Trots op …………?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ieren kunnen Trots op Ierland zijn. Er is bijna geen land ter wereld waar geen Ierse pub te vinden is. In landen waar zich nooit een kroegencultuur heeft ontwikkeld is de Ierse pub met zijn houtwerk, koperbeslag, jerseys en traagtappend Guinness bovendien de uitkomst voor wie snakt naar iets dat lijkt op gezelligheid.

Amerikanen zijn op een andere manier Trots op. Ze brengen hun cultuur aan de man door Hollywood en talloze fastfood-, koffie-, donuts- en andere concepten. Of natuurlijk door gewoon een grote legerbasis te beginnen.

Veel Europese culturen zijn niet alleen maar trots, maar dragen die trots ook uit. De Alliance Francaise is Trots op Frankrijk in bijkans 1100 instituten over de hele wereld. Italië is trots met de societa Dante Alighieri (500 vestigingen), de Britten met de British Council (233 stuks in 107 landen), de Spanjaarden met Instituto Cervantes (66 maal, in 41 landen) en zelfs Duitsland is Trots. Het Goethe-instituut telt 178 vestigingen in 90 landen. Moet je groot zijn voor Trots op? Nee hoor, Portugal heeft Instituto Camoes, met 31 taalscholen in 23 landen, plus nog 18 culturele centra.

De instituten draaien op subsidies, giften en eigen inkomsten. Zo steken de Britten jaarlijks bijna tweehonderd miljoen van hun ponden in de council en wordt er met cursussen en examen nog eens ruim dat bedrag bijverdiend.

En Nederland? Wie is er trots op? Nederlanders kijken toe hoe Trots op gekaapt wordt door een politieke beweging, terwijl ze academisch zeveren over de definitie van cultuur of zich laten aanpraten dat die hele cultuur niet bestaat. Nederland parachuteert een culturele attaché in New York die tienduizenden euro’s en een paar maanden later onverrichterzake huiswaarts keert. Nederland profileert zich internationaal met de Nederlands buitenlandse Kamers van Koophandel. In Nederland gaat de kost voor de baat uit en moet de boter bij de vis.

Het wordt tijd dat we daadwerkelijk trots op Nederland mogen zijn, met in minstens 50 landen een volwaardig, publieksvriendelijk cultureel instituut. De naam? Iets met Vondel, Erasmus, Wolkers… suggesties?

Reacties (72)

#1 Bismarck

Waarom?

  • Volgende discussie
#2 InvertedPantsMan

Inderdaad waarom. Wij leren over het algemeen gewoon buitenlandse talen en daar heeft een mens veel meer baat bij dan zijn eigen taaltje met subsidie aan buitenlanders opdringen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Freek

Wij zijn trots op ons gedoogbeleid, drugs, hoeren, euthenasie, drinken als je 16 bent. En dat is zo goed en geweldig dat mond op mond reclame al het werk al doet, daar heb je geen cultureel instituut voor nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mark

Zie het naslagwerk terzake ‘Trots op Nederland, een onderzoek naar de trots in de branding van het Nederlandsche Volk (periode 1568-2007) in drie zinnen, uitgeverij Sargasso’:

“Concrete voorbeelden van Nederlandsche fierheyd zijn niet heel makkelijk te vinden. Ruimte scheppen misschien: Deltawerken, voetbal (vroeger) en architectuur. Maar Nederlanders zijn met er met name trots op dat ze niet zo openlijk trots zijn. Het volstaat om te zeggen “I’m from Holland”, en dan mag de rest uitleggen waar zij dan wel niet de fuck vandaan komen.”
https://sargasso.nl/archief/2007/09/13/where-the-fuck-you-from/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Niels

@Mark: Brilliant :) En het grappige is inderdaad dat ‘I’m from Holland’ vaak volstaat, iedereen kent het vreemde kleine landje..

Je kan je wel afvragen of je als land allerlei buro’s, councils, Alliances en andere mooie subsidie sponzen moet opzetten.. Het kan zelfs een beetje kolonialistisch overkomen?

Last but not least heb ik zelf helemaal niets met het patriotistisch gebeuren, ook hier in Nederland genoeg skeletten in de kast. Dus waarom in het buitenland onszelf op de borst slaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sil

@Freek,

Laten dat nou net de zaken zijn waar het huidige kabinet van af wil.
Met het gedoogbeleid zijn we in de jaren 70 blijven hangen, in de ons omringende landen wordt cannabis waarschijnlijk eerder gelegaliseerd dan hier, let maar op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Sytz

Ja, waarom?
Om wiedzaad, condooms en pillen van Drion uit te delen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 InvertedPantsMan

mentale noot: Pillen van drion niet per ongeluk een xtc etiketje opplakken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Karsa Orlong

Heel Nederlands, die waarom vraag. Ik heb in het verleden wel eens geprobeerd hem te beantwoorden maar de mensen die nu waarom vragen waren het met de uitleg niet eens.

Heeft een land als Zweden ook zoiets als een Goethe instituut?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Sil

@Karsa Orlong

Zweden heeft ABBA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@5: Goed dat je de term kolonialisme laat vallen. Alle landen die als voorbeeld met “cultuur-instituten” in het buitenland genoemd worden zijn landen die aan kolonialisme gedaan hebben. Het zou me zeer verbazen als (afgezien van Duitsland) niet meer dan de helft van de vestigingen in ex-kolonies ligt, waar men o.a. poogt om de oude koloniale taal in stand te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Freek

@6 We zijn niet het enige land dat overspoelt wordt door een conservatieve golf, dat geld voor alle ons omringende landen, dus ik denk niet dat die eerder volledig zullen legaliseren dan wij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Freek

@11 Het falen van Duitsland als koloniale macht zit ze blijkbaar nog altijd diep.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 SN

@Karsa: De Zweden pakken het meer pan-scandinavisch aan. Samen met Noorwegen, Denemarken, Finland, IJsland en de kleinere semi-onafhankelijke staatjes als de Faeröer, Groenland en de Aaland-eilanden hebben ze de de Noordse Raad.

Vooral bedoeld voor interne samenwerking op allerlei gebied, maar ook niet vies van het uitdragen van de lokale kultur.

@allen: Maar waarom niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Bismarck

@9: Als Nederland als enige de waaromvraag stelt voor ze iets doet, lijkt me dat een heel goed trademark. Die zullen we er dus maar beter in houden! Ik ben er zelfs wel voorstander van dat we subsidie steken in een club die het stellen van de waaromvraag (en het eisen van een onderbouwd antwoord daarop) over de wereld probeert te verbreiden. We zouden het het Volker Ludwig Instituut kunnen noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Hanedop

@diversen: “I’m from Holland” volstaat, ja, inderdaad. als je de diepgang wilt beperken tot het redlight district… het aardige aan culturele instituten is dat er mensen op afkomen die daadwerkelijk geinteresseerd zijn in een land, in de literatuur, de poezie, het toneel… dat heeft bar weinig met kolonialisme te maken en geeft mensen juist de kans daar voorbij te kijken. Maar op basis van de reacties begrijp ik dat er weinig draagvlak is. Je kunt Nederlandse literatuur natuurlijk ook Het best in het Engels lezen. Of helemaal niet lezen, nog beter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bismarck

@13: Hoezo falen? Duitsland steekt niet bijzonder negatief af tegen de andere koloniale machten uit die tijd. Dat ze gefaald zouden hebben is pure propaganda in het verdrag van Versailles geschreven als smoes voor de Engelsen en Fransen om de Duitse kolonies over te nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 mark

Als je het over namen wilt hebben, dan denk ik dat je onvermijdelijk uitkomt bij Spinoza. De aanstichter van de radicale verlichting die in Holland begon (volgens Jonathan Israel in elk geval) alvorens over te slaan op gematigder verlichters Descartes, Hobbes, Locke, Newton, Voltaire, Leibniz, Rousseau en Kant.

Of ook mooi Peter Minuit, de man (eigenlijk Waal) die Manhattan netjes van de Indianen kocht voor 60 gulden, waarna het kon uitgroeien tot het eiland in het centrum van de wereld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Freek

@17, Onzin, de Duitsers hebben hun kolonies pas veel later gekregen, ze hebben er veel minder aan verdiend en ze hebben er veel minder mensen heengestuurd. De meeste kolonies hebben ze nog geen 30 jaar gehad. Hun invloed op de cultuur in die landen is nihil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Hanedop

@18: ja, Spinoza is geen gek idee, hoewel hij in het Latijn schreef. Maar goed, dat deed iedereen toen. Erasmus ook, nu ik er over nadenk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 mark

Of, zie linkje einde #18, de jurist Adriaen van der Donck

“A new foundation myth requires a new progenitor. The Dutch republic was nearing the end of an 80-year war for national independence and religious freedom, and while tolerance at the time meant something closer to ”putting up with” than ”celebrating” diversity, as Shorto observes, the Dutch had developed a very modern appreciation of free thought, epitomized by the fact that this remarkable little country published an estimated one-half of all the world’s books over the course of the 17th century.

Yet it is one thing to describe the cultural golden age of the nation that produced New Amsterdam and another to prove its influence upon the realized American nation. Shorto centers his story on the battle between two critical players in Dutch Manhattan, Peter Stuyvesant and Adriaen van der Donck. Stuyvesant, the wily, flinty soldier who had lost a leg fighting for the company on St. Martin, was mainly concerned with thwarting both the encroachments of the expansionary New England colonies and the demands for self-government from his subjects within. Van der Donck is a less well known but even more intriguing figure; a lawyer with the soul of a poet, punctilious enough to attach eight footnotes to a single sentence, but also a man capable of living for months among the Indians, and who kept breaking into rapturous descriptions of the New World in his neglected classic, ”A Description of New Netherland.” Van der Donck’s quest to remake New Netherland in the republican image of the mother country set him inevitably in opposition to Stuyvesant.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Stijn

Ik zou twee dingen scheiden. Natuurlijk is het aardig als er in verschillende buitenlanden kleine Nederlandse instituutjes zijn waar mensen met belangstelling voor ons land en onze taal terecht kunnen. Aardig, al zou het op mijn politieke verlanglijstje niet heel hoog scoren.

Maar waarom moet dat verbonden worden met zoiets onaangenaams als ’trots’? Trots grenst vaak aan hubris, trots nodigt zelden uit tot verstandig nadenken en trots is daarom soms gevaarlijk. Voor het grootste deel van de geschiedenis is trots gezien als een ondeugd, en volkomen terecht.

En overigens had Maxima natuurlijk groot gelijk. ‘De Nederlandse identiteit’ is veel te divers om te reduceren tot sinterklaas, koninginnedag, tulpen, klompen, drugs of rode lampen, en dat zal voor ieder land wel gelden. Ik volg op dit moment met veel plezier de serie “Stephen Fry in America“, en wat mij aan die serie fascineert, is de onvoorstelbare veelzijdigheid van dat land: ook al is Nederland een veel kleiner land, volgens mij zou je zo’n serie ook over ons land kunnen maken.

Ik zie dus niet hoe je “Nederlanderschap” anders dan formeel kunt definiëren (“Nederlander is iedereen die een Nederlands paspoort heeft”), en ik heb ook geen enkele behoefte aan een andere definitie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Martijn ter Haar

Niet te moeilijk doen. Spinoza en Erasmus zijn veel te academisch en zelfs in Nederland leest niemand Vondel of Brederode, laat staan erbuiten. Duitsland, Spanje en Italië hebben ook gewoon de grootste naam gepakt, dus gewoon Van Gogh, Rembrandt of Vermeer nemen. Eventueel uitwijken naar Mondriaan of Rietveld, voor een wat moderner cachet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 larie

Trots op de eigenschap die in andere landen zo gewaardeerd wordt. Een ontspannen open gesprek hebben over dingen die er toe doen wat in veel culturen, ook die van dichtbij, een lastige kwestie is.

Nederlander zijn in groepsverband is als een katalisator in een sociaal proces.

…en gezelligheid natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 mark

Google battelen dan maar?

14,100,000 for erasmus
10,700,000 for “van gogh” -theo*
3,450,000 for spinoza
448,000 for “pim fortuyn”
438,000 for cruijff
336,000 for mondriaan

(*jaja, ik weet dat de broer van vincent ook theo heette)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Crachàt

Ik stem voor
Rembrandt
7,810,000
en niet onbelangrijk:
1,350,000
Images.

Qua beeldvorming best belangrijk…

Bijzonder is dat Erasmus (ook) in images veel scoort:
1,810,000

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Martijn ter Haar

@26: Dat zijn waarschijnlijk vooral grafiekjes. Er is een Erasmus Universiteit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Crachàt

ja, en veel schoolsportfoto’s enzo – aan de ene kant maakt het niet uit: de naam Erasmus telt – maar net deze reden is misschien geen goed nieuws: dat het cultuuruithangbord verward wordt met de school.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 arieT @ A Clear Blue Sky

@Hanedop, post en 16: De kracht van Nederland in het verleden is altijd de handigheid in handel geweest. In die zin zou je de KvK-buitenposten natuurlijk heel goed als culturele instituten kunnen beschouwen.

Wat betreft je 16, ik zat gisteravond toevallig in een lokale taxi hier (Parijs) en bij het noemen van mijn land van herkomst wist de goede man mij toch te verhalen over de traditionele openheid en tolerantie van Nederland. Dat bijvoorbeeld La Fontaine naar Nederland is uitgeweken omdat hij daar meer vrijheid had om zijn werk gepubliceerd te krijgen dan in zijn eigen Frankrijk. Mijn lokale versie van “I’m from Holland” bracht dus een heel andere discussie met zich mee dan alleen maar over red light districts en drugs. En dat was niet de enige keer. Mooi ook in Cuba een persoon die me wist te vertellen dat in mijn thuisland de drie grote rivieren Rijn, Maas en Waal waren en dat er ongeveer 13 miljoen inwoners waren (z’n encyclopedie was licht verouderd). Toch mooi. Dus die opmerking in 16 ligt ook een beetje aan met wie je omgaat en waar je allemaal komt als je buiten nederland bent ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 HJ

Apartheid, ook een mooi nederlands woord.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 arieT @ A Clear Blue Sky

@22, je hebt helemaal gelijk, en ik denk dat je zo’n serie over zo ongeveer elk land in de wereld kan maken. Dus dat is niet zo heel bijzonder, en eigenlijk geen geldig argument tegen het hebben van dergelijke instituten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Triboulet

@19: het nagenoeg uitmoorden van de Herero’s van Namibië lijkt me toch een behoorlijk Duits stempel. (Slechts een voorbeeld)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Hanedop

@arieT “i’m from Holland levert mij ook best vaak meer diepgang op dan alleen maar drugs en/of prostitutie.
maar we mogen als land/taal/cultuurgebied met zoveel schrijvers, dichters, acteurs, regisseurs, architechten, schilders, filosofen etc de lat wel een stuk hoger leggen.

@25, 26: interessant, zeker ook om er een schilder bij te doen, misschien is schilderkunst wel meer een kracht dan onze (relatief kleine)taal.
ik wil de architectuur trouwens niet ongenoemd laten: hoewel Rem Kool ‘maar’ 759000 hits pakt… hij is wellicht wel de meest prominente wereldnederlander nu…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 hugopratt

top 3 reacties op i’m from holland:
1 oh, great, I’ve been to Kopenhagen ?
2 do you all speak german ?
3 do you know that guy, piet, from amsterdam?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Bismarck

@19: Excuses, ik had een andere defenitie in het hoofd voor falen als koloniale macht. Maar volgens de jouwe heb je wel gelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Spees

@33 Ik wou het net over Rem Koolhaas hebben… hij is toch benoemd tot een wijze in de Raad van Wijzen die Europa moeten vormgeven tot Iets Anders?

Dat brengt mij op het volgende:

waarom?

Nederlanders werken van oudsher in de marge, maar zorgen door ellebogenwerk er wel voor dat iedereen ons kent en dat NL/Holland belangrijk is. Ik kan talloze voorbeelden opnoemen… de lullige gloeilamp van Philips is het startpunt van een multinational. Meubelmakers maken het helemaal met ‘eenvoudige’, sobere ontwerpen zoals een verwarmingsradiator of andere gebruiksvoorwerpen als stoelen en banken. Iedereen lust kaas, dus is onze kaas beroemd. Iedereen gebruikt drugs, dus is onze drugs beroemd. Veel mensen houden van simpele beats, dus is onze housescene beroemd.
Is dat die koopmansgeest; om juist een gebruiksartikel te promoten, waardoor ons land toch op de kaart staat? Dan stel ik voor om geen geldverslindend instituut op te richten voor een hoop borrelpraat voor de elite, maar ons te focussen op meer lullige uitvindingen/producten die iedereen wilt hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Spees

@29

Ik was vorig jaar in NY aan de klets met een andere verkleumde roker. Hij wist een goede boekhandel te vinden op het Spui in Amsterdam. Dat vond ik ook vrij bizar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Henk van S tot S

@Mark
Dat Erasmus zo’n hoge score heeft verbaast me.
Volgens mij kijkt de helft van Nederland in een vogelboek om te zien of het beestje op een heggenmus lijkt ;-)
Voor de liefhebber is hier een van zijn bekendste boekjes
http://www.dbnl.nl/tekst/eras001lofd01_01/eras001lofd01_01_0003.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Freek

ik wil de architectuur trouwens niet ongenoemd laten: hoewel Rem Kool ‘maar’ 759000 hits pakt… hij is wellicht wel de meest prominente wereldnederlander nu…
“Jaap de Hoop Scheffer” 9,050,000
Beatrix Queen 1,080,000 (veel meer dus wss maar moeilijk te googlen omdat koningin in elke taal anders is)
Balkenende 1,910,000
“famke janssen” 1,540,000
“Ruud van Nistelrooy” 1,480,000
Bergkamp 1,110,000
“Robin van Persie” 943,000
“Guus Hiddink” 923,000
“Edwin van der Sar” 770,000

Onze Jaap de Hoop is dus met stip de meest bekende Nederland op dit moment! Had ik nooit gedacht.

Overigens heb ik een hoop meer prominente, nog levende, Nederlanders geprobeerd en het zijn er verdomd weinig die meer scoren dan Koolhaas.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Hanedop

@Freek: Rem Koolhaas is ongetwijfeld niet de bekendste Nederlander nu, maar wel de meest prominente. Beatrix, Balkenende en De Hoop Scheffer (vooral die laatste twee) zijn slechts bekend vanwege hun functie.
Voetballers zullen ook veel hits scoren, omdat voetbal nu eenmaal de belangrijkste onzin op aarde is. Maar om voetballers nu als cultuurdragers te gaan zien, zo cynisch ben ik niet….
Koolhaas is selfmade, onafhankelijk, creatief en uniek. En waarschijnlijk duurzaam, net als Erasmus en Spinoza.
Overigens gaat een andere culturele creatieveling, Paul Verhoeven,hem voorbij in googlehits (1.160.000). Is gekandideerd!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Freek

“rutger hauer” 996,000
“marco van basten” 952,000
“paul verhoeven” 877,000
“theo van gogh” 754,000 (telt die nog mee?),

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Bismarck

@39: Om even je blik te verbreden:
“Andre Rieu” 2.490.000
“jan smit” 2.230.000
“rutger hauer” 1.120.000
“Paul Verhoeven” 889.000

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Freek

“viktor & rolf” 3,200,000

@40, Nou, de koningin & de Hoop Scheffer vind ik ook wel redelijk prominent, ja ivm de baan die ze hebben maar Rem Koolhaas is ook vooral bekend van het werk dat hij doet.
Wat de voetballers betreft heb je natuurlijk wel een beetje gelijk. Hauer en Verhoeven dacht ik idd ook nog aan en postte ik tegelijk met jou.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Hanedop

off topic, maar klopt het dat er een flinke schommeling in de google-hits kan zitten? ik krijg er hier voor Paul Verhoeven 300.000 meer dan freek en bismarck….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 Steeph

@Hanedop: Dat kan. En je moet in ieder geval quotes om de volledige naam zetten. Anders zoekt hij op Paul en Verhoeven in een tekst (altijd meer) in plaats van de letterlijke tekst “Paul Verhoeven” direct achter elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Steeph

* ziet dat hij maar tot 3190 komt op zijn eigen naam. komt dus niet in aanmerking ergens voor…*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Steeph

Ons exportproduct nummer 1: DJ Tiesto: Meer dan 6 miljoen hits!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 Dr Banner

Hitler had ook meer dan 6 miljoen hits
voor duitsland
maar om daar nu trots op te zijn

godwinkoppertje

weet niet of hits zo’n goede maat zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Crachàt

nounou, Steeph, 28.800 toch!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 Boekhouder Berend

Het Verdonk instituut. Met Rita als permanente ambassadeur. Ambulant, d.w.z. varend op een schip, met aan boord een polderoplossing. Iedereen blij, iedereen trots.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 Hanedop

@ 50: Als Wijnand Duyvendak er dan in een rubberboot hinderlijk omheen cirkelt geeft het nog een aardig beeld van Nederland nu ook…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 matthijs

Nederland heeft wel degelijk zo’n instituut, maar alleen in de voormalige kolonie Indonesië. Daar staat, pal naast de ambassade, het, inderdaad, Erasmus-huis:

http://www.mfa.nl/erasmushuis

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#53 Chiel

‘Desiderius Erasmus’ heeft maar 246.000 hits

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#54 marbel

‘Baruch Spinoza’ ook maar 444.000 ;). Bij ‘bekendere’ namen zijn er natuurlijk ook altijd scholen en instituten naar genoemd, dus dat versterkt elkaar.

Maar als Holland het bekendste label blijkt te zijn, is een “Holland instituut” niet gewoon het handigst?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#55 Hanedop

@52: inderdaad, er is een cultureel instituut. de site van het erasmushuis meldt dat er wereldwijd twee nederlandse culturele instituten zijn. de andere is het instituut neerlandais in Parijs.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Institut_N%C3%A9erlandais
Verder zijn er nog wat wetenschappelijke centra, maar die zijn niet openbaar. het begin is er dus al. Nu nog vestigingen in een stuk of wat wereldsteden elders….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#56 dick

Trots op mijn vrouw, dat ze het met me uithoudt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#57 dick

Trouwens helemaal eens Hanedop: Mooie conclusie ook

Het wordt tijd dat we daadwerkelijk trots op Nederland mogen zijn, met in minstens 50 landen een volwaardig, publieksvriendelijk cultureel instituut. De naam? Iets met Vondel, Erasmus, Wolkers… suggesties?

Wolkers kan goed mee voor de volgende ronde

Maar over “Trots” praat je niet. Dat draag je uit! Je moest eens weten hoe trots wij op onze stad zijn. Het woord trots ook gewoon zo veel mogelijk gebruiken in gesprekken en in de communicatie. Dat het wat dat betreft net zo’n woord wordt als “Change” (wil niet eens hol woord) zeggen.
Als wordt gevraagd hoe je dan tegenover TON staat, volstaat vaak “het omgekeerde”. Sterker nog, ik ga ervan uit dat iedere Nederlander trots is op zijn land! Anders moet ie maar een ander leuk landje gaan zoeken. Zou zelf geen goed alternatief weten, alleen qua weer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#58 dick

Hiddink?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#59 dick

Kan toch niet beter verzinnen als Cruyff. Wolkers is beter. v. Basten niet die lijkt me aardig VVD.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#60 Bianconero

Trots op po-stort

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#61 Perik

Twee jaar geleden was ik in San Fransisco op zoek naar een plek waar ik tegelijkertijd bier kon nuttigen en een sigaret kon roken. Sprak willekeurig iemand aan met deze vraag en zo belandde ik vijf minuten later in een wiettent annex homobar.

Enfin, ik met mijn bier naar de rookruimte achterin het café en begin daar een shag te draaien. Ik had het ding nog geen minuut opgestoken of de barmeneer in minirok komt naar me toe met de vraag of ik tabak rook. “Eh ja”, was mijn antwoord. Wiet mocht wel, tabak niet.

En zo belandde ik alsnog met mijn peuk buiten voor de kroeg. Ook gezellig. Gelukkig, kon je daar je bier op een vesterbank zetten met een open raam. Zodat de bier/shag-combinatie toch nog een beetje mogelijk was.

Wat heeft dat met trots op Nederland te maken?

Dat ik noch homo, noch wietroker ben en toch in deze kroeg kwam, werd niet geloofd. Daar moest iets achter zitten, want anders kom je daar niet als ‘normaal’ mens.

Dat ongeloof duurde tot het moment dat ik vertelde dat ik uit Holland kwam. Ondanks de Verdonken, de Hirsch Ballins, de Wildersen en de Klinken bestaat er kennelijk nog altijd een ijzersterk Liberal Image van Nederland. Men was jaloers. Best trots op. Dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#62 Hanedop

@61: ok, het kampvuur is opgestookt, nu dan de verhalen voor erom heen…

Eerder dit jaar, begin mei, bezocht ik de Feria de Libros, hier in Buenos Aires, de grootste boeken- en literatuurbeurs van de Spaanstalige wereld. Omdat ik het plan had opgevat prive-lessen Nederlands te gaan geven was ik op zoek naar bruikbaar materiaal… een jip en janneke boek of iets anders van annie mg schmidt(die ik met 1.130.000 google-hits trouwens meteen nomineer…)
Ook zocht ik woordenboeken, grammatica’s, schrijftips of wat dan ook in het Nederlands.

Er waren stands van de Franse, Engelse en andere instituten, maar ook van Engelstalige uitgevers, in Franse of Italiaanse literatuur gespecialiseerde antiquariaten en andere vreemde talen-aanbieders. De Noordelijke landen hadden een sympathieke, kleine stand met werkjes in het Fins, Zweeds, Deens en Noors. Ik geloof dat ze zelfs iets Ijslands hadden.

Iedereen was er. Iedereen? Nee, een klein taaltje ontbrak. En terwijl ik in een hoek op een laf broodje kaas kauwde, vroeg ik mij af waarom we onze mooie taal zo hardnekkig tekort doen…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#63 Bianconero

Mijn Poolse vriendin keek haar ogen uit toen ik haar in NL rondleidde. Maar wat haar het meest verbaasde: dat je overdag en vooral ’s avonds zomaar bij huizen naar binnen kon kijken! Dat zoiets bijzonder was, daar was ik me totaal niet van bewust.
Een moment van trots: hoezeer we ook hechten aan onze privacy, we doen het wel open en tranparant!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#64 Crachàt

het zal in ieder geval een moeilijke strijd worden om met name de Amerikanen van jullie goede kwaliteiten te overtuigen.
Er bestaan tientallen uitdrukkingen die met ‘Dutch …’ beginnen of eindigen, en die zijn stuk voor stuk negatief geconnoteerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#65 marbel

@64: mwoah…. Volgens mij zouden wij alleen Dutch courage negatief vinden, en volgens mij komt die voort uit de goedkope jenever die de Engelse soldaten dronken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#66 Crachàt

derde paragraaf marbel, ik had het een tijd terug ergens gelezen.
Er staat wel net netjes: “toch ook niet altijd”.
http://www.onzetaal.nl/tijdschr/inzicht/i9910.php

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#67 Hanedop

@64, 65:
http://www.phrases.org.uk/meanings/119250.html

The English used to hold the Dutch in very low regard, on account of the hostilities between their two countries in the 17th century. As a consequence of the previous

Dutch comfort = cold comfort
Dutch concert = pandemonium
Dutch courage = the courage of drink
Dutch crossing = crossing the street slant wise
Dutch treat = each pays for their own expenses
Going Dutch = sharing the bill

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#68 marbel

Dutch comfort: gelukkig is het niet erger, dat had ook gekund. Vind ik niet zo negatief.

Dutch concert: veel verschillende ideeën, meningen. Iedereen mag gehoord worden. Vind ik niet zo negatief.

Dutch courage: noemde ik al, maar komt dus eigenlijk doordat wij zoveel drank aan de UK verkochten ;)

Dutch crossing: kende ik niet. Googlen levert me vooral een tijdschrift op, een cool t-shirt en een suffe dans. Maar niet met de stroom meegaan en eigenwijs tegendraads oversteken vind ik wel Hollands klinken.

Ook Dutch treat en Going Dutch vind ik niet echt negatief, omdat ik gewend ben aan omgevingen waar iedereen voor zichzelf betaald. Australian barbeque zou ik ook niet negatief vinden ;)

Dutch uncle heb je ook nog, dat is iemand die heel frank en vrij kritiek levert. En ‘my old Dutch’ is een koosnaampje voor echtgenote.

Ik zei al dat ik veel van die dingen niet zo negatief vind omdat dat dingen zijn die ik juist fijn vind. Lekker iedereen een eigen mening en die vooral niet onder stoelen of banken steken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#69 m44

Inderdaad marbel, niet zo bangig hanedop.

Neem die Dutch courage now es. ALLEEN moedig als er drank in was ? We stonden als harde jongens bekend. Of alleen reagerend op Am/Englische spijkerprikken als de superieure Dutchie rede vertroebeld was ? Kijk, dat werpt dan toch een heel ander licht op de zaak. Maar ja, babbels en gemakzucht he, dat weet wat.

Puik verhaal Perik. Een Real Liberal zonder kwetsuren of anomalieen in de zaak. Een Dutchman dus. Dan willen ze wel jaloers worden hehe :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#70 m44

De grondige onderstroom van het kabbelende postje is natuurlijk Barack Obama en zijn Americana. De uitslag en de soms uitzinnige feestviering doen me denken aan de betekenis van Bevrijdingsdag 1945.

Dat is geen grol of grap, dat is ernst, heerlijke ernst. Want voel dat maar eens na in een al heel lang vrij nederland. Acht jaar lang terreurknoet van je eigen ongrijpbare regering op je nek. Dan wil je wel feesten op de Dam. Met alle reden zonder redenering allemaal “Obama” roepen. We are magic. En dansen natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#71 crachàt

heel mooie observatie m44.

Trots Op ….. > dan moet je idd en terecht wel bij Obama terecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#72 mark

Dutch Oven: Een scheet laten onder de dekens.

A Dutch oven is a kind of cooking pot.
Dutch oven may also refer to:
(..)
* A practical joke involving flatulence underneath a blanket or cover inspired by the mechanics of the “Dutch Oven”.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_oven_(disambiguation)

  • Vorige discussie