VandenB noemt De Avonden “best aardig”

Schrijvend weblogger (of webloggend schrijver) Walter van den Berg is met zijn roman ‘De Hondenkoning’ genomineerd voor de Gouden Doerian: het slechtst geschreven boek van het afgelopen jaar. Meerdere recensenten meenden te zien dat vandenB zich had laten inspireren door ‘De Avonden’ van Gerard Reve. VandenB verweert zich nu door te onthullen dat hij zich niet liet inspireren door deze klassieker, maar door ‘De wereld als markt en strijd’ van Houellebecq.
De Avonden noemt hij overigens ‘best aardig’.

Nu heb ik De avonden ook gelezen, al is dat langer geleden: dat moet toch wel zo

 1. 1

  Na een flirterig gesprek met de hoogblonde juffrouw van de Bibliotheek in Zwolle-Zuid. Hoezo?

  Het valt me op dat vandenb enigzins verkrampt reageert als een recensie niet in zijn smaak valt. Aangezien ik het boek (nog) niet gelezen heb, wacht ik met het vellen. Van een oordeel dus.
  Over die recensies, zelfs.

 2. 6

  Ik vermoed dat als ik 40 jaar eerder was geboren, ik het een geweldig boek had gevonden. Ook al vond ik het als middelbaar scholier in de jaren ’80 best een aardig boek, toch hebben de boeken van Houellebecq later meer indruk op me gemaakt (achteromkijkend in een steeds platter wordende herrinnering, ofzoiets soort van..)

 3. 9

  Persoonlijk vond ik de “Kameleon”-reeks een stuk sterker… Maar dat speelde ook allemaal overdag als ik me goed herinner en niet tijdens de avonden. Dus misschien is het niet helemaal vergelijkbaar.

 4. 10

  De Avonden is een schitterend boek, de film idem dito (voor wie minder van lezen houdt…).
  De wereld als markt en strijd is interessanter omdat het een roman in essayistische vorm is. Maar zoals bekend, moet je alles ook in de juiste tijd plaatsen en daarom was de Avonden begin jaren ’50 bijzonder vernieuwend.

 5. 16

  Ik heb het wel gelezen, maar de briljantheid die het door sommigen wordt toegedicht heb ik er niet in kunnen vinden. Ik zal het vast nog wel eens lezen, misschien dat ik het nu beter kan waarderen.