Vegetatiezones aan de wandel

“..and then the Pinusses came flying over the Alps”: sprak de jonge onderzoekster zonder te verblikken of verblozen om haar publiek te illustreren hoe na een ijstijd dennenbomen (dmv pollenverspreiding) vanuit Zuid-Europa zich weer in ten noorden van de Alpen vestigden.

Dat de mondiale vegetatiezones weer eens flink aan het schuiven zijn (of gaan) laten twee aparte studies zien. Een modelstudie in Canada naar 130 verschillende boomsoorten en hun specifieke “climate envelope” (klimaatcondities waarbinnen een soort zich kan handhaven) geeft aan dat sommigen soorten deze eeuw wel eens 700 kilometer noordwaarts zouden kunnen migreren. If the species were assumed unable to disperse, the average expected range shift was 320 kilometers, and “drastic” range reductions of 58 percent were projected (Scienceblog). Een internationale studie naar satellietdata laat zien dat de tropen sinds 1979 tussen de 2 en 4,8 breedtegraden zijn gegroeid, dat is ongeveer een afstand van Amsterdam naar Parijs. The edges of the tropical belt are the outer boundaries of the subtropical dry zones, and their poleward shift could lead to fundamental shifts in ecosystems and in human settlements (BBC). Grotere tropen betekent o.a. hevigere convectie in de atmosfeer en wellicht ook grotere orkanen/superstormen.

Trouwe lezers herinneren zich waarschijnlijk nog het simulatiekaartje van het MNP (uitleg) dat bij deze weer eens wordt geherpotst, zie hier de jaartallen: 2000, 2050 en 2100. En zo in een geinig loopje.
Can you see those Pinusses flying?

 1. 3

  @1: Het gaat vermoedelijk om potentiele begroeiing adh. van als enige parameter temperatuur (of zou neerslag ook meegnoemn zijn?). Niet meegenomen is de directe invloed van de mens op het land. Die invloed is als het op tropisch hout aankomt toch vooral negatief.

 2. 5

  In Nederland valt me altijd op dat ik steeds meer Teunisbloemen zie en ook steeds noordelijker. “Vroeger”, toen ik ze leerde kennen, kende ik ze vooral als groeit-in-Limburg-in-de-berm-bloem, vorige maand zag ik er zowaar een in Hengelo.

  Maar dat kan natuurlijk ook mijn verbeelding zijn;-)

 3. 7

  Uiteindelijk is [massale] soortenmigratie het hardste bewijs van klimaatsverandering. En gaat ook sneller dan je denkt. Wat #2 ook zeurt. Goed de natuurkalender in de gaten houden.

 4. 8

  @ Hansr

  En uiteindelijk is klimaatverandering ook maar gewoon klimaatverandering. Daar is geen hard bewijs voor nodig.
  Ding dáár maar wat op af! HansR

 5. 9

  Rond de geboorte van Onze Lieve Heer had je hier planten als akkerandoorn, blauw vlasbekje, naaldenkervel etc., allemaal warmteminners.

  Er is echter geen bewijs voor superstormen. Dus pas een beetje op met de bangmakerij.

  En teunisbloemen zijn planten van het zandige kustgebied en stedelijke gebieden, niet gebonden aan Limburg dus. ’t Is een pionier op zandgrond en het is dus niet raar dat je ze bij Hengelo vindt.