1. 6

  Bedank liever Brussel (of London: die koude oorlog met de Russen was al bezig – die dode spion weet u nog?)
  maargoed.
  Zonder onze Europese energiebehoeftes was Moskou nooit zo machtig geweest..

 2. 7

  @6: Tuurlijk, het is immers vooral de forse stijging van het energieverbruik in Europa de laatste jaren geweest, die de prijzen van brandstoffen de hoogte in heeft gestuwd.

 3. 8

  Venezuela het nieuwe Cuba? Als ik de USA was, zou ik snel gaan werken aan renewable energy. Volgens mij hebben ze nu echt zo’n beetje iedereen die olie bezit op de kast gejaagd (hoewel Venezuela natuurlijk nog steeds de USA bevoorraad).

  Misschien toch dat raketschild maar niet neerzetten in Polen.

  P.S. Steeph: in de UK zijn ze weer een USB-stickje met persoonlijke info kwijt: lijkt me wel een bericht in jouw straatje.

 4. 10

  venezuela timmert aan de weg. samen met Iran ontwikkelen ze een onbemand vliegtuigje, bij de russen kopen ze voor 5 miljard aan helicopters, vliegtuigen en duikboten… ‘onze jongens’ kunnen wellicht over een paar jaar op de antillen aan de slag voor een klus type Falklands/malvinas….

 5. 13

  @parallax | 8 September 2008 | 09:43

  Nee hoor, Nederland is lid van de NAVO, niet het koninkrijk der Nederlanden, klein detail, enorm verschil, de Antillen vallen dus niet onder de protectie van de NAVO.

 6. 14

  @13: Niet dat dat zo heel veel uitmaakt. Aangezien de VS (wel NAVO-lid) militaire bases heeft op de Antillen en de Venezuelanen die moeilijk kunnen laten zitten bij een invasie, loopt het toch wel op een NAVO-assist uit.

 7. 15

  @Bismarck | 8 September 2008 | 15:21

  Volgens mij maakt de VS alleen gebruik van een NL basis en hebben ze zelf geen eigen basis op de antillen hoor, of zit ik er nu naast?

  Hoe dan ook als Chavez de Antillen wil hebben dan mag ie ze hebben, maar dan krijgt ie Wilders er wel gratis en voor niks bij.

 8. 16

  @15: Dat is dan hooguit een semantische discussie. Feit is dat de VS er permanent vliegtuigen en een paarhonderd man grondpersoneel gestationeerd heeft.

  Het zit er overigens dik in dat deze oefening (alsmede de bewapening van Venezuela) voor een belangrijk deel het gevolg is van de amerikaanse militaire presentie zo vlak voor de Venezuelaanse kust, alsmede de door de VS gesteunde pogingen een paar jaar geleden om Chavez af te zetten.

 9. 17

  Waar ik vliegtuigen zeg, zou het voor de peper in de discussie veel interessanter (en bovendien ook correct) zijn om gevechtsvliegtuigen (F16’s) te denken. Stop de tijd.