Tour de France | Koninginnerit


Nog nooit finishte de Tour zo hoog: 2.645 meter, bovenop de buitencategorie Col du Galibier. In deze Koninginnerit zitten nog twee Alpenreuzen: Col d’Agnel (2.744 meter) en Col du Granon (2.413 meter). In 1936 was de Galibier het toneel van de eerste Nederlandse Tour overwinning, toen Theo Middelkamp (foto) via deze berg uiteindelijk als eerste in Grenoble over de finish kwam. Terwijl de Europese leiders vandaag hun eigen Koninginnerit rijden kunt vanaf nu beter afstemmen op Tour de France 24. Contador kom maar door!

 1. 1

  De Colle d’Agnello is een sloper. Contador moet normaal gezien proberen Evans te lossen in verband met diens tijdrijderscapaciteiten.

  Klimmen boven de 2000 meter is toch nog wel iets anders als daar beneden. Ik verwacht veel van de ze dag. Maar het kan enorm tegenvallen als de favorieten het kruit droog houden ivm Alpe d’Huez morgen.

 2. 2

  Wie wel eens bovenop de Galibier is geweest zal toch moeite hebben te begrijpen hoe de finish daar kan zijn gegeven het hele circus dat de tour omgeeft. Kan niet anders dan dat het grootste deel op de Col du Lautaret achteblijft.

  *gaat zitten en kijkt*

 3. 3

  Prachtig ingeleidde aanval van Andy Schleck. Met Monfort als steun op de Lautaret kan dit een epische etappe worden.

  Navarro op kop voor Bertje om de meubelen te redden.

 4. 6

  Prachtig wat Andy en Montfort doen inderdaad. Maar de vraag is hoeveel de jonge Schleck na die inspanning nog over heeft als het echt omhoog gaat. Verder wel erg profiteus van Roche, die toch ook belang heeft bij de voorsprong.

 5. 10

  Nog afmattender dan deze etappe was het luisteren naar het Nederlandse commentaar van de NOS. Twee ex-coureurs en iemand die te veel naar draaiende objecten heeft gekeken. Een uur voor de finish kreeg ik zelf een hongerklop. Ik kon mijn ogen bijna niet meer openhouden. Het werd me zwart voor de ogen en het licht dreigde uit te gaan. Gelukkig vond ik onder een van de kussens van de bank nog een uitgedroogd koekje.

 6. 12

  De gemiddelde snelheid van deze etappe was ongeveer 32 km/pu en ze hebben ongeveer 7 uur gepeddeld. Die gasten hebben vroeger wel erg veel pindakaas gehad. Ik geloof niet in het “nieuwe wielrennen”.

 7. 13

  @11
  Helaas. Door de hongerklop kon ik de afstandsbediening die op tafel lag niet meer bereiken. Hoewel… naar de Belg moet je ook niet te lang luisteren. Ik krijg dan altijd de neiging om Jose de Cauwere te gaan nadoen.

 8. 14

  Wat # 10 en 11 zeggen.. Tour kijken bij de NOS = luisteren naar dode mensen .. waarom becommentarieren als het je niet raakt ?
  Michel Wuyts is heel enthousiast en ik vind hem heel grappig.

 9. 15

  @12 Dat is niet extreem snel toch? Vooral aangezien het tempo in het vlakke eerste uur wel erg hoog lag. Volgens mij heet dat gewoon topsport.

 10. 16

  Kan iemand mij nu eindelijk eens uitleggen wat ‘koninginnerit’ betekent? Waar komt het vandaan, en waarom is er geen koningsrit, keizersrit of kardinaalsrit?