Total brengt investeringen in lijn met 2 graden doelstelling

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022

Oliebedrijf Total schrapt investeringen in dure olieprojecten om z’n investeringen in lijn te brengen met de doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs. Total stopt met olie zoeken op de Noordpool en gaat z’n belangen in teerzand verkleinen. Biobrandstoffen en zonne-energie moeten over 20 jaar 20% van het bedrijfsportfolio uitmaken. Dat blijkt uit een strategie stuk dat recent is gepubliceerd.

Total is hiermee een van de eerste oliebedrijven die expliciet rekening houdt met de 2 graden doelstelling in zijn investeringsbeleid. CEO Patrick Pouyanne benadrukt in het voorwoord van het strategiestuk het belang van het Klimaatakkoord van Parijs bij deze beslissing:

COP21 was definitely a watershed. Despite the current instability worldwide, 195 countries managed to unite around an ambitious climate agreement. That sends a strong message.

Shell publiceerde onlangs wel een eerste energiescenario met de 2 graden doelstelling als uitgangspunt, maar topman Van Beurden zei in een interview met Nieuwsuur eerder dit jaar:

ik pomp alles op wat ik kan oppompen.

De resolutie van Follow This om Shell om te vormen tot een duurzaam energiebedrijf werd door 97% van de aandeelhouders afgewezen. Komende dagen wordt er ook bij andere oliebedrijven, zoals Chevron en Exxonmobil, gestemd over resoluties over klimaatverandering.

Reacties (5)

#1 roland

Elke weldenkend bedrijf past de activiteiten aan, bij de huidige lage olieprijs. Met een twee graden doelstelling heeft dat geen verband.

  • Volgende discussie
#2 Michiel de Pooter

Het gaat zo nog druk worden aan het subsidieloket.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Herman Vruggink

Op de aandeelhoudersvergadering van olie- en gasreus Shell stond dinsdag een bijzonder voorstel op de agenda. Lobbyclub Follow This wil Shell bewegen tot een radicale omslag richting duurzame energie. 97 procent van de aandeelhouders wees de resolutie van Follow This af. Shell wil vooral blijven investeren in olie en gas. Groenlinks kan opgelucht ademhalen want die wil het gas van Shell gebruiken ter vervanging van de kolencentrales. Dank je wel Shell. Dank je wel aandeelhouders voor uw verstandig inzicht dat we nog wel een tijdje olie en gas nodig hebben. Dank je wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Tank

@3: Dank je wel aandeelhouders voor uw verstandig inzicht dat we nog wel een tijdje olie en gas nodig hebben. Dank je wel.

Leuk en aardig, maar omvormen van een bedrijf is niet in een jaartje gepiept. Daarover nadenken en ermee beginnen zou best naast de reguliere activiteiten kunnen, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Herman Vruggink

@4: Dat denk ik ook. En daar denkt Shell ook zo over. Daarom hebben ze ook ingeschreven op de wind op zee tender windpark Borselle…..

  • Vorige discussie