Schrijvend weblogger (of webloggend schrijver) Walter van den Berg is met zijn roman ‘De Hondenkoning’ genomineerd voor de Gouden Doerian: het slechtst geschreven boek van het afgelopen jaar. Meerdere recensenten meenden te zien dat vandenB zich had laten inspireren door ‘De Avonden’ van Gerard Reve. VandenB verweert zich nu door te onthullen dat hij zich niet liet inspireren door deze klassieker, maar door ‘De wereld als markt en strijd’ van Houellebecq.
De Avonden noemt hij overigens ‘best aardig’.
Nu heb ik De avonden ook gelezen, al is dat langer geleden: dat moet toch wel zo
Reacties (17)
Na een flirterig gesprek met de hoogblonde juffrouw van de Bibliotheek in Zwolle-Zuid. Hoezo?
Het valt me op dat vandenb enigzins verkrampt reageert als een recensie niet in zijn smaak valt. Aangezien ik het boek (nog) niet gelezen heb, wacht ik met het vellen. Van een oordeel dus.
Over die recensies, zelfs.
Zundert? Zut, dat ga ik niet meer redden vandaag.
de avonden? te weinig sex om op mijn lijst te zetten!
Aardig goed. Vooral de opmerking: nee ma, dat is geen wijn, dat is vruchtensap!
Ik vond de avonden destijds wel een komisch boekje. Schijn je ook niet te mogen zeggen. Ik heb trouwens een tijd geleden gezien dat er een hele aardige uitvoering in strip vorm van is. Met goedkeuring van hoor.
Ik vermoed dat als ik 40 jaar eerder was geboren, ik het een geweldig boek had gevonden. Ook al vond ik het als middelbaar scholier in de jaren ’80 best een aardig boek, toch hebben de boeken van Houellebecq later meer indruk op me gemaakt (achteromkijkend in een steeds platter wordende herrinnering, ofzoiets soort van..)
De Avonden heeft op mij geen blijvende indruk gemaakt. Minder dan *best aardig* dus.
“Ik heb altijd gelijk” (1951, W.F. Hermans) is beter en completer. “Maar als je gelijk hebt, heb je niets.”
Persoonlijk vond ik de “Kameleon”-reeks een stuk sterker… Maar dat speelde ook allemaal overdag als ik me goed herinner en niet tijdens de avonden. Dus misschien is het niet helemaal vergelijkbaar.
De Avonden is een schitterend boek, de film idem dito (voor wie minder van lezen houdt…).
De wereld als markt en strijd is interessanter omdat het een roman in essayistische vorm is. Maar zoals bekend, moet je alles ook in de juiste tijd plaatsen en daarom was de Avonden begin jaren ’50 bijzonder vernieuwend.
‘De avonden’ is mooi. ‘De hondenkoning’ wist mij niet te boeien. VandenB is een nog grotere ijdeltuit dan ik! En dan Reve!
Nooit gelezen, aangezien het door een Nederlander is geschreven en het in mijn optiek dan nooit veel soeps kan zijn.
Dat geldt alleen voor de huidige generatie schrijvers, toinerz.
Toinerz verwart Nederlandse schrijvers met Nederlandse filmmakers. Of hij leest niet.
Ik vind als reactionair burgerman het latere werk van Reve uitermate onderhoudend :-)
Ik heb het wel gelezen, maar de briljantheid die het door sommigen wordt toegedicht heb ik er niet in kunnen vinden. Ik zal het vast nog wel eens lezen, misschien dat ik het nu beter kan waarderen.
Opvallend hoe vaak mensen ‘smaak’ met ‘kwaliteit’ verwarren.