UVA heeft briljant onderzoek

Bij de universiteit van Amsterdam analyseren ze het internet met een programma genaamd MoodViews. Deze software bekijkt welke woorden wanneer gebruikt worden.

Het idee hiervan is dat je bepaalde patronen in de samenleving kan gaan zien.
En welke gigantische ontdekkingen zijn hier uit naar voren gekomen:

Houd u vast…

In het weekend word het woord “dronken” veel gebruikt en rond valentijn de woorden “Liefde” en “eenzaam”.

Whoopthefuckingdoo!!

Geef die mensen nog een budget voor een paar jaar!!!
Ik durf te voorspellen dat in de maand december het woord “cadeautjes” veel gebruikt zal worden en als er ergens een aanslag of ramp is het woord “angst”.

 1. 1

  Zit hier niet een addertje onder het gras?? Is het ook niet een tool voor politici om de stemming in den lande te meten? Ik denk dat je conclusie te snel is dat het niet zinvol onderzoek zou zijn.

 2. 2

  Nou, als ik de verslagen lees vind ik het echt lachwekkend.

  Wist je dat er op afgelopen 23 november heel veel amerikanen het woord thankfull gebruikten in hun blog???

  Ja duh!!! Toen was het Thanksgiving…

  Maar lees het stuk van The Register maar waar ik naar link. Zij gaan er een stuk dieper op in dan ik.

 3. 4

  Wat een weggegooid geld dat onderzoek! Met logisch redeneren kan men dit zelf ook wel bedenken en daar hoeft geen uni een (duur) onderzoek aan te wijden. Wat een geld, – en tijdsverspilling. Pure onzin!

 4. 5

  Ik neem het nog even op voor de underdog.

  Wel typisch dat de cliche dingen eruitgelicht worden in dat artikel. Een verandering in de mood rond Katrina en Londen was duidelijk meetbaar, je kunt de cliche dingen als een controle zien. En stel dat die cliche patronen veranderen in de loop van de tijd. Bijvoorbeeld, ik zeg maar wat, de campagne van de overheid tegen alchohol werkt eindelijk en je ziet dat dan terug in de mood drunk.

  Je zou bijvoorbeeld ook de verharding in de maatschappji kunnen detecteren. Ik vind het toch wel aardig hoor en je zou het kunnen zien als fundamenteel onderzoek wat nog verder verfijnd moet worden.

 5. 6

  Het jammere is dat het onderzoek helemaal geen taaltechniek lijkt te gebruiken… Sommige blogs hebben schijnbaar mood indicators en die heeft Galad geturft.

  Als hij op basis van woorden een goed e inschatting van mood kan maken en dat (zoals MP schrijft) kan testen aan de hand van trivialiteiten (dwz dingen die we al weten) dan kan dat gebruikt worden om dingen die we nog niet weten eruit te halen. En dat zou een grote stap vooruit zijn, Subjectivity/Sentiment analysis zijn nog niet heel ver ontwikkeld dus ieder stap is een goede.

  Ook betekent dit natuurlijk dat die artikelen als trainingsdata voor een machine learner gebruikt kunnen worden, en dat kan weer interessante info opleveren voor blogs zonder mood indicator.

  Maar of het een /. waard was…?