Vakantieactiviteit in Tweede Kamer: op naar prijsplafond

Foto: © Tweede Kamer Plenaire zaal tijdelijke Tweede Kamer copyright ok. Gecheckt 28-09-2022

COLUMN - ‘De Tweede Kamer is met reces tot en met maandag 5 september 2022‘, leest u als u de website van de Tweede Kamer bezoekt. Een vakantie die bij het journaille bekend staat als ‘komkommertijd’.

Traditioneel ontkennen Kamerleden dan acht weken op hun luie gat te liggen. Behalve luttele dagen vakantieverlof, wordt deze periode ook gebruikt voor werkbezoeken, wegwerken achterstallig leeswerk en voorbereidingen voor het komende parlementaire werk.

Het zomerreces ging 8 juli in. Sindsdien zijn er tot gisteren (10 augustus) toch 1.221 Kamerstukken verschenen. Dat lijkt veel, maar een deel is overlap. Bijvoorbeeld bij Kamervragen. Eén Kamervraag kan drie Kamerstukken opleveren: de vraag, de uitstelbrief en het antwoord. Tijdens het reces dienden Kamerleden 183 vragen in.

De Tweede Kamer heeft de afgelopen weken ook negen wetsvoorstellen mogen ontvangen. Twee daarvan, ingediend 13 juli en 5 augustus komen uit de koker van Kamerleden zelf. Dus nee, er wordt tijdens het zomerreces niet zomaar wat rondgelummeld.

En nu hebben de fractievoorzitters van de coalitiepartijen nóg een vakantieactiviteit bedacht: vergaderen over de koopkracht. Helaas staat die bijeenkomst niet op de agenda van de Tweede Kamer, laat staan dat het gesprek live te volgen zal zijn.

Ja maar, het is niet de bedoeling dat Hermans (VVD), Paternotte (D66), Heerma (CDA) en Segers (ChristenUnie) gaan onderhandelen over mogelijke maatregelen om de koopkracht te verbeteren, meldt de NOS. Dat zal ergens volgende week pas gebeuren. Dan staan gesprekken over de begroting voor 2023 gepland.

Het zou toch leuk zijn als er ook een nieuwe parlementaire cultuur komt en we op zijn minst die gesprekken digitaal kunnen bijwonen. Voordeel voor de oppositie: ze kunnen hun vragen beter voorbereiden. Voordeel voor ons: we krijgen actueel inzicht in welke coalitiepartijen het beste voor hebben met onze portemonnee.

Welke partij zal een prijsplafond bepleiten voor onze boodschappen en energiekosten? Als het al ter sprake komt, zal er vast gesteggeld worden over wat verstaan moet worden onder een ‘plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie, veroorzaakt door een of meer schoksgewijs optredende factoren, waardoor sprake is van een zodanig versnellende inflatie’.

Zo wordt in de Prijzenwet ingrijpen van de overheid gemotiveerd. Het moet toch niet zo veel moeite en tijd kosten die wet te activeren? Want de nood wordt voor steeds meer mensen rap groter. In krap een jaar tijd zijn gezinnen gemiddeld 18,5 procent meer kwijt aan de supermarkten.  En waarom zouden uitgerekend wij de hoogste gasprijs van de EU moeten hebben?

De ‘vrije markt’ is geen natuurverschijnsel waar niets aan te doen is. Het kabinet en de coalitiepartijen die vandaag bij elkaar komen, moeten dan ook niet wakker liggen dat een paar grootverdieners dan wat minder verdienen aan de oorlog in Oekraïne.

Reacties (12)

#1 Jos van Dijk

In de Eerste Wereldoorlog werden de Nederlanders die in ons neutrale land profiteerden van de schaarste OW’ers genoemd, ‘oorlogswinstmakers’. Ben benieuwd of onze geachte Kamerleden die term nu ook in de mond durven nemen voor Shell en consorten.

  • Volgende discussie
#2 Hans Custers

Omtzigt tweette gisteren een plaatje met een overzicht van het effect van de gestegen energieprijzen op de koopkracht in Europese landen. Nederland staat ergens onderaan in dat lijstje, en natuurlijk is het effect het grootst voor de laagste inkomens.

Ik heb het idee dat we een van de weinige landen zijn waar zoiets als een ‘windfall tax’ helemaal onbespreekbaar lijkt te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 beugwant - Reactie op #2

De verbolgenheid, de furie, de frenesie die je over je heen krijgt als je een ¼ ‰ transactietax op beurshandelingen alleen maar voorstelt.
Terwijl het de gemeenschap miljarden op zou brengen.
0.25 promille, dat merken ze niet eens, maar het gaat om het principe, hè.
Ik vrees dat die kliek van Rutte eerder een ‘Übergewinn’-subsidie invoert, dan dat ze het indammen. Misschien dat iemand zijn handtekening maar eens moet vervalsen, hij herinnert zich toch niets.

#2.2 Hans Custers - Reactie op #2.1

Terwijl het de gemeenschap miljarden op zou brengen.

Ja, maar dat doet er niet toe. We hebben de sociale verzorgingsstaat immers vervangen door de neoliberale verzorgingsstaat. Daarin is het de taak van de overheid om de economie (lees: bedrijven en vermogens) te beschermen tegen risico’s en tegenvallers, door die af te wentelen op de gemeenschap. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we bij meevallers ook om een tegenprestatie mogen vragen. We moeten wel onze plaats kennen.

#3 Joop

Waarom kan het VK wel winstbelasting invoeren en zo overhevelen naar de gebruiker? Is dat van een wet uit het verleden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

De NOS geeft aan ‘aan welke knoppen het kabinet kan draaien’ om de absurde prijsstijgingen wat te compenseren. Die knoppen zijn ‘business as usual’: belastingmaatregelen, minimumloon eerder verhogen en toeslagen. De NOS meldt wel dat de FNV een prijsplafond wil. Maar zo voegt de NOS daar meteen aan toe: “Marktpartijen zijn daar geen voorstander van, omdat de rekening dan bij hen komt te liggen.”

Dus verdomt de NOS deze optie verder uit te werken. Nogmaals: er bestaat zoets als een Prijzenwet en die wet is een heel goed knop om aan te draaien. Tenzij iemand me kan uitleggen wat daar slecht aan is, behalve dat markpartijen er geen voorstander van zijn.
Daarbij: als dit een probleem is waar we ‘allemaal’ een steentje aan moeten bijdragen, waarom zouden ‘marktpartijen’ daar niet onder vallen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Frank789 - Reactie op #4

wat daar slecht aan is

Zolang bedrijven nog steeds (een beetje) winst maken is een maximumprijs niet zo slecht, dat zou bv medicijnen betaalbaar kunnen maken. Maar als het een speeltje wordt, kom je er moeilijk weer vanaf.

“Daarnaast stelde de regering [van Venezuela] voor vijftig basisproducten, van suiker tot luiers, maximumprijzen vast. ”

Een liter benzine kost daar 0,023 euro per liter!
Daar kan geen oliemaatschappij ter wereld rendabel voor produceren en investeren(!), ook niet na nationalisatie. Bovendien verstoor je de hele markt, je betaalt een veel te lage prijs voor talloze producten die met brandstof worden gemaakt, zoals brood. Als niemand meer kan/wil produceren ontstaat er een zwarte markt die alles alleen nog maar schaarser maakt. Dat systeem loopt uiteindelijk vast en ontaard niet zelden in volksrellen omdat er meteen enorme inflatie op volgt.

Dus als er handelaren/speculanten zijn die momenteel rijk worden van gashandel en graanhandel(!) dan zou je daar best een maximumprijs op kunnen zetten zonder veel gevolgen.

https://www.trouw.nl/nieuws/de-crisis-is-groot-in-venezuela-en-de-ondernemers-krijgen-de-schuld~b3551098/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  • Volgende reactie op #4
#4.2 beugwant - Reactie op #4

De uitvlucht zou zijn dat de belastingdienst dat niet aan kan. Bij die dividendbelasting hoorde je daar niemand over, en zo zijn er wel meer voorbeelden.
Echt, je krijgt steeds vaker het idee dat het Kabinet voor haar smoezen even bij De Speld of de Nieuwspaal gaat shoppen.

  • Volgende reactie op #4
  • Vorige reactie op #4
#4.3 Reinaert - Reactie op #4

Ach ja, de Nos, onze eigen staatsomroep.

  • Vorige reactie op #4
#5 lmgikke

Rutte heeft al aangegeven dat er weinig ruimte is voor extra compensatie dit jaar. Tevens heeft hij al aangegeven het bedrijfsleven niet NOG extra te gaan belasten.

M.a.w. Rutte doet waarvoor hij gekozen is. De komende tijd zullen we wel heel veel serieuze gezichten zien van hem voor de debatten. De oppositie zal hard roepen, maar uiteindelijk instemmen met een fooitje (zodoende heeft de oppositie dan de verantwoordelijkheid over het fooitje, want het was een breed gedragen voorstel).

Waarom is iedereen daar zo verbaasd over? Dit IS hoe de Coalitie van VVD (& VVD light) regeert, dit IS wat haar doel is: de nachtwakers staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Reinaert

Ik ben heel erg voor een maximale winstbelasting voor de wapenindustrie en op de dividenden die zij uitkeren.
Oorlog is hun perverse prikkel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Hans Verbeek

De meesten van ons waren wel voor een koolstof-tax op gas en benzine, als prikkel om de CO2-uitstoot te verlagen.
En nu de prijs van koolstof (en energie) daadwerkelijk hoger geworden is, moeten we natuurlijk geen extra geld gaan uitdelen zodat de CO2-uitstoot gewoon op peil kan blijven.
De allerarmsten kun je helpen met voedselbonnen (EBT), huurverlaging, gratis medische zorg enz. Maar ik vind het prima als de overconsumptie van de gemiddelde Nederlander wat kleiner wordt
https://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Overshoot_Day

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie