Uw computer, mobieltje en gamebox verkrachten vrouwen, schieten onschuldige burgers dood en mishandelen kinderen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (6)

#1 Anoniem

In Canada en Australië liggen ook grote minerale voorraden en daar vinden niet op grote schaal wreedheden plaats.

Conclusie: “mineral reserves don’t kill people, people kill people”.

  • Volgende discussie
#2 KJ

Inderdaad – volgens mij hebben ze in Congo geen enkel excuus nodig om elkaar te vermoorden of te verkrachten. Dat doen ze gewoon gratis en voor niks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 piet

@2 – misschien omdat dat afgekeken is van de voormalige kolonisator België? Het verhaal gaat dat koning Leopold de Congo als z’n persoonlijke wingewest beschouwde en van alle kolonisatoren zo’n beetje de meest meedogenloze was. Na de onafhankelijkheid gloorde er even hoop maar die werd door de voormalige belanghebbenden gauw gesmoord door zetbaas Mobutu te installeren die de oude tradities voort zette. Dat heb je er niet zomaar in een paar generaties uit…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 richard

@1,
wat niet weg neemt dat je als eectronica-fabrikant een verantwoordelijkheid hebt wanneer je grondstoffen koopt. Net zo min als het koosjer is om je laptop bij de heler te kopen, is het te verdedigen je mineralen te kopen bij een bende van verkrachters en moordenaars.

@2 oorlogen worden wel degelijk om een reden gevoerd. Al was het maar omdat je er wapens voor nodig hebt. Wapens die betaald moeten worden.

Door dat toch te doen steun je een oorlog. Weiger je mineralen af te nemen van geweldadige rebellen dan verwijder je een belangrijke incentive voor oorlog. Dat is stukken effectiever dan verwijzen naar de jaren 60 of naar Canada.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJ

@richard; Nou, dan leg je de wapenhandel aan banden. Dan stop je die achterlijke EU-handels-barrieres. Maar om nou de productie van mineralen hier aan te koppelen, is mij een beetje te indirect.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 richard

@ KJ
Wapenhandel beperken is natuurlijk ook een nobel streven, naast al het andere mogelijke nobele streven. Maar aangezien ik geen grootverbruiker van wapens ben, is mijn consumer power nogal beperkt. Mobieltjes, mp3-spelers en laptops koop ik wel.
Door als consument te eisen dat Apple, Dell of Sony verantwoording aflegt over haar inkoop-beleid, (en daar gaat het artikel waar de link naar verwijst, over) kun je een verschil maken.

  • Vorige discussie