Verkiezingsuitslag 2012 Live Blog

Het laatste nieuws, reactie en discussie.
Voor details uitslagen, klik hier.

3.02 Met meer dan 90% van de stemmen geteld, is het duidelijk dat de VVD de grootste partij van Nederland is geworden, op de voet gevolgd door de PvdA. Hier is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2012 te vinden, zoals bekend om 3u ’s nachts in de nacht van 12 op 13 september 2012.

Dit liveblog stopt nu.

MORGEN: Analyse, reflectie, en weer eens iets anders dan verkiezingsnieuws.

3.01 Stemlokalen op Antillen inmiddels ook gesloten.

2.54 Maurice de Hond: PvdD op rand derde zetel. Als ze die verliezen, gaat-ie naar de PvdA.

2.51 PVV werd toch nog ergens grootste: in het Brabantse Rucphen.

2.49 Meer dan 90% stemmen geteld, VVD staat 2 zetels voor. Rutte spreekt VVD-feesttent toe.

2.42 Samsom heeft Rutte gebeld met felicitaties. VVD is grootste.

2.31 Berichten op Twitter: In Rotterdam gestopt met tellen van de stemmen. Er moeten nog 50.000 stemmen geteld worden.

2.10 Frits Wester: “Ik zie voor het CDA heel weinig toekomst meer. Het is eigenlijk over met de christen-democratie in Nederland.”

2.06 VVD lijkt grootste partij te worden. Bijna 80% geteld, verschil is 100.000 stemmen.

1.55 Bij 75% stemmen geteld loopt de VVD uit naar een voorsprong van 80.000 stemmen.

1.37 Nog maar 39.000 stemmen verschil (in voordeel van VVD).

1.25 Gaykrant meldt dat er -waarschijnlijk- acht ‘roze’ Kamerleden komen.

0.42 Volgens Google slechts 30.000 stemmen verschil tussen VVD en PvdA (bij 40% geteld).

0.34 AP: Dutch anti-Europe party slammed in elections

0.22 Opkomst: 74.5%

0.09 13.6% van de stemmen geteld. SGP voorlopig groter dan GroenLinks.

0.00 Amsterdam binnen. PvdA: 36% VVD: 19% PVV: 6.2% CDA: 2.2% SP: 9.3% D66: 14.8% GL: 5.3& PvdD: 3.1% 50Plus: 1.4% CU: 0.8%

22.45 Jolande Sap uit blijdschap over verlies PVV.

22.41 Nieuwe VVD-poster?

22.08 NOS meldt dat 40 SGP jongeren naar Schiermonnikoog zijn gegaan om daar te stemmen. Daarom zijn er 5,4% meer stemmen dan in 2010 op de SGP uitgebracht in Nederlands kleinste gemeente.

22.00 BBC noemt coalitie van Angela Merkel-aanhanger Rutte en Francois Hollande-aanhanger Samsom ‘the likely result.’

21.44 Schiermonnikoog eerste gemeente die uitslag meldt. Grootste partij is daar PvdA, met 30.9% van de stemmen.

21.43 Mogelijke coalities, op basis van definitieve prognose.

21.33 Definitieve prognose NOS/RTL
VVD: 41 (26,7%) PvdA: 40 (26.0%) PVV: 13 CDA: 13 SP: 15 D66: 12 GL: 4 CU: 4 SGP: 3 PvdD: 2 50Plus: 3

21.27 Maurice de Hond maakt eerste analyse over zetelwinst VVD en PvdA.

21.12 Prognose opkomst: 73% (in 2010: 75,4%)

21.00 Voorlopige prognose NOS/RTL

VVD: 41 PvdA: 40 PVV: 13 CDA: 13 SP: 15 D66: 12 GL: 4 CU: 4 SGP: 3 PvdD: 2 50Plus: 3

20.35 Sap blijft partijleider, ongeacht verkiezingsuitslag.

20.30 Shift van Roemer naar Samsom goed zichtbaar in Google-data. En andere vondsten van NRC.

 1. 23

  Haha, op de BBC werd nog een beetje stampij gemaakt over hoe euroscepticisme de verkiezingen zou kunnen bepalen, maar zoals het er nu naar uitziet heeft het populisme een flinke trap in de ballen ontvangen. Het midden rules, leve het midden.

 2. 28

  Gelukkig kun je met de PvdA alle kanten op, dus die twee partijen regering komt ook wel goed. Zei Samsom gister ook al (geen enkele garanties). Wordt het alleen niet beter van, maar goed.

 3. 30

  In elk geval zijn we voorlopig van die hondsvermoeiende peilingenhysterie verlost. In de echte wereld echter zullen de sloopwerkzaamheden doorgaan. De Grieken mogen 13 uur per dag gaan werken. Om je vingers bij af te likken!

 4. 32

  Exitpollers gaan gemakzuchtig alleen in de grote steden de stembureaus aflopen. Dus als gehuchten drastisch anders stemmen dan steden zie je dat in de polls niet terug. Staat tegenover dat de aantallen uit die gehuchten ook weer minder relevant zijn.

  En de sociale wenselijkheid speelt mee. Mensen zeggen minder makkelijk dat ze op de PVV stemmen dus die zal wel iets minder verliezen dan de exit polls doen vermoeden.

 5. 33

  Mooi dat het CDA klappen krijgt. Kunnen die lekker in hetzelfde hoekje als de PVV gaan uithuilen. Samen uit, samen thuis. Alleen jammer dat de VVD zo goed scoort.

 6. 37

  Het land is duidelijk verdeeld tussen linkse (“verzorgingsstaat in stand houden”) en rechtse kiezers (“eigen portemonnee eerst”). Die zijn echter wel tot elkaar veroordeeld.

 7. 38

  Want vasthouden aan ideeën die niet werken is wel verstandig.

  VVD’ers hebben last van cognitieve dissonantie, ik zie Samsom nog in ieder geval van standpunt veranderen als iets verstandig is.

  Zie ik een historicus niet doen.

 8. 40

  Dat snap ik prima. PvdA is meer van de realpolitik dan van de harde overtuigingen. Niks mis mee, maar daarom zou een noodzakelijk D66 of CDA om zowel de VVD als PvdA een beetje scherp te houden niet verkeerd zijn. Helaas hebben ze die niet nodig als deze prognose ook de uitslag wordt.

 9. 44

  Niet perse, ik ben een ‘have’ maar weet dat ik kom uit een ‘have nots’ gezien en zie een toekomst van ‘we worden allemaal have nots’ voor me als we teveel naar laissez-faire gaan.

 10. 46

  “De kiezer heeft gesproken en dat hebben wij te accepteren.”

  Zoiets sprak Geert Wilders. Weten jullie nog, Carlos c.s., hoe jullie de komst van dezelfde autoritaire regimes hebben voorspeld door de opkomst van de PVV? Die zeemeeuw!!! BRUIN 1!

  Nu zie je het. Geert Wilders is een democraat. Framen, dat is wat jullie deden.

 11. 50

  Op de telegraafsite lees ik net dat een coalitie met (alweer voor de tweede keer op rij) die dikke losers van het CDA zogenaamd voor de hand ligt. Hoe ze daar bij komen? En ik dacht ook eerst om een beetje te gaan juichen om de val van de PVV, maar toen bedacht ik dat die wel ergens anders onderdak moeten hebben gekregen. Precies, bij de VVD dus.

 12. 55

  de paradox is dus dat de economische crisis juist NIET tot meer buitenlanderhaat / jaren dertig taferelen heeft geleid (itt wat carlos verwachte) (en ik elk geval in NL itt Griekenland) (voorlopig in elk geval)

 13. 65

  @056 Verbeter me als ik het mis heb, maar volgens mij bestaat het leeuwendeel van die netto ontvangers uit AOW’ers, en die stemmen volgens mij niet duidelijk vaker links dan rechts, maar misschien komen die cijfers later vanavond nog langs.

 14. 67

  wat wilt u hiermee zeggen? Als de PVV weggestemd wordt natuurlijk heeft de ‘democraat’ Wilders zich daar bij neer te leggen. Toen hij nog wat in de melk te brokkelen had had ie toch echt niet zoveel op met democratische instituties (rechterlijke macht, grondwet, senaat). Om nog maar te zwijgen over het democratische gehalte van z’n eigen partij/bedrijfje…

 15. 69

  Ik haat die verkizeingen met leugens van hier tot Tokio en dit domme land kiest gewoon weer voor en leider die het allemaal niet kon alles weglachte oh zo sympatico en lacherig was en je ondertussen het vel over de oren haalde. Dit is ZO Nedwrland. Kies voor europa, tsjakka tel neer je miljarden.
  Geertje over de kam scheren. Ach ja, iemand die humor brengt mag niet wordt gezien als dom. Iemand die zoiets heeft ff aanzien en dan over twee jaar opnieuw bekijken is dom?
  Die zegt dat we vol zitten is dom. Nou ik zoek een huis en alle huizen die ik kan vinden zitten geklemd tussen schotels gericht op Turk Sat.
  Hoe dom is wie nu eigenlijk dan?

 16. 70

  Daarom dus niet op het laats van de verkiezingen die peilingen je kiest met je hart en datgene wat je aanspreekt en niet voor een battle en onze geert had WEER gelijk een stem op rutte is een stem op samson en dat is heel erg triest.

 17. 71

  En wat zijn deze de keer de onrechtmatigheden?
  NRC: VVD twittert naarn mensen die in stemlokaal staan.

  Ik vnd trouwens een VVD-spotje in een reclameblok op de publieke omroep ook niet zo jofel. De VVD heeft wel heel veel reclame gemaakt. Niet aleenop radio en tv, ook op giga veel billboards. Heeft de partij de meeste en duurste reclame gemaakt?
  Terug naar de onrechtmatigheden:
  Ik stemde in een stemlokaal die niet toegankelijk was voor rolstoelers. Wegens verbouwingstoestanden was het ding ook slecht toegankelijk voor iederen die slecht ter been is.
  Moeten niet alle stembureaus voor iedereen toegankelijk zijn?

  In hetzelfde stemlokaal kreeg ik maar met moeite de twee stembiljetten in de bus (ik was gemachtigd). De bus was al aardig vol en er stond geen tweede naast.

  En dan, zoals elke verkiezing weer, het stempotlood: wat een gepruts om een mooi rood rondje te krijgen.

  Afijn, zijn er ergere onrechtmatigheden aangetroffen?

 18. 72

  Hee, Selçuk Öztürk komt waarschijnlijk in de Kamer.

  Wie is er nú een stuk uitgekotst halalvlees, Cor Bosman!!?! Wie is er nú een stuk uitgekotst halalvlees gemaakt van een Turks varken?

 19. 78

  De PVV is zeer langzaam maar voortdurend aan het stijgen. Nu op 9,7% is 14,55 zetels. Die komen nog wel uit op 15 en dan zijn ze waarschijnlijk net groter dan de SP en worden ze de 3e partij.

 20. 85

  Bovendien mogen ze dat 6 dagen per week gaan doen (en de pensioenen moeten NU, dus ettelijke jaren voor Nederland, naar 67 en de ontslagbescherming mag naar de prullenbak). Wat voor neoliberale trojka dicteert daar?

 21. 86

  Wat er volgens mij gebeurd is:
  In de peilingen waren om en om PvdA en VVD de grootste. Nu zijn er heel veel mensen die tegen één van die alternatieven grote bezwaren hadden, en daarom voor de ander kozen. Dat leidde tot weer een hoger getal in de peilingen enzovoorts.

  De twee partijen hebben elkaar dus opgestuwd, met als resultaat dat ze nu lekker samen gaan regeren. Is misschien niet eens zo slecht, in ieder geval geen Wilders en geen Verhagen, en kneedpop Rutte zal vanzelf een ander toontje gaan zingen. Maar ik ben benieuwd wat alle strategische stemmers er nu van vinden.

 22. 91

  Als ik ooit een katterig gevoel had over verkiezingen is het nu.
  Het enige positieve wat ik kan zien is dat opruier Wilders z’n tijd gehad lijkt te hebben, en de Groenlinkse warhoofden eindelijk zijn herkend.

  Diep droevig is hoe een mislukte natuurkundige met populistische praat een zetel per dag weet te winnen.

  Treurig is ook dat we een ouderenpartij nodig hebben.

  De tegenstellingen in Nederland lijken nog nooit zo groot geweest te zijn, en de stabiele factor, de christenen, zijn weggevaagd.

  Het enige positieve wat ik zie is dat de VVD, de enige partij met een enigszins realistische visie op euro en EU, de grootste is, en dus mag proberen een kabinet te formeren.
  Op een buitenlandse zender zei Rutte, in het engels, dat we misschien toenadering moeten zoeken tot Finland en Duitsland.
  De Finnen verkondigen al enige tijd openlijk dat de val van de euro alleen een kwestie van tijd is.

  Domoor Diederik heeft dat nog niet door, die steunt Hollande, die hoopt met eurobonds, dan betalen Duitsland en Nederland voor een groot deel de Franse rente, herkozen te worden.

 23. 94

  Ik snap al die anti-Europa-mensen niet.
  Ken je geschiedenis!
  Ooit zijn we begonnen in stamverbanden.
  Inmiddels uitgegroeid tot naties.
  De volgende ontwikkeling is de vereniging van naties.
  Met de huidige economische en politieke ontwikkelingen een logisch gevolg toch?

 24. 95

  Wat jij beschrijft heeft zo’n 2000 jaar geduurd en dan zal die laatste stap wel ff in 50 jaar gedaan worden, daar zit het probleem, evolutie moet je niet forceren dan gaan mensen zich afkeren.