Navraag: Venezolanen niet bewust van invasie

Een meerderheid van de Tweede Kamer is ervan overtuigd: Venezuela loert op de Antillen (Telegraaf). VVD-parlementariër Zsolt Szabo weet het zeker: “Chavez heeft al eens gezegd dat als Nederland één been van de eilanden afhaalt, hij er met twee benen zal binnenstappen”. Verder beweert hij te beschikken over ‘harde feiten’: Chavez zou bezig zijn het reservistenleger uit te breiden tot 2 miljoen, hij heeft onlangs nog 100.000 AK47 machinegeweren gekocht en wil van Spanje militaire boten en vliegtuigen kopen (Planet). Allemaal om Curacao, Aruba en Bonaire mee binnen te vallen…

ik lach me een breuk...Het wordt tijd om de Venezolanen hier zelf iets over te vragen en daarom nam Sargasso contact op met collega weblog Caracas Chronicles: een kwaliteitslog dat al enkele jaren de handel en wandel van president Hugo Chavez op de voet volgt en logger Francisco kan je gerust ‘Chavez-expert’ noemen. Onze vraag aan hem was: leeft die invasie van de Nederlandse Antillen een beetje in Venezuela? Francisco reageerde verbijsterd: dit “heavy news uit Nederland” kwam hem volkomen onwerkelijk over. Kort samengevat: de inval van Chavez in de Antillen is een non-issue in Venezuela:

I haven’t heard anything about Chavez attacking the Dutch Antilles, and it doesn’t really sound very likely to me. Remember, Chavez has a hemispheric perspective: he wants to export the revolution to the rest of Latin America, and a move like that would really put him beyond the pale for most of the continent. I can’t imagine he’d risk the loss of credibility, the reputation cost, of such a move…and I don’t see the strategic advantage he’d gain from it. Nor is there a longstanding territorial dispute with the Dutch Antilles like there is with Guyana or even Colombia, so it’s not an issue that plays well in Venezuelan nationalist terms. And Chavez is so popular right now, he doesn’t need a military adventure to prop up his popularity at home.

So, all in all, it seems highly unlikely.

Op zijn eigen Cararacas Chronicles heeft hij ondertussen ook een postje gewijd aan deze opgewarmde canard: Dutch Parliament Scared of Chavez.

Ja inmiddels is minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot niet meer welkom in Caracas vanwege al te populistische oorlogstaal van zijn collega Henk Kamp (Elsevier). Maar van een oorlogsgdreiging zoals die vandaag door diverse parlementariërs werd gesuggereerd is absoluut geen sprake. Het lijkt er meer op dat VVD, CDA en LPF spijkers op laag water zoeken om uit de kunstmatig gecreërde oorlogstemming later een electoraal slaatje te kunnen slaan. Angst is immers een nuttig politiek instrument, lukt het niet meer met de Marokkanen dan toch wel met de boze Venezolanen? En zeg nu eens eerlijk het idee van onze eigen Falklands-oorlog is best romantisch, toch?

ps. Francisco verbleef voor promotie-onderzoek in Maastricht hierdoor kan hij enigzins Nederlands lezen en schrijven.

 1. 3

  Ik begin hoe langer hoe meer te zien in de term “handelaren in angst” van Mak.
  Dank voor het doorprikken van deze zeepbel!

 2. 8

  Ik snap niet waarom Chavez zo treuzelt! Geen verbrande bolletjesslikkers meer toch! Maar het moraal van onze Jantjes is nou niet bepaald je-dat hedentendaage. En,…hadden wij kruisers e/o vliegdekschepen dan?
  En staan ”wij” allen dan paraat deze revolutionair een kopje kleiner te maken?

 3. 9

  Neem me niet kwalijk als ik in engels posteert, but…maybe you can help me understand what’s behind the right wing’s sudden Chavezophobia. One poster in my blog hypothesizes it comes down to a squabble over defense funding in the Netherlands, the need to make up potential enemies scary enough to justify more funding for the armed forces. Is this it? Is it something else? Are they genuinely thinking there will be an invasion?! Do they realize the Venezuelan “navy” consists of a couple of half-rusted frigates and some diesel submarines that haven’t been serviced since the cold war?

  Honestly, the whole notion of a Venezuelan amphibean attack is too silly to even talk about…

 4. 10

  I think it’s combination of two things: eagerness to get your name in the papers on one hand and complete and utter ignorance on the other. Common sense is a scarce commodity in Dutch politics, especially the last five years or so…

 5. 13

  Mag ik dan even de domme vraag stellen: Wat maakt het idee van een inval op de Antillen überhaupt geloofwaardig? Wat móet Chavez met de Nederlandse Antillen?
  Ik snap wel dat een groep eilanden 50 km van je kust in handen van een bondgenoot van je aartsvijand niet iets is om heel vrolijk van te worden, maar is het idee dat je daar een oorlog om begint serieus voorstelbaar?

 6. 14

  Storm in glas water deze keer, net achter de Antillen staat Frankrijk op de loer o.a. Die stap durft deze rare meneer niet te maken, naar mijn idee zijn al zijn uitspraken bedoelt voor de intere markt. Waarbij zijn idee van de markt de consumenten zijn en niet de ondernemende laag. Ik geef hem nog een, pakweg, half jaar. Noemde het al een tijdje geleden maar heeft U lezers de Hugo FAQ’s op deze site doorgenomen?

 7. 16

  Even niet paraat- alle exacte data- maar onlangs waren er verkiezingen op de Eilanden waar hot potatoes in de rondte vlogen. Status Aparte, de Onafhankelijklijkheid status etc. Een diplomatieke rel , meer om de centen (lees defensie mar denk corrupte elite) dan om wat anders dan ook, door de Antillianen zelf gefabriceerd, zou dat aan de basis kunnen liggen. Ook al omdat ze zeker nog niet van die usa en de kwestie van die blonde troel daar af zijn.
  Soms is synchroniteit van dingen zeer geslepen, sluw geregisseerd door vaak onbekende actoren die achter een gesloten gordijn de effekten (politiek, militair, cultureel) naar de hand willen zetten en vliegers oplaten.
  Wie weet heeft Casa Spider meer.

  btw: de site laait als een kabouter die een olifant op stal trekt.

 8. 17

  Francisco, leuk dat u ook hier posteert! ;-)
  I think the hypothesis that these rumours are made up because of lifting the Dutch defense budget might be correct. One of the topics the Dutch MP Zsolt Szabo is following is defense.

 9. 19

  Naar mijn mening is dit een storm in een glas water. In Nederland zijn we niet gewend om de populistische geluiden van Chavez te horen en worden al zijn ideeen opgevat als serieuze proefballonnen. Politici met de typisch Nederlandse achtertuinmentaliteit (de boom van de buurman hangt over mijn schutting) zien dit als een directe aanval tegen Nederland. Gebrek aan multicultureel inlevingsvermogen zou ik zeggen.

  Beroemd in Chili en Bolivia is ook de speech van Chavez over de Boliviaanse aanspraak op een soevereine toegang naar de Pacific: “Ik heb een droom…. dat op een dag ik op een Boliviaans strand kan liggen”

 10. 21

  Serieuze proefballonnen? Zoals die onlangs over het beboeten van niet-werkende afgesturdeerde vrowuen?

  Ik denk dat we in Nederland nu onderhand ook flink wat te maken hebben met populisme.

 11. 22

  Prima stuk inderdaad. En ergens ook wel zorgwekkend, dat ons zomaar angst voor Chavez wordt aangejaagd. Is inderdaad waarschijnlijk voorsorteren op de verkiezingscampagne: als je links stemt, doe je mee aan het verkwanselen van de Antillen aan een linkse oproerkraaier.

  De volgende stap zal wel zijn dat ze Castro erin gaan betrekken. Dat Cuba en Venezuela samen de antillen gaan veroveren. Een mooie nieuwe crisis in het caribisch gebied.

 12. 24

  Saddam heeft connecties met Al-Queda.
  Irak heeft massavernietigingswapens.
  Chavez wil de Antillen binnenvallen.

  Vertrouwt op uw regering en alles komt goed.

 13. 25

  @ElCapitain15:

  Het was niet bepaald een conflict die zomaar uit de lucht kwam vallen:

  After a period of Argentine lobbying, the United Nations passed Resolution 2065 in 1965 specifying the Falklands/Malvinas as a colonial problem, and calling on Britain and Argentina to find a peaceful solution. Talks continued on and off for the next seventeen years under both British Labour and Conservative Governments. Britain initially appeared flexible over the question of sovereignty, and by 1971 the Argentines were agreeing to concentrate on economic development and support, but thereafter, both side’s position hardened. The Argentines would accept nothing less than full sovereignty and in late 1980 the islanders rejected the one remaining solution of lease-back for a fixed period. On the road to war, Argentina set up a scientific base on Southern Thule in the South Sandwich Islands in 1976 and stayed put, and in 1982 her forces found themselves about to land on South Georgia and to invade and hold the Falklands themselves.

 14. 26

  Ik geloof ook nooit dat het in het belang van Chavez is om dit te doen. Ben wel benieuwd hoe het zit met die reservisten en al hun nieuwe wapens.

  Om de “handelaren in angst” theorie even terug te kaatsen: Niet alleen de regering maakt zich hieraan schuldig. Zo maken sommige oppositiepartijen mensen bang voor een ondemocratische en oncontroleerbare superstaat Europa, waarin de invasie van Amerikanen op de Scheveningse stranden een kwestie van weken is. Dat het licht uitgaat door liberalisering van de energiemarkt en dat terwijl Poolse loodgieters onze banen inpikken.

 15. 28

  Nee, nou niet echt. Maar er zijn in Zuid-Amerika best wel veel grensconflicten waar wij Europeanen geen weet van hebben. Het was voor mij in ieder geval een verrassing toen ik me voor het eerst op dit continent begaf. Ecuador vs. Colombia , Colombia vs. Venezuela, Guyana vs. Venezuela, Peru vs. Ecuador, Bolivia vs. Chili, Argentinië vs Chili undsoweiter.. undsoweiter… in sommige gevallen zijn er zelfs schermutselingen, worden er grensbewakers uit hun wachttorens geschoten. Een ander potentieël gevaar is bijvoorbeeld de guerilla-drugsbeweging FARC die zich tegenwoordig ook buiten Colombia ophouden en ‘hun ding doen’.

 16. 29

  Carlos: Ecuador en Peru was toch een paar jaar terug nog serieus oorlog? Maardat krijg je met van die niet zo goede cartografie van 1-2 eeuwen terug (toen de landen daar ontstonden). Die witte vlekken zijn zo snel uitlegbaar voor verschillende interpretatie.

  Overigens heeft Brazilie het over de tijd het best gedaan. Volgens het eerste grensverdrag lag degrens tussen Brazilie en de rest van Zuid-Amerika toch een stuk minder gunstig dan nu.

 17. 30

  “And Chavez is so popular right now, he doesn’t need a military adventure to prop up his popularity at home.”
  En dat is nou niet iets wat we van de Nederlandse regering kunnen zeggen, dus wellicht dat die een militair avontuurtje willen.

 18. 31

  [i]In het kader van de “Blame Chavez-“campagne heb ik ook nog wel een primeurtje:

  Venezuela recruteert drugskoeriers voor aanslagen
  Washington-01-04-2006-

  De Amerikaanse minister Rumsfeld van Buitenlandse Zaken heeft in een radio-interview gezegd dat de Venezolaanse geheime dienst voormalige Antilliaanse bolletjesslikkers recruteert om aanslagen op Amerikaanse doelen te plegen. Met name booreilanden in de Golf van Mexico zouden het doelwit zijn.

  “Sinds de verscherpte beveiliging op de Nederlandse luchthavens is voor veel van deze drugskoeriers een belangrijke inkomstenbron weggevallen. De communistische dictator Hugo Chavez van Venezuela misbruikt hun situatie nu om onze vrijheid en Westerse waarden te bedreigen, en belooft hun families in ruil daarvoor bakken met geld.”

  Rumsfeld gaf verder aan dat hij met de Nederlandse minister Bot van Buitenlandse Zaken zal spreken over de kwestie.