Update trend temperatuurrecords De Bilt – Nederland

DATA - Het jaar is nog maar koud over of we kunnen het al voor u samenvatten. Het was het warmste jaar, in ieder geval sinds 1901 in Nederland. En de trend in dagrecords zet gewoon door.

Hier het verloop van de dagrecords in beeld.
dagrecs_2014_475

Ondanks het record-warme jaar, geen recordjaar voor de dagrecords zelf dus. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

Hier nog even de verschillen per jaar op andere manier weergegeven:
dagrecs2_2014_475

En tot slot voor de zekerheid nog even die mooie grafiek van de race om het warmste jaar:
hot_race_20141231_475

 1. 1

  Het wordt warmer. Voor Nederland aan sich geen probleem.
  Zeespiegels stijgen en dat is minder leuk. Een groot deel van ons land ligt meters onder zeeniveau. Maar goed ons zeeweringen zijn ”state of the art” en worden alleen maar beter.
  Een recordjaar. Laten we hopen dat ook 2015 het een en ander aan klimaats en weers toestanden laat zien. Laat het geen saai jaar worden in dit opzicht.
  Verder zou ik van de gelegenheid gebruik willen maken om alle medewerkers en alle reactanten van Sargasso.nl een goed 2015 toe te wensen.

 2. 4

  @2: dat waren tot 2014 het stokje overnam de nummers 1 en 2 als warmste jaren.

  @3: het klopt wat je zegt, maar het kan geen kwaad om soms wat open deuren te vermelden (als alternatief voor helemaal niets schrijven) omdat er anders niets meer tegenover de ontkennerspropaganda staat.

 3. 5

  @3: Wat @4 zegt. Maar vooral ook als toegankelijk materiaal voor anderen als een ontkenner bij een koude record dag (ja, die zijn er nog steeds) opvoert, gelijk deze grafiek te tonen en te zeggen dat het niets zegt en dat de trend heel duidelijk aan de warme kant ligt.

 4. 6

  @ Steeph Zoals je weet: door de factor tijd komen er steeds minder records (en waren er in het begin van de metingen continu records).

  Misschien is de verhouding warmte versus kouderecords daardoor veelzeggender? Je krijgt visueel dan in ieder geval een duidelijker plaatje…

 5. 7

  @6: Uhm… dat is toch wat hier gebeurt? In de eerste grafiek met zowel de warm- als kourecords. Waarbij de warme boven de as (rood) en de koude onder (blauw). Dan zie je al dat warm overheerst, ook al zijn er minder records (statistisch normaal).

  En dan nog de tweede grafiek waarin het verschil tussen die twee wordt getoond. Met al meer dan 25 jaar meer warm dan koud….

 6. 8

  @Steeph, inderdaad, slordig gekeken van mij. De tweede grafiek had ik in eerste instantie niet eens gezien (op mijn kleine beeldschermpje)…