Komkommertijd

Foto: theilr (cc)

COLUMN - Tien jaar geleden schreef collega Jona dit in een stukje als prangend voorbeeld van  nieuws in komkommertijd:

Omdat het komkommertijd is, verwacht ik morgen het bericht dat er op Schiphol tien procent meer koffers zijn zoekgeraakt

Ofwel, het is weer zomer, waarin nieuws dat geen nieuws is toch nieuws wordt.
Nu kunnen we dat oude nieuws ophalen om te bewijzen dat de tijden wel degelijk veranderen. Zoekgeraakte bagage is geen komkommernieuws meer, maar een van de crisissen die al maanden het nieuws domineren.

Er is nog erg veel werk aan de winkel en daarom rees de laatste dagen de vraag of het wel verantwoord is dat kabinet (4 weken) en parlement (8 weken) met zomervakantie gaan. Eigenlijk heet dat ‘reces’ en voor het journaille is dat het equivalent van komkommertijd.

Het gebruikelijke commentaar van Kamerleden is ‘ja maar, we halen achterstallig werk in, lezen dossiers waar we niet toe zijn gekomen, gaan op werkbezoeken…’

Op de vorige persconferentie na de ministerraad vroeg een van de journalisten van Rutte naar zijn visie op ‘reces in crisistijd’.

Veel mensen snappen eigenlijk niet waarom de Kamer en het kabinet met reces gaan twee maanden lang. Is dat wel zo verstandig, om zo lang met reces te gaan?

Rutte, even minzaam als altijd, legde geduldig uit:

Wij zijn één maand weg. En die maand zijn we niet weg. In die maand wordt er niet op vrijdag vergaderd. Maar any moment, ik ben óf in Nederland, óf in de buurt van Nederland, ben ik terug als het nodig is. Het dat geldt eigenlijk voor de meeste collega’s

Hier op aansluitend zagen we in het nieuws hoe Rutte dat invult Hij ging op bezoek bij boeren. En gaf nóg een bewijs dat er in tien jaar tijd heel wat kan veranderen. Rutte gaat zich namelijk “nadrukkelijker met het stikstofdossier bemoeien”. De NOS citeerde Rutte:

Ik kan niet iedere portefeuille overnemen. Maar ik moet er wel voor zorgen dat het in goede banen wordt geleid.

Kijk eens aan! Dat is toch echt nieuws. Of hebben we hier toch een van de eerste komkommers van deze zomer te pakken?

Reacties (1)

#1 beugwant

In essentie staat er “Ambtenaar doet zijn werk” en het hangt dan vooral van de lezer af hoe nieuwswaardig dat als kop is.
In Limburg is de komkommertijd vorige week al aangebroken: https://www.1limburg.nl/nieuws/1780189/vier-op-vijf-limburgers-tankte-afgelopen-maand-in-buitenland