Vertrokken, per galopperend paard

Foto: 350 .org (cc)

COLUMN - In een van de pakweg twintig praatprogramma’s die dagelijks op de Nederlandse buis zijn te zien, ging het over de toeslagenaffaire. Iemand liet zich bezorgd uit over het wantrouwen dat deze lang slepende kwestie bij onschuldige burgers had gezaaid, en hoe slecht dat is voor ons aller rechtsgevoel. De overheid, op wie wij allemaal horen te kunnen vertrouwen, had deze mensen niet alleen ten onrechte tot fraudeur gebombardeerd, maar ze daarnaast willens en wetens getraineerd, gepiepeld en verneukt.

Ze werden niet te woord gestaan, ze hoorden vaak niet eens wat het probleem was, ze kregen geen antwoord op brieven, hun dossier werd kwijtgemaakt, politici deden of hun neus bloedde, de ambtenaren logen tegen de pers en verdonkeremaanden papieren, en tot overmaat van ramp werden de dossiers die de gedupeerden uiteindelijk in handen kregen, half zwartgelakt.

Al die tijd zakten de gedupeerden dieper weg in de misère. Ze moesten onmogelijk grote sommen geld terugbetalen, en door de extra boetes die daar vanwege incasseringskosten bovenop kwamen (denk aan deurwaarders, betekeningen, dwangbevelen) werden de schulden bekant onoverkomelijk.

Onschuldig in diepe ellende gestort, zuiver door toedoen van de overheid. Zie dat maar eens goed te maken.

‘Goh,’ zei iemand, ‘wat erg toch. Zoiets moet niet nog eens gebeuren.’

Het gebeurt al. En het gebeurt al veel langer – in Groningen, waar als gevolg van de bodemdaling en aardbevingen die de gaswinning heeft veroorzaakt, inmiddels duizenden mensen met scheuren in hun woning, verzakte vloeren en kierende daken zitten. Er komt commissie na commissie, die alles nog eens overdoet en vervolgens de papierhandel doorschuift naar weer een nieuwe commissie – maar schot in de zaak komt er niet.

De schadeleverancier, de NAM, traineert; de overheid pakt niet door, en honderden mensen hebben er een dagtaak aan om dossiers te vreten en die in de vorm van rapporten weer af te scheiden. Maar de gedupeerden worden aan het lijntje gehouden. Een enkeling krijgt een paar duizend euro smartengeld, er wordt hier een huis gestut en daar een woning gerestaureerd of herbouwd, maar dat was het wel zo’n beetje.

Er is geen plan, er is geen stip op de horizon, er is geen soelaas. Er zijn alleen maar meer commissies, meer rechtszaken, meer rapporten en onderwijl verder afbrokkelende huizen. De NAM blijft gas winnen en laat de bodem verder verzakken. En de Grunniger, hij bouwvalde voort.

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard, zegt men wel. Hier is geloof ik eerder sprake van vertrouwen dat verjaagd werd – door een galopperend paard, dat niet opkeek van hier of daar een gevloerde burger, vertrappeld onder overheidshoeven.

Intussen wil Shell – dat voor de helft eigenaar is van de NAM; de andere helft is in handen van het Amerikaanse ExxonMobil – subsidie van de overheid voor zijn energietransitie. En hop, daar ging weer een kudde paarden.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool

Reacties (7)

#1 Henk van S tot S

Betreffende de laatste alinea:

Er zou beslag gelegd moeten worden op al hun banktegoeden en andere middelen, totdat er een enorm bedrag in een schadefonds is gestort.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

*mompelt iets met rulings en 9 miljard belastinggeld*

Eigenlijk zou de Nederlander massaal proletarisch bij Shell (en Esso etc) moeten tanken, want die benzine heeft hij al betaald.

De timing van het opentrekken van de FvD-beerput kwam erg ongelukkig, want dat sensatienieuws duwde de toeslagenenquête naar de achtergrond. Had het Parool echt niet een weekje kunnen wachten met die kutnazi’s?
Straks zitten we weer met een VVD-kabinet en -erger- met dezelfde ABD-ambtenaren op topposities. Terwijl juist daar bloed moet vloeien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Micowoco

@2: precies, de vvd is de redelijkheid zelf vergeleken met Circus Baudet. Het lijkt wel toeval!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Terrence Weijnschenk

Begrijpelijk dat burgers het zat zijn. Na elk schandaal belooft de overheid beterschap, ‘het tot de bodem uit te zoeken’ maar slechts zelden zijn gedupeerden echt gebaat bij de uitslag van het onderzoek van commissie nummer zoveel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Janos

@5 Maar de burgers blijven wel op dezelfde partijen stemmen die deze ellende veroorzaken – de partij die al 10 jaar de grootste is en de premier levert staat soeverein bovenaan in de peilingen. En gek genoeg keren de kiezers die het anti-esteblishment in zijn geduwd zich naar partijen als forum die nóg evidenter er alleen zitten voor hun eigen baantjes en gerief, en waar je als burger nóg minder van te verwachten hebt.

Blijkbaar willen veel mensen gewoon genaaid worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Terrence Weijnschenk

@5: Mensen zijn masochisten. Dat blijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

@6: Maar een ander die er niet voor kiest krijgt ook klappen van de zweep.
Dat ze zichzelf verneuken, best. Maar trek mij niet mee.

 • Vorige discussie