Tweespalt | Arabische zenders in de ban

Marokko doet al-Jazeera in de ban Deense Volkspartij wil ban Arabische zenders
De kritische verslaggeving door journalisten van al-Jazeera over politiek gevoelige zaken in Marokko is de regering in Rabat al jaren een doorn in het oog. Pia Kjaersgaard, beschuldigt de zenders van het zaaien van haat tegen de Westerse maatschappij in migrantengemeenschappen.

 
Te kritisch over Arabische overheden maar toch niet geschikt voor immigranten in het Westen: Al-Jazeera kan het nergens goed doen?

 1. 1

  Het eerste deel geloof ik zonder meer. Al-Jazeera durft (te) kritisch te zijn over de nodige Arabische dictaturen. Van de andere kant staat de zender ook kritisch tegenover “Het Westen” (nu ja, de VS dan vooral).

  Dat heeft verder weinig met haat zaaien te maken, maar het is natuurlijk wel taal die extreemrechtse partijen liever niet horen. Dan laat je geen gelegenheid onbenut die zenders aan te vallen, omdat ze Arabisch zijn en je in die richting momenteel het sentiment mee hebt. In zekere zin hoort het helemaal bij de Berlusconisering die momenteel door Europa raast.

 2. 3

  @2: Tja, moeilijk, Het is momenteel gewoon mode. De enige oplossing lijkt me beter onderwijs, zodat onze kinderen zich over een paar decennia schamen voor deze zwarte episode, waarin de hardst brullende gelijk kreeg en je verdacht was als je nadacht voor je iets zei.

 3. 4

  Ja Bismarck, in zo’n reactie zit natuurlijk weer heel wat hogeropgeleid dedain verscholen, Henk en Ingrid zijn nu alweer op hun Billy-kast gejaagd! ;-)

  Nee we moeten nu juist begrip opbrengen, misschien kunnen we een poldercompris sluiten: immigranten houden hun schotels maar moeten ook verplicht 1 uur per dag naar Carlo en Irene kijken.

 4. 5

  @Carlos, Danish Blue in de ban?
  Maar zonder gekheid. Begrip opbrengen is prima, maar dan? Wat doe je nadat je begrip hebt getoond? Pas geleden zag ik een zwaar paranoïde Bosma bij P&W, zijn angst voor een vermeende islamisering niet onder stoelen of banken stekende. Dit soort sentimenten zijn vrij gangbaar onder de bevolking. Ik wil hier best begrip voor opbrengen, maar uiteindelijk moeten de zorgen ook weggenomen worden. Mensen met hun neus op de feiten drukken werkt niet, want men verschuilt zich maar al te graag achter complottheorietjes van ‘links’ of de islam. Met alleen begrip opbrengen kom je er niet.

 5. 6

  Er is geen tegenspraak: Islamisme is heel kritisch op corrupte, Arabische regeringen. Het is een van de redenen dat Bin Laden uit Saoedie moest vertrekken, tenslotte.

 6. 8

  vroeger, toen ik nog wel eens tv keek, mocht ik graag de berichtgeving van Al Jazeera volgen. Van islamisme was in mijn ogen geen sprake, wel van een kritische opstelling.
  Als dat verboden zou worden zou je net zo goed de VPRO of de IKON op kunnen heffen.
  Maar als je de teneur van de huidige ‘staatstelevisie’ (Powned) ziet, dan zou dat in die kringen ook op het verlanglijstje staan…

 7. 9

  in m’n bovenstaande reactie heb ik het over de Engelstalige versie van Al Jazeera, misschien is dat anders dan de Arabische versie, dat kan ik slecht beoordelen omdat m’n kennis van het Arabisch nogal beperkt is..