ego verbonden is aan de wereldwijde Fair Trade organisatie.
Wees trots op de eerste beurs-bubble die de handel in tulpenbollen veoorzaakte.
Wees trots op Michiel de Ruyter, Piet Hein en Maarten Tromp. Michiel de Ruyter is Neerlands grootste held waarover een Nederlandse versie van “300” gemaakt zou moeten worden. Met een paar schepen de Engelsen terug de Thames injagen en vervolgens twee Engelse vlaggeschepen naar Nederland terugslepen na de gehele vloot voor de ogen van de Londenaren verslagen te hebben. Fuck Nelson.
Wees trots op alles wat Nederland in de eeuwen op medisch en astrologisch gebied de wereld ingeholpen heeft.
Wees trots op Nederlandse schilders als Rembrandt, Van Gogh, Vermeer, Mondriaan en Escher die de kunstwereld hebben verrijkt en vernieuwd.
Wees trots op de Nederlandse klederdracht die eeuwen voordat de auto-industrie de achteruitkijkspiegel introduceerde al op de kappen van Zeewse vrouwen te vinden waren.
Wees trots op de Nederlandse vlag die na Spaanse, Franse en Duitse overheersing nog steeds vrij kan wapperen.
Wees GVD trots op je land!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Freshtim

…spruitjes zijn vies…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 HPax

@ 43
1 Dat je (gewaardeerd) paspoort van het bestaan van een door jou niet gewaardeerde natie afhangt, dat lijkt mij je te ontgaan. Critisch = aan de kaak stellend voorbeeld van Conquest:

‘Buitenlandse communisten verblijvend in de USSR hadden in de tijd van Stalin niet minder [dan de Russen; s.d.] van diens zuiveringen te lijden. Maar zo niet de Britse of Amerikaanse communisten.’ ‘Their protection derived from the nature of the regimes they were working to overthrow.’ (Conquest, THE GREAT TERROR, p. 574).

Van een gewenst paspoort zijn voorzien en de natie die het je gaf, minachten, afwijzen, belachelijk maken e.d., brengt je in de buurt van Conquest’s Britse en Amerikaanse communisten toen in de USSR. Dat is in orde, als je dat wilt,

2 ‘Mijn afkeer van nationalisme en geloof heeft een en dezelfde oorzaak; het wordt misbruikt door lieden die het voor eigen gewin uitbuiten’ enz.

Waarom uit geconstateerd misbruik van het goede (i.c. nationalisme) je tegen dat goede (respectabele) keren?
Óf natie / nationalisme is het misbruik zélf en maken mensen dan misbruik van het misbruik. Wat kan jou dat nou schelen? Laat ze maar. Of je moet er direct zelf last van hebben, van dat misbruik2.

2 S. Semantiek en F. fonetiek zijn in het teken verenigd, maar het verband tussen S en F is arbitrair. In het symbool is dat minder het geval; dan bestaat er tussen S en F rudimentair wel een natuurlijk verband. Maar verder kun je symbolen als gewone tekens bestuderen.

3 ‘Dus claimen dat je weet hoe het in elkaar zit’ etc. Misschien heb ik mij verkeerd uitgedrukt: ik claim niets. Ik sprak primair een ambitie uit, ik pleitte voor een cognitieve manier van zien. En dat ‘niemand de waarheid in pacht heeft’, wist ik al.

4 Ook valt mij op dat je geloof en nationalisme samen neemt. Indien je met geloof religie en of godsdienst bedoelt, gaat dit argument aan mij voorbij. Religie e.d. is waanzin. Maar zoals de verlichte A. de Tocqueville schreef: zonder ‘moeurs et croyances’ kan een land, volk, natie (met paspoort en uitkeringen), staat, niet bestaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Willem

Het is onzinnig om het hijsen van de vlag op scholen als fascistisch te beschouwen. Net zo onzinnig als dit voorstel van Bosma is. Het past gewoon niet bij onze cultuur. En daar heeft een joods-christelijke grondslag helemaal niets mee te maken. Dat is gewoon Hollandse nuchterheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Henk van S tot S

@ [48] Anton Hering
Wonderlijk dat Erasmus niet in je rijtje staat.
En waarom zou ik bijvoorbeeld trots moeten zijn op dat stelletje gore uitbuiters van de VOC ???
N.B. Trots zijn op de prestaties van een ander vind ik nogal dom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Micowoco

@48: Mogen we ook trots zijn op levende kunstenaars? Of deugen ze alleen maar als ze al hartstikke dood zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 DJ

HPax, Ok, wij twee hebben een andere manier van communiceren, lastig maar niet onoverkomelijk.
1: ik zeg niet dat ik mijn pp niet waardeer, maar dat ik niet wil dat individuen in het land dingen uit naam van mijn pp doen, het is nl ook een deel van mijn identiteit.
2: nee, of hooguit in enge (krap) niet volledige definities, maar niet globaal.
3: helder
4: dat is omdat jij geloof in de context van semantiek gebruikt.
Ergo; ik schaam mij niet voor mijn paspoort, maar als ik 200 km oostelijk/westelijker was geboren had ik dat ook niet gedaan en had ik wel een ander paspoort. Het is dus wat arbitrair … Euro vlag ligt in die zin meer voor de hand …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Anton Hering

52. Henk van S tot S & 53. Micowoco

Iedere aanvulling is welkom. Het zijn slechts enkele voorbeelden maar ik voeg graag Erasmus en Rob Scholte toe.

Maar waarom waren de Heeren van de VOC gore uitbuiters? Als je Max Havelaar gelezen hebt dan waren de Indonesiërs onderling geen spetter beter. Dat zijn ze overigens nog steeds niet.

N.B. Was jouw moeder niet trots op jou toen je voor het eerst zelf kon fietsen zonder die hulpwieltjes?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Henk van S tot S

@ 55
Mijn moeder was vooral erg blij!
Waarschijnlijk vooral omdat ze het zich konden veroorloven een fiets te kopen en.. hulpwieltje bestonden toen nog niet.
Ik heb de Max Havelaar gelezen:
Omdat de Indonesiërs onderling elkaar ook niet lief behandelden is dat nog geen excuus voor de veroveraars.
Is Sadam Hoesein geen schoft omdat Hitler een grotere was?
Einde discussie mijnerzijds.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Anton Hering

Tuurlijk Henk, sluit de discussie maar want met dat soort uitwijkerige, onkennende, draaikonterige ge-OH kom je overal onder uit. Met oogkleppen op en een plaat voor je kop kun je maar beter helemaal niet discussiëren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 Feanblomke

@Anton Hering.
Dag Anton, even een vraagje. Heb je wel eens gehoord van begrippen als verdraagzaamheid, respect en fatsoen?
@6.
Citaat: “…een lijstje van alle domme, achterlijke, studipe, dwaze voorstellen van andere partijen….”:
Ik wil je het advies geven om eens in de geschiedenisboeken te duiken. Dan moet je toch wel tot de conclusie komen dat je leeft in een land waar je op elke politieke partij kan/mag stemmen, je mag het geloof belijden wat je wilt, studeren wat en waar je wilt, trouwen/samenwonen met wie je maar wilt enz. Kortom wij leven in grote vrijheid. Dat hebben ”die andere partijen” in het verleden(met vallen en opstaan) toch maar mooi voor elkaar gekregen.
Citaat: “……iedereen lijdt aan een chronische ziekte genaamd Pavlov.”:
Ik ken alleen de geconditioneerde respons van de hondjes van Pavlov. Maar een chronische ziekte??? Nooit van gehoord maar vertel eens iets over deze ziekte. Als iedereen deze ziekte heeft, hebben jij en ik hem dus ook….
@48
(@Feanblomke) Citaat: “Of jij wilt niet verder kijken dan een opgeblazen demoniserend artikel over de PVV”
Wat is dat toch als iemand ook maar ietsje pietsje kritiek heeft op de PVV, reageren de PVV-aanhangers alleen maar met kreten als demoniseren en linkse kerk. Tsja, zo kom je natuurlijk geen stap verder op weg naar een betere samenleving.
Citaat: “Wees GVD trots op je eigen land. Wees trots op spruitjes, wees trots op …. enz.”:
Je vindt het nodig om je statement met een aantal GVD’s kracht bij te zetten. Ik hoop dat je je ervan bewust bent dat je veel mensen pijn doet met deze GVD’s. Beetje fatsoen en respect jegens andersdenkenden zou je niet misstaan.
En wat een commando’s! Ik maak graag zelf een keuze in zaken waar ik trots op wezen wil.
Zelf ben ik niet zo zeer trots op mensen en gebeurtenissen uit het verleden. Ik heb er zelf immers geen bijdrage aan geleverd. Waar ik wel trots op ben is onze friese taal en cultuur, dat is voor mij genieten in al zijn facetten. Een Groninger, Zeeuw, Brabander, Hollander of Limburger zal hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zeggen over zijn of haar afkomst. Maar ook een Pool, Somaliër, Canadees, Turk, Chinees, Marrokaan,Spanjaard, enz. die in Nederland woont zal dit onderschrijven. Prachtig toch dat wij samen dit prachtige Nederland vormen! En ja ik weet dat er zaken misgaan o.a. door botsing tussen de verschillende culturen. Maar samen kunnen we werken aan een betere verstandhouding. Ik wil hierbij graag verwijzen naar de link: http://www.benoemenenbouwen.nl/initiatief.php Wat kunnen we samen(!)veel bereiken.
@57
Citaat: “………sluit de discussie maar want met dat soort uitwijkerige, onkennende, draaikonterige ge-OH kom je overal onder uit. Met oogkleppen op en een plaat voor je kop kun je maar beter helemaal niet discussiëren.”:
Beste Anton, kom eens met goede argumenten en beledig medemensen niet met bovenstaande hufterige reacties. Dit getuigt van weinig fatsoen en respect. Zijn het niet o.a. Balkenende en de PVV die de woorden ‘normen en waarden’ hoog in het vaandel hebben?

 • Vorige discussie