Ultieme erkenning voor leidende rol euro

Gesmokkelde sigaretten, illegaal hout, cocaïne, namaak-rolexen, gestolen auto’s, losgeld voor ontvoerde zakenmensen, wapens uit Albanië, vrouwen uit Moldavië, een partijtje krokodillen lederen tassies, bloeddiamanten, gehackte creditcard informatie: criminelen laten zich steeds vaker betalen in euro’s. Volgens een rapport van de Canadese Criminal Intelligence Service is de euro voor het eerst het favoriete betaalmiddel van criminelen. Decennialang liepen criminelen weg met de dollar maar die tijden zijn voorbij. Niet omdat de eurozone een bovengemiddeld crimineel gebied is maar omdat een calculerende crimineel nu eenmaal voor zekerheid gaat. Dit jaar bereikte de euro zijn voorlopige piek rond de 1,60 dollar. Dat is nu weer gedaald tot 1,50 dollar. (Elsevier)

 1. 2

  1. Er is nog helemaal geen sprake van recessie. (alleen van afname van de groei)
  2. Natuurlijk heeft zowel een zwakke als een sterke munt zijn voor en tegens. Echter de doemdenkers die bij de invoering van de euro bang waren voor een zwakke punt hebben niet bepaald gelijk gekregen…
  3. Met het huidige bereikte welvaartsniveau is het maar zeer de vraag of het streven naar maximale economische groei wel zo zinvol is.

 2. 4

  1. Er is nog helemaal geen sprake van recessie.

  Uhm…

  Europa op de rand van een recessie
  13 augustus 2008, 7:30 uur | FD.nl
  1Door: Jule Hinrichs
  Na een stortvloed van slechte cijfers kan het haast niet meer uitblijven. Het Europese bureau voor de statistiek meldt donderdag vrijwel zeker dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal is gekrompen.

  bron: http://www.fd.nl/artikel/9667853/europa-rand-recessie

  2. De doemdenkers zeiden dat de Europese economie te gevarieerd is voor één munt cq één monetair beleid. Met een Sarkozy die oproept om de ECB (centrale bank) onder regeringscontrole te brengen en Duitse rekeninghouders die ‘buitenlands’ briefgeld (lees: eurobiljetten met een niet Duits serienummer) bij hun bank omwisselen, ben ik er niet gerust op. Aan de andere kant: er geen alternatief voor de euro gegeven de stand van de Europese economische integratie.

  3. Tsja, maar dit gaat over krimp. Werkloos en
  ‘een stapje terug doen’ enzo. Ik ben het met je eens dat wij (in Nederland) al genoeg spulletjes hebben, maar het nadeel van nulgroei is dat vaak neerkomt op 10% groei voor 10% van de bevolking, en -1,1% voor de 90% er onder.

 3. 7

  @5: Met alle (of wat minder) respect: je werkt in de publieke sector. Natuurlijk overleef *jij* een recessie. Economische historici hebben aangetoond dat grootgrondbezitters, rentiers én ambtenaren er tijdens de Grote Depressie van de Jaren ’30 in reeel inkomen op vooruit gingen.

 4. 8

  Dollars zijn er in biljetten van 100
  Euro’s in biljetten van 500

  Mocht een crimineel een flink bedrag (100.000 dollar) in een (kleine) lichaamsholte mee willen smokkelen…

 5. 9

  @8: Dus we zouden de vraag naar Euro’s nog kunnen opschroeven door briefjes van 1000 (10.000, 100.000, 1.000.000?) te laten drukken? Of wakkeren we daarmee juist iets tezeer de tak van de criminaliteit aan die zich bezig houdt met valsemunterij?