Van vreemde smetten vrij

Het begrip ‘allochtoon’ moet worden opgerekt, vind de PVV, en wij prijzen ons gelukkig dat de partij niet openlijk stelt dat de allochtonen zélf moeten worden opgerekt. Maar toch. Joram van Klaveren vindt dat de derde generatie allochtonen niet als Nederlander in de misdaadstatistieken mag verdwijnen.

Het houdt een herbevestiging in van het op weinig gebaseerde idee dat afkomst bepalend is voor criminaliteit. Lastig te bevatten voor mensen met beperkte verstandelijke vermogens zoals PVV’ers, maar een statistiek die slechts twee elementen koppelt, zoals haarkleur/tabaksverslaving, neuslengte/automerk of afkomst/criminaliteit zegt bitter weinig, simpelweg omdat veel meer factoren een rol spelen bij het ontstaan van crimineel gedrag. Statistiek dient dan ook als uitgangspunt voor onderzoek en niet als conclusie.

Het is tevens een beschuldiging aan het adres van ongeboren of nog zeer jonge kinderen die niets op hun kerfstok kunnen hebben. De PVV ‘weet’ al dat deze ‘allochtonen’ weer hevig in de misdaadstatistieken terecht zullen komen en is niet van plan dit lekkere brokje propagandamateriaal door de vingers te laten glippen. De CBS, bastion van de allochtonenstatistiek (als ik Cohen was zou ik voor sluiting pleiten, precies zoals de VVD de KNMI de nek om wil draaien), mag de kans niet krijgen Geert te verlaten en om dat te voorkomen, zadelen we kleuters op met een stigma. Who cares.

Dit constante wijzen op etniciteit logenstraft de bewering dat de PVV niet racistisch is. Het is de partij niet om de islam te doen – waar blijven de statistieken over islam en criminaliteit, bijvoorbeeld? – maar simpelweg om buitenlanders. Daarom mogen ze niet uit de statistiek verdwijnen. Eéns een zwarte, altijd een zwarte, in de beste Afrikaner traditie – en iemand als Martin Bosma kent die traditie maar al te goed.

Of je een goede vaderlander bent, zit in je bloed volgens de PVV. Daar hoef ik al niet eens meer een godwin bij te bedenken.

Je moet oppassen met wat je schrijft, want voor je het weet heb je Reichsführer GS Marck Burema weer in je nek hijgen. Dus speciaal voor hem leg ik even uit dat de titel geen godwin is, geen zinsnede uit een NSB-lied of toespraak van Mussert, maar uit ons volkslied tot 1932. Wat dan ook met het oog op de veranderende politieke situatie is vervangen door het Wilhelmus, vanwege precies die zinsnede. Het is de Prinsenvlag onder de volksliederen, zeg maar.

Lees meer bij Edge of Europe.

 1. 1

  En geadopteerden? En het koningshuis? En mensen wier ouders in het buitenland zijn geboren, bijv diplomatenkindskinderen?

 2. 2

  Als die derde generatie twee paspoorten heeft dan is het volkomen terecht dat ze als allochtoon worden aangemerkt.

 3. 3

  “U kent Harry Mulisch, onze bekendste romancier: geen druppel Neerlands bloed stroomde door zijn aderen. U kent Ramses Shaffy, onze grootste chansonnier: geen druppel Neerlands bloed. U kent Vondel, onze grootste dichter: geen druppel. En Baruch de Spinoza, onze grootste filosoof – inderdaad. Nederland werd groot op vreemde smetten.” (Nasr, Ramsey, bron = klikmelink)

 4. 4

  Ernest: hoeveel expats in de petrochemische industrie krijgen kinderen? Een jeugdvriend van me is geboren in Koeweit op die manier.

 5. 5

  Wordt het niet tijd om kamerleden die maar wat uit hun botten slaan gewoon te negeren? Waarom zou je een discussie voeren over evidente onzin?

 6. 8

  Het probleem met een samenhang als Islam-criminaliteit onderzoeken is dat dan eerst de religieuze registratie weer ingevoerd zou moeten worden. Daar brandt de PVV zich (in verband met haar coalitiepartners) waarschijnlijk liever (nog) niet aan. Daarnaast loop je dan het risico dat mensen zich gaan registreren als Pastafari en dat soort dingen, of elke twee weken hun registratie willen wijzigen, vanwege nieuwe inzichten.

  Bovendien zorgt de niet-registratie van religie ervoor dat de PVV met veel grotere getallen kan blijven schermen, door te doen alsof elke (1e, 2e, 3e, … generatie) niet-westerse allochtoon moslim is. Als het werkelijke aantal moslims in Nederland bekend wordt, zal het “moslimprobleem” namelijk niet zo groot blijken te zijn. Veel van die “Marokkaanse straatterroristen” kun je dan bijvoorbeeld niet meer meetellen bij dat probleem, omdat ze geen moslim zijn.

 7. 12

  Hoe allochtoon ben je nog als zowel jij als je ouders zijn geboren en getogen in Nederland en je grootouders er ook het grootste deel van hun leven hebben gewoond en gewerkt/uitkering getrokken?

 8. 13

  @8 Tuurlijk wel, ze gaan dan wel nooit naar de moskee, maar ze zullen zich zeker identificeren als moslim om te laten zien dat ze er zijn en zich niet zullen laten wegjagen.

 9. 15

  @12 Sommigen zijn het nog heel erg, van andere zijn de ouders al niet meer als zodanig herkenbaar. Maar of dat allemaal zo verkeerd is…

 10. 16

  De PVV maakt de problemen alleen maar groter op deze manier, want in principe neemt bij iedere generatie het aantal allochtonen op die manier toe, zeker als 1 of 2 grootouders allochtoon zijn.
  Als een autochtoon kinderen krijgt met een allochtoon, dan zijn de kinderen opeens allochtoon.

  Overigens is ook Wilders al allochtoon op deze manier – heeft hij geen indische oma?

  Edge of Europe heeft gelijk, dit voorstel heeft een vervelende racistische bijsmaak.

 11. 17

  @13: Ik ga ervan uit dat er in zo’n census ook een stippellijntje “etniciteit” zit waar zij Marokkaan en ik Limburger kunnen invullen. Dus voldoende ruimte voor je identiteit.

 12. 18

  dus als je ”buitenlanders” registreert ben je racistisch.
  Dan is de logische gevolgtrekking dat iedereen die hier woont maar zich geen Nederlander noemt, maar Belg, Marokkaan of wat dan ook, een racist is. Sterker nog, iedereen die zichzelf Nederlander noemen is racist.
  Sargasso, jullie kunnen nog 20 van dit soort topics maken, over van vreemde smetten vrij, volkslied, ontkennen van taal als cultuur kenmerk, maar het blijft een dwaas ontkennen van de werkelijkheid.
  Het spreken van verschillende talen is prachtig volgens Crachat, maar als iemand een taal wil beschermen dan is hij een racist. Zien jullie zelf niet dat jullie jezelf continu tegenspreken?
  Dat jullie dat niet zien, komt omdat er een een niet uitgesproken racistische aanname schuil gaat onder alle beweringen: alleen blanken of autochtonen zijn per defnitie racist. Buitenlanders kunnen nooit racist zijn. Als een amazone volkje haar taal en cultuur wil afbakenen, dan zijn jullie de eerste die dit ondersteunen. Logisch dat zo’n volk haar cultuur willen beschermen denken jullie dan. Als blanken dit doen in eigen land, dan zijn het enge, racistische nationalisten.

 13. Avatar Jan Bontje, columnist; dichter, onafhankelijk publicist (en vrijdenker) 1 juli 2011, 15:31
  19

  Goed artikel!
  Het PVV denken is er een van het soort “bloed en bodem”: van Ne[d]erlands bloed en geboren op Nederlandse bodem.
  Geen Godwin dus, maar gewoon een rake typering.

 14. 20

  @KB
  er is nogal een verschil tussen het handelen van de staat, en het handelen van een individu. Mensen die op eigen titel zichzelf of een ander van een bepaald label voorzien zijn daarom niet racisten.

  Mensen die het staatsapparaat willen gebruiken om mensen op basis van etniciteit te registreren zijn soms racisten, ja. In dit geval wel, omdat het registreren bedoeld is om in beleid te kunnen differentieeren op afkomst, en daarmee groepen mensen te criminaliseren.

  Verder: wie de schoen past hem aan, KB.

 15. 22

  @18 – Als je ”buitenlanders” registreert dan discrimineer je en in sommige gevallen kan daar een racistisch bijsmaakje aan zitten.

  De intentie maakt een hoop verschil. Als ik mij Nederlander noem, dan refereer ik aan de manier waarop ik nationaal en internationaal geregistreerd sta. Pas als ik laat weten dat ik er trots op ben Nederlander te zijn begin ik te discrimineren.

  Een taal willen beschermen is een volstrekt onzinnige nationalistische wens. Niet alleen ontwikkeld een taal zich voortdurend, maar bovendien is de voornaamste functie, dat je je verstaanbaar kunt maken met je buurman. Honderd kilometer verderop is die taal al veranderd, terwijl je andersom geen enkele moeite zult hebben om je buurman, die net aan de andere kant van de (duitse) grens woont, te verstaan.

  Standaardisatie van een taal heeft slechts juridisch en economisch nut.

  Andersom is het een vorm van discriminatie als kinderen geen onderwijs kunnen krijgen in hun eigen taal, maar gedwongen zijn daarvoor de taal van een dominante cultuur aan te nemen, zeker als deze dominante cultuur zich met geweld van de ruimte heeft meester gemaakt.

  Alleen enge nationalisten en racisten zijn blind voor deze eenvoudig waar te nemen achtergronden.

 16. 23

  @22: Pas als ik laat weten dat ik er trots op ben Nederlander te zijn begin ik te discrimineren.

  Nee hoor, ook dat niet. Dat maakt je tot een chauvinist. Je bent pas aan het discrimineren als je de ene op een andere manier gaat behandelen tov de ander omdat hij/zij een andere achtergrond heeft. Laat nu net dat het zijn wat Wilders zo nu en dan voorstaat…

 17. 24

  @23 Ja, dat is het verschil tussen “je begint te discrimineren” en “je bent aan het discrimineren” en heet: spijkers op laag water zoeken.

 18. 25

  @24
  Huh, waarom zou ik geen trots mogen voelen om mijn nationaliteit, die deels mijn identiteit bepaald?
  Daarnaast kan een ‘allochtoon’ er toch ook gewoon trots op zijn dat hij een Nederlander is, aangezien die twee niet wederzijds uitsluitend hoeven te zijn?

 19. 27

  Heeft de PVV al een voorstel voor een volkstelling gelanceerd? Dan zal dat ook wel niet lang meer op zich laten wachten.

 20. 28

  @25
  die deels je identiteit bepaald.. zeg je. Nou deel ons dat deel van je identiteit mede. Maak het wat kenbaarder, aanschouwelijker, een beetje meer verbose.

 21. 31

  @26 – Nou, kom op Prediker. Waarin onderscheidt jij je, als Nederlander van andere wereldburgers, omdat jij Nederlander bent?

 22. 33

  @31; Relax Harm, ik was al bezig met een opsomming van ons roemruchte verleden, Nederlandse prestaties en leuke karakteristieken. Maar ik heb nog andere dingen te doen ook.

 23. 34

  @32 benech, die heb je al gehad, zie @24

  @33 – Vergeet Ajax niet.

  Ik begrijp hieruit dat jij een van die mensen bent die zijn trots ontleend aan de prestaties van anderen. Dat is inderdaad geen vorm van discriminatie, dat is het compenseren van een minderwaardigheidscomplex.

  Daar zul je het wel druk mee hebben ja.