United States of Climate Change


Dat de Verenigde Staten een enorme Holle Bolle Gijs zijn dat mag bekend zijn. Maar fraaie infographs komen altijd harder binnen. Hierboven ziet u de Amerikaanse staten en hun equivalent aan CO2 uitstoot vergeleken met andere landen in de wereld. Zo stoot de staat Florida evenveel CO2 uit als Frankrijk. Meer uitleg en infographs: hierrr…

 1. 7

  Nee Singapore dan. Klein k*tlandje dat haast op een postzegel past (auto’s overbodig) en nooit de verwarming aan hoeft te zetten, stoot net zoveel CO2 uit als heel West-Virginia!

  En toch hoor je nooit iets over die energieverslindende Singaporezen.

 2. 8

  @7
  Er wonen wel 2,5 keer zo veel inwoners in Singapore als in West Virginia. Auto’s en verwarming zijn niet de enige energieverbruikers…

 3. 9

  @8: Daar heb je een punt: West Virginia waar veel zware industrie gevestigd is en economisch centrum Singapore. Nee dat maakt het een stuk logischer…

 4. 10

  Fantastisch kaartje. Dat wil zeggen: Iedereen kan er de conclusie aan verbinden die hij of zij wil. Heerlijk. Cartografie is toch uitiendelijk niets anders dan visuele/grafische statistiek. En we kennen allemaal het gezegde over statistiek.

 5. 11

  #7, laten we dit in een iets breder context zetten.
  1. Singapore is electriciteit autoefficient, ik dacht dat WV dit niet is en dus de uitstoot in andere staten laat. Als ik me niet vergis hebben ze zelfs nucleaire plants.
  2. Singapore telt alle internationale vluchten mee
  3. Singapore heeft hoog enregieverbruik vanwege specifieke drinkwater productie en door klimaatbeheersing.

 6. 12

  @11: West Virginia heeft kolenmijnen en produceert daaruit haar eigen electriciteit en die voor andere staten. Singapore heeft haar eigen drinkwaterreservoirs en dus geen buitengewone drinkwaterproductie. Ik EIS een stukje Singapore energiebashen.

 7. 13

  Laatst sprak ik een Amerikaan, vertelde hem dat een gemiddeld Nederlands huishouden 3500 tot 4000 KWh per jaar verbruikt. Daar keek hij van op, dat gebruikte hij in Augustus.

 8. 14

  De VS gebruikt iets meer dan de helft meer energie per hoofd van de bevolking dan wij hier in Nederland. Wereldwijd gezien is er een onmiskenbare correlatie tussen energiegebruik en welvaart. Hoewel Nederland een hoger BNP per inwoner heeft dan de VS, zullen wat minder welvarende landen ons in exact hetzelfde argument in 1 adem noemen met de VS als grootverbruikers.

  We zijn nog niet de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet, maar eigenlijk hebben we geen recht van spreken; we bevinden ons samen met de VS en wat andere landen op eenzame hoogte wat betreft energieverbruik en ik verwacht dat dit argument eerder door anderen tegen ons gebruikt zal worden dan door ons tegen de VS.

 9. 20

  Trouwens ook grappig als je op wikipedia gaat kijken en ziet dat veel staten in de VS niet meer inwoners bevatten dan Brabant (en de minst bevolkte nauwelijks meer dan Drenthe).