Verjaardag: MS DOS is dertig jaar

MS-DOS has turned 30 years old this week. Microsoft’s first desktop operating system was launched on July 27, 1981, after Microsoft bought the full rights to QDOS (Quick and Dirty Operating System), the PC operating system the company acquired from Seattle Computer Products.

During its life, several competing products were released for the x86 platform, and MS-DOS itself would go through eight versions, until development ceased in 2000. Ultimately it was the key product in Microsoft’s growth from a programming languages company to a diverse software development firm.

 1. 1

  Ah, het goede oude DOS. Ergens heb ik nog wel een CD’tje liggen met een DOS-kloon. Werken met DOS geeft ook zo’n heerlijk Linux-gevoel, net alsof je verstand hebt van computers.

 2. 2

  Tot twintig jaar geleden, dat ik gedwongen was er mee om te gaan, had DOS op mij vooral het effect, alsof ik al mijn verstand aan het verliezen was.

 3. 3

  Hij was een simpele ziel, die het wel wat zwart-wit zag, maar je kon wel met hem lachen. En hij deed dingen zonder omwegen en zonder toeters en bellen. Een gouden gozer, al met al.

  Ik mis hem soms wel een beetje.

 4. 4

  Gedachten dwalen af naar uren, dagen gepruts met XYwrite, R:Base, SuperCalc op amberkleurige schermen, waarop deze toepassingen zich na verloop van tijd inbrandden…

 5. 6

  Ik denk nog met veel plezier terug aan mijn tijd als verhuizer, inclusief het zweet, eelt, spierkramp e.d. Maar niet aan mijn tijd met DOS. Aan het wattige legt het dus nie.

 6. 8

  Mijn eerste PC met MS-DOS heb ik nog, een Philips met Intel 8088 processor, één van de laatste computers die met die slome CPU waren uitgerust. Met harde schijf van 20 MB en een 3,5″ floppy drive. Ik heb er destijds nog zelf een driver voor moeten hacken die ik kon laden in CONFIG.SYS, zodat ik maar liefst 128 kB (tegenwoordig moet je zeggen: KiB) extra geheugen kon gebruiken voor handige TSR programma’s. Het ding staat op zolder, misschien binnenkort toch maar weer eens naar beneden halen.

 7. 11

  Ik wilde eerst wel eens zien hoe het werkte en kocht dus een raar ding van 1k bij de V&D voor 99 gulden en een boekje:”Basic for Beginners”. Dat was een openbaring en een week later ben ik toen maar een Spectrum gaan halen van 48k, met van die rubberen toetsjes.

 8. 16

  Ik wilde al eerder reageren maar mijn computer had last van een blue screen error of death.

  Weet iemand nog hoe het programma heette dat een soort startmenu avant la lettre deed?

 9. 18

  ASCII uiteraard. Je had blokken met 10 opties (1 t/m 0) en als je er dan één koos kwam je in een ander blok dat zo er ongeveer naast kwam?

  ....................
  . _______ ..........
  .|1. dos |..........
  .|2. spel| _______ .
  .|_______||1. bla |.
  ..........|2. yada|.
  ..........|_______|.
  ....................

 10. 19

  Anoniem, is het PowerMenu? Zoek maar eens naar “powermenu for dos”. Zelf merk ik trouwens dat ik ook nogal wat namen vergeten ben van spullen die ik destijds gebruikte.

 11. 20

  Jaaa! PowerMenu. Ook ik ben veel dingen vergeten uit die tijd, niet in de laatste plaats omdat ik toen nog een klein kindje was. Eigenlijk wel jammer de pammer dat veel van die spullen bij het grofvuil terecht zijn gekomen.

 12. 21

  30 jaar oud alweer, valt best wel mee als je er zo terug naar kijkt. Ik kan me in iedergeval nog wel zat spelletjes bedenken wat ik op dos heb gespeeld (ski or die!). Erg leuk!

 13. 22

  @Anoniem
  Eigenlijk wel jammer de pammer dat veel van die spullen bij het grofvuil terecht zijn gekomen.

  Ik heb een tijdje veel spullen bewaard met het idee een klein museum te beginnen (had oa een DEC PDP 11 procesuitvoering met wat extra besturingsborden er in, FORTRAN IV erbij etc…)

  Had al die aanloopmachines van de PC (commodores, sinclaires etc…)

  Geloof me: het is helemaal niet jammer dat die rotzooi bij het grofvuil ligt.

  NB: ik heb alleen een 64 Kb ferrietkern geheugen bewaard.