Update on updates Kopenhagen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Voor wie het nog niet weet: dit is de slotdag van wat het einde van het belangrijkste geopolitieke proces in jaren – had-moeten-zijn. Maar het einde is nog lang niet in zicht.

De Britten hebben de hele nacht onderhandelingen geleid waarin meningsverschillen tussen Noord en Zuid onbedoeld groeiden in plaats van slonken. Die arme Ed Miliband. Hoofdonderwerp van discussie was de status van het einddocument. Wordt het een statement, wordt het een verklaring? Eén ding is zeker: het wordt geen nieuw klimaatverdrag. Op Bali is in 2007 afgesproken dat de wereld hier nog 2 jaar voor nodig zou hebben. Twee jaar verder bleek de Bali Road Map echter in drijfzand te eindigen. ‘Achteraf hadden we ons vannacht inderdaad beter over andere zaken kunnen buigen’, aldus Miliband, de Britse energieminister – en een van de meest ondernemende onderhandelaars in Kopenhagen.

Maar geen zorgen, inmiddels zijn 110 premiers en presidenten gearriveerd. Leiderschap als slotakkoord. Gisteren werden ze onthaald op een galadiner door het Deense koninklijk huis. Het is wat vroeg voor een feestelijk banket, attendeerde Greenpeace, dat er alweer in was geslaagd, met een vlinderdasje, een donkere auto en een oude rooie jurk naar binnen te wandelen. Politicians talk – Leaders act, ontvouwden hun spandoeken binnen, live op de Deense tv.

Obama zet de hiërarchie op z’n plaats door net een dagje later te arriveren dan z’n collega’s, maar heeft vandaag gelijk de laatste hoop om zeep geholpen door aan te geven geen nieuw Amerikaans emissiedoel met zich mee te brengen. Lekker voor EPA, dat op dag één hun nek voor de president had uitgestoken door voor hem een route te creëren, om het nog immer vijandige Congres heen. Een kwestie van lef – en het ontbreken ervan.

Op dit moment wordt in het centrum van Kopenhagen alweer een grote klimaatdemonstratie gehouden, het voorlopig laatste machtsvertoon van Climate Justice Action, het netwerk van de kleinste groene actiegroepen en in Kopenhagen ontpopt tot de personificatie van de klimaatbeweging. Sommige groepen hebben (met enig geluk) een achterban, Climate Justice Action ís de achterban.

Op woensdag hielden ze – ondanks wederom offensief politieoptreden – een alternatieve klimaattop, pal naast het Bella Center. Pepperspray en knuppels, zelfs voor sympathiserende en volledige geaccrediteerde delegatieleden, die zich van binnenuit bij het protest wilden aansluiten. En ondanks honderden nieuwe arrestaties op weg naar de locatie, alsnog een succesvol statement.

Wil jij temidden van slecht nieuws hoopvol blijven en op de valreep ‘Kopenhagen redden’? Doe Gordon Brown dan een lolletje en help de goedwillenden, door deze spontane – en schijnbaar zeer succesvolle – petitie van Avaaz op weg te helpen naar een alltime ondertekensnelheidsrecord. Uit sympathie ofzo.

Bovenstaand filmpje toont hoe op woensdag zelfs de geaccrediteerde delegatieleden die zich vanuit het congrescentrum wilden aansluiten bij de klimaatdemonstratie politieknuppels ontmoetten. Sinds donderdag worden bovendien de afgevaardigden van maatschappelijke organisaties niet langer toegelaten tot het Bella Center. De top lijkt te eindigen in chaos.

Woensdag werden weer enkele honderden klimaatactivisten opgepakt, op weg naar de people’s assembly van CJA. Volgens het uitermate volhardende actienetwerk is het inmiddels duidelijk dat de klimaattop mislukt is. Ze zijn echter verheugd over een andere, parallele ontwikkeling: nooit eerder kwamen zoveel mensen, zo lang achter elkaar op de been voor dit onderwerp. De demonstranten hebben vormgegeven aan de klimaatbeweging, stelt CJA. De honderdduizend van Kopenhagen. ‘De politie heeft geprobeerd onze stemmen te stillen en onze acties te criminaliseren. Maar de beweging voor climate justice heeft een enorme stap voorwaarts gezet’, aldus Natalie Swift, een van de woordvoerders.

arrestaties_klimaattop

Reacties (19)

#1 Siquo

Ik zie politieagenten een groep hippies omsingelen, en ze netjes overeind helpen als ze gevallen zijn. Een gemiddelde metal-mosh-pit is grover, en dat is al een knuffelfestijn. Geen knuppel of (pepper)spraycan gezien.

Ben het eens met de boodschap, niet met het zieligdoen.

 • Volgende discussie
#2 Schütz

@ Siquo: als je beelden van geweld nodig hebt raad ik je aan een bezoek te brengen aan de rest van het internet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 anoniem

Zoek maar is wat filmpjes op inderdaad. Kun je niks anders dan 1 ding concluderen: ACAB, all cops are bastards.
Echt wat een tyfusmongolen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Siquo

Ach Anoniempje, dat salon-anarchisme kennen we nu wel.

Nog steeds zie ik het nut van demonstreren op deze wijze niet. De hardste schreeuwers hebben gelijk? Dan had ik wel op Wilders gestemd. Weg met de democratie? Dat is tot nu toe altijd fout gegaan. Het stemvee overtuigen? Dat werk je alleen maar tegen je in het harnas. De politici overtuigen? Die luisteren alleen maar naar hun stemvee, en de occasional lobbyist.

Dus wat is het nut? Wat denkt “men” daar te bereiken? Gehoord worden? Ga dan naar een psych, die luistert uren naar je. En die ME moet van mijn eurobelastingcenten overuren draaien, en die pepperspray is ook niet gratis hoor! ;)

De tekst onder het filmpje is nogal overtrokken, er wordt helemaal niet gemept, ik kom ook politieknuppels tegen op weg naar huis, hij hangt aan de riem van de wijkagent die rustig rondwandelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 keest

Goed filmverslag van de befaamde woensdag bij The Guardian: http://www.guardian.co.uk/environment/video/2009/dec/17/copenhagen-climate-change

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Schütz

Inderdaad goed verslag keest, met goede focus op de 300 delegatieleden die zich niet mochten aansluiten. Siquo kan er bovendien z’n knuppelmeppen in zien, blijkbaar belangrijk.

Guardian heeft er voor gekozen het politiegeweld op de ‘gewone mensen’ buiten minder aandacht te geven, maar mochten anderen (Siquo?) daar nog behoefte aan hebben, nogmaals: tsjek internet voor pepperspray-ogen, en bebloede gezichten.

Politieactie werd zelfs onverantwoord, toen ze van meerdere kanten tegelijk, samen met de busjes, gingen drukken. Hele mensenmassa’s die geen grond meer onder hun voeten vinden. Terugdrukken in een bewegende massa kan niet. Het had moord kunnen zijn. Genoeg kleine meisjes die niet boven het gedrang uitkwamen.

Je saaie lange haren pit is weldegelijk softer – net als je gemiddelde voetbalwedstrijd, om de gehoorde Sargassovergelijkingen nog even terug te brengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 keest

@ 4: waarvoor dat nodig heb, demonstreren, vragen wel meer reageerders hier bij sargasso, al bedoelen ze dat meest retorisch, heb ik de indruk. Er is een groot aantal goede redenen om zo’n top onder druk te zetten en om die te benutten om de – volgens jou dan – juiste boodschap over oorzaak en oplossing naar buiten te brengen. Ik zal ze niet allemaal opsommen maar een reden is (en eigenlijk is dat uit-en-te-na uitgelegd door demonstranten maar goed) dat het zakenleven er bovenop zit om het allemaal nog veel erger te maken. Vandaar de leus ‘our climate not your business’. Met name de emissiehandel is een enorme stap de foute kant op, en dat moet zeker niet uitgebreid worden, dus moet de vno-ncw-lobby (die daar groot is, maar daar hoor je jullie niet over) gecountered worden. Een tweede goede reden is die van kleine boeren, die op veel manieren door de maatregelen gemangeld dreigen te worden (zo is er het idee om landbouwgrond officieel tot C02-opvang te bombarderen, maar daarnaast de hele gentech en biofuel-agenda). Logisch dat die er bovenop zitten om de schade te beperken en voor hun – en onze – belangen op te komen. En daarom was er ook een speciale landbouw-en-klimaat actiedag (ik zal eens een verslag voor je opduikelen). Een derde reden: de kernenergie-lobby staat te popelen om hier rijk van te worden, maar zou de problemen alleen maar verergeren.
Een meer algemeen punt waarvoor velen daarheen zijn getrokken is om duidelijk te maken dat het geen toeval is, dit klimaatprobleem, en ook geen kwestie van wat technische innovatie, maar dat het samenhangt met het economische systeem, dat anders moet. De zaak bij de wortels oplossen heet dat, daar zul je toch niet op tegen zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Harry

Nou ja, je kunt als regeringsleider niet meer met droge ogen nog harde uitspraken doen nadat Phil Jones en trawanten ontmaskerd zijn. Vind het trouwens opvallend dat er in Nederland en Duitsland relatief weinig aandacht wordt besteed. In de Engels- en Franstalige pers zijn het continu hoofdartikelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 AntonB

De hardcore demonstranten hebben in ieder geval hun best gedaan de toch al moeilijke onderhandelingen zo veel mogelijk te frustreren en alle NGO’s het werk onmogelijk te maken. De zware industrie zal ze daar zeer dankbaar voor zijn, dit resultaat hadden ze met hun lobby’s alleen nooit kunnen bereiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Apostolov

Hier ook een ooggetuigeverslag van de acties:

http://www.panzerfaust.org/?p=8225

Ik heb vandaag ook gedemonstreerd. Bij de groenteboer want hij had alleen maar producten uit de BIO-industrie, de schoft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Shy boy

‘Manmade Global Warming’ is een leugen, en IEDEREEN die naar de uitstootcijfers kijkt kan dat bevestigen. Zelfs de ergste klimaathysterici geven toe dat de mens maximaal 3% CO2 bijdraagt, en dat is dus ook het maximum dat we kunnen besparen.
Trap er niet in. Stem op een partij die de leugen niet slikt.
Het is een politieke hoax om het westen met miljarden te belasten om de 3e wereld verder te verdrinken in hulp.
De hele wereld is hongerig naar betaalbare energie dragers. Zonder dat is er geen welvaart mogelijk. De verbrandingsmoter waarvan er miljarden draaien, is de voortrekker naar voorspoed en welvaart. Al die dure praatjesmakers in Kopenhagen hebben daar geen alternatief voor, het zou een zegen voor deze wereld zijn als ze hun beperkingen beter zouden inzien. Elk overleg is zinloos, eerst moet er een goed alternatief komen voor de miljarden barrels olie die verbrand worden om onze voedselproductie, productie en distributie van consumenten goederen, cq onze leefstijl te kunnen continueren. Elke uitkomst in Kopenhagen zal alleen maar tot gevolg hebben dat overheden miljarden in onrendabele kansloze projecten investeren die de koopkracht van de burger aantasten wegens onbehoorlijk hoge lasten opschroeving. Laat men eerst maar een fonds voor een ‘allerknapste koppen denktank’ stichten dat een kansrijke energie drager zoekt voor de toekomst. Dat is de eerste prioriteit omdat voorraden fossiele brandstoffen eindig zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Hemaworstje

“Door middel van burgerlijke ongehoorzaamheid gaan we onszelf massaal naar binnen te duwen en zullen we versperringen van de politie doorbreken. Eenmaal binnen gaan we onze eigen conferentie houden over een rechtvaardige omslag naar een samenleving zonder fossiele brandstoffen.
Resultaat: je krijgt klappen komt in de bajes en krijgt pepperspray in je snufferd en gaat miepen op Sargasso.
Elitair revolutionair protesteren in een koud weiland maar wel op tijd thuis zijn voor kerst.
Stoere verhalen over het feit dat hij door een gevaarlijk slagveld heeft gelopen maar die massa gebracht is met een gesubsidieerd troepentransport.
In ieder geval is vastgesteld dat je een typische Nederlandse mentaliteit bezit.
system change Revolutie.wake me when you are done

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Stickmeister

@4 de verworven heden in je huidige leventje, is er niet zonder demonstreren gekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JSK

Goh, mijn laptop bij elkaar gedemonstreerd. Ik had geen idee. En de AOW en de Algemene Bijstand Wet, allemaal door demonstreren teweeg gebracht. Ja hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 HansR

Kijk de grote JSK, sorry dat we niet even geïnformeerd hebben over de grote sociale onrust(en) die zo van 1750 tot 1945 over de wereld raasden. En na 1945 werd het even wat rustiger ja, veel geld erin gepompt. Lucht, zo bleek in 2008/2009. Het is nog maar de vraag hoe nu verder.

EN vooral de AOW en de Algemene Bijstand Wet, die zijn werkelijk schoolvoorbeelden van vrijwillig liberale ideeën. Briljante constatering, werkelijke JSK. Bijna katholiek: zo van als er ergens geleden wordt is het katholiek zelfs al zijn het joden. Als er ergens iets goed ontstaat komt het uit de vrije markt zelfs als is het socialistisch.

Absoluut geen invloed van wie dan ook.

Nee, geschiedenis @JSK.
Het is allemaal leugen, onzin en te vergeten.

Elk protest is zinloos.
Elk protest is betekenisloos.

Terroristen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 HansR

Want laten we niet vergeten: JSK is weldenkend en weloverwogen! Volgt debatten en werkt. Leest kranten(!). En bovenal: hij doneert aan goede doelen.

Dan MOET de AOW wel uit het liberale denken komen. Dat kan niet uit die kromme socialistische geesten komen.

JSK, liberaal en katholiek in een.
Zelfde mentaliteit als Blair.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 HansR

En Schutz mag van mij ook down the drain maar dat heeft hele andere redenen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 weerbarst

Shy boy

Ik ben het er mee eens dat het een energie crisis is, en energie laten mensen zich echt niet ontzeggen, zeker niet door huichelachtige moraal ridders uit het westen, zelfs niet als dit ten koste zou gaan van de planeet, en ik denk dat ze daar goed aan doen ook.
Ik zie hier trouwens een parallel met de huidige bank/geld crisis waar ook de hele wereld wordt gegijzeld, laat de zaak maar eens knappen ipv de steeds verder kankerende subordinatie.

Anderzijds komen electro motoren gevoed door zonnecel en wind en nucleaire energie een heel eind om post collapse de angel er uit te halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Siquo

@13 zoals daar zijn?!

Schutz, ik had het over de overtrokken tekst bij het brave filmpje, d’r zal vast van alles gebeuren, maar dat laat je niet zien. Het nut van de openbare orde verstoren is mij nog niet duidelijk.

 • Vorige discussie