Una verità dal nulla

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zes dagen geleden al (!) schreef Il Fatto Quotidiano, een van de felste anti-Berlusconikranten, over de vermeende uitspraak van Berlusconi dat Angela Merkel een “onneukbare vette kont” heeft. Ci vuol poco a creare una verità dal nulla, concludeert de krant – er is weinig voor nodig om uit het niets een waarheid te creëren. En: misschien komen we er binnenkort achter of het waar is.

De krant refereert aan een éénregelig commentaar van Jena in La Stampa, een dag eerder geschreven: Het ontbreekt er in onze huidige situatie nog maar aan dat er een afgeluisterd gesprek aan het licht komt waarin Berlusconi vulgaire dingen over Merkel zegt. Dat zinnetje zou de geruchten die al langer rondgaan onder de parlementaire pers tot een storm hebben aangewakkerd. Maar bewijzen zijn er dus niet voor. De uitspraak lijkt 100% Silvio, al is het taalgebruik zelfs voor zijn doen bijzonder grof.

Dagen later explodeert ineens het verhaal in de internationale pers. Bild, niet bang van een beetje overdrijving hier en daar, hield het gisteren nog op geruchten, maar The Independent weet al dat het allemaal waar is, en beweert zelfs dat ‘Italiaanse kranten’ er gewag van maken. Tegelijkertijd schrijven Italiaanse kranten alleen maar dat de The Independent en Bild er melding van maken – een pracht van een cirkelredenering.

En zo kopieert het verhaaltje zich de wereld rond. Koppenmakers ‘vergeten’ de nuance aan te brengen en pakken er hun vetste lettertje bij. Ook Blick, de Zwitserse schandaalkrant, kopt met grote zekerheid en vertaalt de bewuste zinsnede nog grover dan deze al is – en beweert dan nog dat het een ‘terughoudende’ vertaling is. De Ierse Independent zet er zelfs Caught on tape bij: betrapt op band. Maar die band heeft nog niemand gehoord.

En waarom is iets ineens nieuws, vijf dagen na dato? Misschien weet  Bild ook daar het antwoord op. Conservatieve ‘Euro-rebellen‘ in eigen partij en coalitie maken het Merkel erg lastig in de Bondsdag. De vermeende uitspraak van Silvio van vrijwel een week geleden is ineens een handig instrument geworden om de publieke opinie tegen het redden van noodlijdende eurolanden te keren.

Er is weinig voor nodig om uit het niets een waarheid te creëren, en nog minder om een voor de euro ongunstig politiek klimaat te scheppen.

Reacties (9)

#1 Karin

Ik moest toch even grijnzen om Blick’s «unfickbarer Pferdearsch». Zo spijker ik mijn kennis van het Schweizerdeutsch ook een beetje bij.

  • Volgende discussie
#2 piet de nuttige idioot

verhaaltje sluit naadloos aan bij het item vandaag over de Telegraaf.

Maar helaas maakt niet alleen ‘wakker Nederland’ zich schuldig aan journalistiek zonder hoor en wederhoor.
Bijvoorbeeld het verhaaltje van de nogal opdringerige stichting ‘Gave’, die na wat tegenwerking in een 1-2tje met de EO het verhaal de wereld inhielp dat christelijke asielzoekers stelselmatig geterroriseerd zouden worden door hun moslim-lotgenoten.
Wat achteraf om een paar gevallen ging, maar wel door vrijwel de hele pers, inclusief ‘kwaliteitskranten’ voor zoete koek geslikt werd.

Ik heb even moeten googelen, en dan vind je voornamelijk de ‘Gave-versie’ van het verhaal, met uitzondering van deze.
Een goedmensch-knuffel-site die door degenen die het eigenlijk zouden moeten lezen sowieso genegeerd wordt.
Om de verhalen van AZC-medewerkers en andere betrokkenen die het geheel naar het rijk der fabelen verwezen moet je nog verder zoeken.
Hoe een ‘virtuele waarheid’ tot officiële canon wordt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Prediker - Reactie op #2

GeenCommentaar had er destijds ook een stuk over. Er bleek inderdaad geen klap van waar.

#3 Yevgeny Podorkin

Sneeuwbaleffect in VS (thea party: Bachmann, Palin), Italië, Nederland: politici die steeds vreemdere uitspraken en fratsen uithalen en de media die vervolgens overtoepen om de steeds dalende oplages te slijten (met niks in handen…triple AAA).

Laatste stuiptrekkingen van een Rijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Prediker - Reactie op #3

Hmmm… maar in dit geval ging het om uitspraken die Berlusconi privé had gedaan, toch? Via de telefoon, aan een zakenrelatie?

#3.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #3.1

Ja, maar die is dan toch afgetapt. Meer de algehele tendens: naast de handelswijzen van media (NOTW) die kennelijk gemeengoed zijn geworden…al die halve zolen in de (internationale) politiek. Kan alleen plaatsvinden omdat wij dat kennelijk willen, het kan ons eigenlijk ook niks schelen…

#4 Yevgeny Podorkin

Culona inchiavabile. Lijkt wel opera, Quantano mobile…Inche de la verita o.i.d.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rob van Kan

Jammer dat Dimitri er als auteur boven staat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie