Verslag cruciale WTO-onderhandelingen

De onderhandelingen in de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zitten muurvast, de uiterste datum voor een akkoord is 29 juli. De Doha-ronde zou ontwikkelingslanden meer toegang moeten geven tot de wereldmarkt en rijke landen zouden zich verplichten om verstorende landbouwsubsidies af te bouwen. De huidige toezeggingen gaan de ontwikkelingslanden (met name Brazilië en India) niet ver genoeg, maar de VS en de EU willen niet meer verder tegemoet komen. Voordat alle landen elkaar eind deze maand op de WTO General Council in Genève ontmoeten zal er dit weekend op de G8-top in Sint Petersburg getracht worden de onderhandelingen al vlot te trekken. In Sint Petersburg worden ook de presidenten van Brazilië, China, Mexico en Zuid-Afrika verwacht, en de premier van India. Ook de EU neemt deel aan de top (NRC). Als deze Doha-ronde mislukt zou dit wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van de WTO.

Lokaal MondiaalSargasso zal de WTO-onderhandelingen (28-29 juli) van dichtbij verslaan middels de verslaggevers van Lokaal Mondiaal. Zij zullen in Genève de vergaderingen bijwonen en u vanuit de wandelgangen dmv. videoboodschappen en postjes bijpraten over deze cruciale besprekingen. Voor wie in 12 minuten door Sylvana Simons wil bijgepraat worden over de WTO bieden wij u dit filmpje aan.

 1. 1

  Lekker eenzijdige berichtgeving weer (het is dan sargasso he). Vooral niet vermelden dat de ontwikkelingslanden zelf ook allerlei handelsbarrieres opwerpen, voor onderlinge handel met elkaar en voor handel met de 1e wereld.

  Wij zijn niet de schuld van hun armoede, dat zijn ze in de eerste plaats zelf.

 2. 3

  Uiteraard rekent het op mijn interesse, het is namelijk in ons nadeel dat de westerse wereld handelsbarieres opwerpt. Kappe dus met die onzin!!!

 3. 5

  Trouwens McC, als je jou mening ondervertegenwoordigd vindt op Sargasso wordt je van harte uitgenodigd om een gastbijdrage te schrijven of de redactie te matchen aan een persoon die volgens jou wél de waarheid in pacht heeft. Het is niet de bedoeling dat Sargasso een specifieke politieke kleur heeft, het gaat ons om (het faciliteren van) de discussie.

 4. 6

  Soms moet je zelf een stap terug doen om samen stappen voorwaarts te zetten McC…

  ???

  Trouwens McC, als je jou mening ondervertegenwoordigd vindt op Sargasso wordt je van harte uitgenodigd om een gastbijdrage te schrijven of de redactie te matchen aan een persoon die volgens jou wél de waarheid in pacht heeft. Het is niet de bedoeling dat Sargasso een specifieke politieke kleur heeft, het gaat ons om (het faciliteren van) de discussie.

  Ah, kansen voor mij, eindelijk eens lekker links om de oren meppen.

 5. 11

  We zien dat we door de 3e wereld knuffelarij de Europese landbouw aan het elimineren zijn.
  Volgens linkse denktanks moeten alle subsidies aan EU boeren worden afgeschaft zodat we ons voedsel in de lagelonen (3e) wereld kunnen kopen.
  (De 3e wereld produceert nog niet voedsel genoeg om hun eigen geboorte explosie te voeden dus zullen andere agrarische grootmachten zoals de US, Brazilie, Argentinie, Australie en New Sealand graag bereid zijn aan Europa het voedsel te verkopen waar we niet zonder kunnen.)

  Europa moet dan volgens de progressieve visie moeten worden ingericht als een landschapspark waarin de laatste agrariers een minimumloontje kunnen verdienen met landschaps onderhoud naar methode linkse ecologen.
  Het resultaat zal zijn dat we geheel overgeleverd worden aan andere continenten, dommer strategie kun je je feitelijk niet voorstellen.

  Het is dan ook zaak dat de EU zich er niet meer mee bemoeit en en Nationale regeringen hun eigen landbouw beleid weer kunnen voeren, zodat er weer op gezonde manier onder elkaar geconcureerd kan worden met eigen boeren voor eigen voedsel productie. Nederland is er in het nabije verleden sterk mee geworden. Altijd op eigen kracht en inventiviteit vertrouwen en de hele EU subsidie mallemolen afschaffen.
  Gevolgen:
  De zwakzinnige opportunisten van Wakker Dier e.d. hebben hier de versufte politici zover gekregen dat het produceren van kippevlees in de EU onaantrekkelijk werd gemaakt door alle regels en eisen.
  Nu zijn de rapen gaar en zijn we onderhand aardig afhankelijk geworden voor ons Kippevlees van Brazilie ea verre continenten.
  Wat blijkt?
  Juist, daar zijn geen regels om het producenten moeilijk te maken goedkoop te produceren en boven dien hebben ze al het voordeel van goedkope arbeid.
  MET GEVOLG GIFTIG KIPPEVLEES VOL RESIDUEN IN DE SCHAPPEN VAN ONZE SUPERMARKTEN!
  ONMIDDELIJK DE GRENZEN WEER DICHT EN ONZE EIGEN MARKT BESCHERMEN DAN WETEN WE WAT WE OP ONS BORDJE KRIJGEN OOK AL BETALEN WE EEN CENTJE MEER; DAT CENTJE BLIJFT WEL IN DE EU!!!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/45654341/Verdacht_luchtje_aan_snacks_met_kip.html

  Eenderde van consumptie uit Zuid-Amerika geïmporteerd

 6. 12

  @McC:

  Vooral niet vermelden dat de ontwikkelingslanden zelf ook allerlei handelsbarrieres opwerpen,

  Dat klopt, maar omdat de beschermde markten van Japan, de VS en de EU zo groot zijn, valt daar veel voor Derde Wereldlanden te halen. Nogal wiedes dat Sargasso zich daarop richt.

  Overigens moet je niet teveel verwachten van de landbouwliberalisering. Veel arme landen – vooral die in Afrika en het MO – zijn netto importeurs als het voedsel betreft. Het afschaffen van de subsidies op bv melk in Europa doet hun dan meer kwaad dan goed.

  Belangrijker is het liberaliseren van de handel in industriegoederen en het vrij verkeer in arbeid en kapitaal, als je de ontwikkelingslanden wilt helpen. Maar goed dat treft de westerse arbeider dus is niet zo populair onder “links”.

  @yopper:
  Doe eens leesbaar schrijven.

 7. 13

  MET GEVOLG GIFTIG KIPPEVLEES VOL RESIDUEN IN DE SCHAPPEN VAN ONZE SUPERMARKTEN!

  Waarom? We hebben toch keuringsdienst van waren?

  ONMIDDELIJK DE GRENZEN WEER DICHT EN ONZE EIGEN MARKT BESCHERMEN

  De markt wordt niet beschermd, je beschermd alleen de aanbieders op die markt. Dat is niet nobel of zo maar gewoon ordinair partij kiezen.

  DAN WETEN WE WAT WE OP ONS BORDJE KRIJGEN OOK AL BETALEN WE EEN CENTJE MEER; DAT CENTJE BLIJFT WEL IN DE EU!!!

  Met dat geschreeuw van je etaleer je op een wel heel genante wijze je economische onwetendheid. Je zet hiermee zelfs de meeste linkse bezoekers van deze blog in de schaduw, zelfs die weten er nog meer van dan jij.

 8. 14

  Hoi yopper,

  mooie reactie, maar helaas: het is de Europese Commissie die pleit voor het wegnemen van handelsbarrieres, daarvoor zijn ze bereidt de Europese handelsbarrieres op te geven… het zijn echt niet de ontwikkelingslanden of de linkse denktanks (er wordt tenminste toegegeven dat links ook kan denken)… die handelsbarrieres willen wegnemen en willen liberaliseren… als je dus je pijlen richt op iemand doe het dan op jou rechtse vrienden (ik zal het woord denktank over rechtse instituten niet in de mond nemen, ik hou ’t op tank)