Transatlantisch opinieonderzoek

Uitgedaagd door reaguurder MS besloot ik gisteren om de vraag of de Amerikaanse economie zich al in een ‘Grote Depressie’ bevindt niet alleen aan u (Nederlandse Europeaan) voor te leggen maar ook aan een publiek van overwegend originele Amerikanen. Gisteren stemde u massaal op een poll naar aanleiding van een voorpagina-artikel in de Britse krant The Independent. Ongeveer 66% van u zegt dat de VS hard op weg zijn naar een grote depressie, pakweg 17% is van mening dat het hier slechts gaat om een klein depressietje, volgens 14% van u zitten de VS nu al in een grote depressie en de resterende 3% denkt dat het überhaupt nooit gaat gebeuren. Maar wat dachten de Amerikanen van de kop: USA 2008: The Great Depression?

Als misschien wel de meest pro-Amerikaanse weblogger op Sargasso span ik mij al jaren in voor het voorkomen van een verdere verwijdering tussen de freedom loving peoples van Europa en de VS. In 2003 heb ik op IJsland vier maanden lang boven de Mid-Atlantische Rug gehangen om een verdere uiteendrijving van de Oude en de Nieuwe Wereld tegen te gaan. Het leverde mij uiteindelijk een gescheurde nagel op, maar dat had ik er graag voor over.

Mijn meest recente actie ter bevordering van wederzijds transatlantisch begrip is een poging tot het vinden van duiding van de toestand van Amerikaanse economie n.a.v. het inmiddels roemruchte Great Depression artikel. Ik vroeg op een forum van overwegend originele Amerikanen of zij het eens waren met het Independent artikel dat hun economie in een Great Depression is? Ten einde antwoord te vinden op de vraag of Europeanen depressieve doemdenkers zijn óf dat de immer positieve Amerikanen negatieve signalen ontkennen en in feite de boiling frog in hun eigen Great Depression pot zijn?

Allereerst werd duidelijk dat het begrip Great Depression in de VS vanzelfsprekend een veel zwaardere lading heeft. Ten tweede zien velen de huidige economische problemen als een lachertje in vergelijking met tegenslagen uit het verleden. Er zijn echter ook Amerikaanse reaguurders die het met de meerderheid van Sargasso reaguurders eens zijn dat het de verkeerde kant op gaat met de Amerikaanse economie.

Hieronder vind u enkele ge-anonimiseerde reacties, enjoy:

Anybody who lived during The Depression would punch you in the throat if you compared being on food stamps to what they went through.

I’m tired of April 1 already

Does it matter what we call it. We know things are bad and nowhere near as what we call “The Great Depression”. We can be in a “depression” without it being “great”, unless you’re a soulless shit creating newspaper headlines.

it is if you’re a banker

The U.S. is becoming more and more like a third-world country. The middle class is disappearing and a small minority of super-rich control access to everything.

Oh please… this hardly even compares to the recession after the dotcom collapse and 9/11.

We could be headed for another depression. It’s already a recession for a bunch of economic sectors, and if we keep up these 30 years of Reaganomics (hollowing out our economy, being a debtor nation instead of a creditor nation, selling off our natural resources instead of exporting finished goods, failing to protect jobs at home to build a strong middle class, and failing to prevent aggregated wealth and robber baron dynasties), then we will surely fail.

it’s depressing, but i wouldn’t call it a depression.

I had difficulty walking to work today what with all the blood in the streets.

We’re not in a ‘great’ depression, though with the government trying to suck the middle class dry, we may be headed there.

I should tell my grandma we’re in the great depression. She probably hasn’t laughed that hard in awhile.

dude the President is givin me 600 bux so shut up
(I’m spendin it on sum wikkid custom grafix 4 my ATV)

It’s true that a record number of people are now on food stamps, but not a record percentage, which is a more revealing statistic. Anyway, America is just now entering a recession, but anyone that claims that this will eventually turn out to be a depression, let alone another “Great Depression” is, at best, guessing. Nobody knows how bad it will get – but not to worry, we’ll probably drag down the rest of the world with us.

De conclusie van dit transatlantische onderzoek mag u op geheel Web 2.0-achtige wijze zelf trekken.

En zo eindigt weer een van de meest spraakmakende Transatlantische opinieonderzoeken op Sargasso, uitgevoerd met een wetenschappelijke precisie onder auspiciënen van misschien wel de meest pro-Amerikaanse weblogger op Sargasso en dat alles ter bevordering van het wederzijdse begrip. Cheers.

 1. 1

  Dus we zijn “depressieve doemdenkers”? En we (in elk geval ik) halen depressie en recessie door elkaar. En zoiets als de grote depressie, dat is hyperbool van de allerbovenste plank en daar stemmen we hier dan in meerderheid op …

 2. 2

  Pechtold had het laatst over de morele plicht tot optimisme. Overigens wel in een heel andere context.

  In vind dat idee trouwens grote onzin. Wat nu als iemand niet optimistisch is, ga je hem/haar dan straffen? Het zal aanzienlijk stiller worden op straat.

 3. 4

  Ze zijn nog al op hun privacy gesteld dus de naam noem ik niet, het is sowieso een besloten forum. Insiders weten waar ik het over heb. Zeg maar de skull and bones van de internets

 4. 5

  Deze post is wat moeilijk te volgen als je niet weet wat voor mensen er op het genoemde forum zitten: “originele Amerikanen”.

  Een antwoord op de vraag: “Maar wat dachten de Amerikanen van de kop: USA 2008: The Great Depression?” kan ik toch niet erg vinden…

  Leve Web2.0?

 5. 6

  De beschrijving ‘originele Amerikanen’ is zo accuraat mogelijk.
  Weet u wat voor mensen er op Sargasso zitten?
  Na zeven jaar heb ik nog steeds geen idee.

 6. 8

  Haha.
  Cynisme is internet besmettelijk, nu wetenschappelijke bewezen.

  @6: Weet u wat voor mensen er op Sargasso zitten?
  Originele Nederlanders?
  God bewaar ons ;)

 7. 9

  Overigens vind ik die foodstamps meer een morele crisis dan een economische crisis. Moderne economie houdt nl in dat 10% van de bevolking in de shit zit, 40% daartegenaan, 30% daarboven, 15% redelijk leeft, 4,5% zeer redelijk leeft en 0,5% (waarschijnlijk behoorlijk minder) gebruik maakt van die andere 99,5% om zeer royaal de beest uit te hangen en die 99,5% flink uit te lachen: jongens hebben we jullie lekker bij de ballen!

 8. 10

  Op zich wel jammer dat er nu zo’n focus ligt op de foodstamps. Dat is immers maar een van de aanwijzingen dat het globaal titsup gaat met het economische systeem. Poignanter zijn de beelden van de sherriff’s die (met getrokken pistool) de zoveelste evictie van een huiseigenaar moet uitvoeren in een straat waar bijna iedere huis hetzelfde verhaal verteld kan worden. Vooralsnog ken ik geen vergelijkbare verhalen uit west-europa. Heeft trouwens nog iemand Super Rich: The Greed Game op beeb2 gekeken? Voor de Grote Depressie waren superdure zeiljachten in zwijm, nu superdure onderzeeërs.

 9. 11

  Deze crisis is erger dan die van 9/11 (dat was nauwelijks een crisis) en de dotcom-implosie. Daar verdween geld dat in internetbedrijven was gepompt. Vervelend, maar lang niet zo vervelend voor de gemiddelde Amerikaan als wanneer je huis 20% in waarde daalt en tegelijk de creditcardmaatschappij de teugels gaat aanhalen.

 10. 14

  Hè..wat zie ik nu sjors Soros(clan), toch zeker niet?.. die bebrilde, strak pak, rode ferrarimeneer (bezoek van een zekere bekende diva) uit Kusnacht (Zurich)? SU help me out, i’m lost.

 11. 19

  Ik mis in het stukkie de overdenking dat de verschillende resultaten ook te maken kunnen hebben met het fenomeen dat men zijn eigen toekomst meestal positiever inschat dan die van anderen. Denk bv. ook aan die poll waarbij 1/3e van de Nederlanders aangaf miljonair verwachten te worden. Als je ze gaat vragen welk percentage van de Nederlanders volgens hen miljonair wordt, komen ze vermoedelijk lager dan 33% uit.