Tiener gedood in Jenin, huizen verdachten opgeblazen en Gaza gebombardeerd

NIEUWS - De Israëlische vergeldingsmaatregelen voor het doden van de drie ontvoerde tieners zijn volstrekt buitenproportioneel.

Israëlische militairen hebben in de nasleep van het vinden van de drie lichamen van de ontvoerde Israëlische tieners Gilad Shaar, Eyal Yifrach en Naftali Fraenkel opnieuw een Palestijnse tiener doodgeschoten. Ditmaal betrof het de 16-jarige Yousef Abu Zagha uit het vluchtelingenkamp bij Jenin.

Het Israëlische leger noemde hem een ‘lid van Hamas’ en voegde eraan toe dat hij op het punt stond een ‘explosief’ naar de soldaten te gooien die hem kwamen arresteren. ‘De soldaten openden daarop het vuur en bevestigden dat hij werd getroffen,’ aldus de woordvoerster. Palestijnen ter plaatse zeiden dat Yousef werd doodgeschoten door undercover agenten nadat hij terugkwam van het halen van eten voor zijn familie om de vasten van Ramadan te breken. Er werd meerdere malen van korte afstand op hem geschoten en hij was op slag dood, volgens deze getuigen.

Ik zou hieraan toe willen voegen dat het buitengewoon onwaarschijnlijk is dat een zestienjarige een actief lid is van de militaire arm van Hamas en over handgranaten beschikt. Dit is gewoon weer zo’n incident zoals ze zich elke week ongeveer voordoen en waarnaar nooit een onderzoek naar zal worden uitgevoerd. Lees het recente Amnesty rapport Trigger Happy.

De ontdekking dat de drie ontvoerde Israëlische tieners dood waren, werd gisteren gevolgd door het opblazen en in brand steken van de huizen van families van de de twee mannen die de Israëlische geheime dienst Shin Bet als verdachten heeft aangemerkt, Marwan Qawasmeh en Amar Abu Eisha uit Hebron.

Het vernielen van de huizen van ‘verdachten’ (van wie de schuld dus niet is vastgesteld), is een terugkeer naar praktijken die na de verovering van de Westoever in 1967 heel regelmatig zijn toegepast, maar die in 2005 werden afgeschaft. Volgens B’tselem werden gedurende die tijd 664 huizen op deze manier verwoest. Het opblazen van huizen van verdachten in bezet gebied, zonder dat daar een militaire noodzaak voor is, is overigens (zie artikel 52) een oorlogsmisdaad.

Afgezien van dit opblazen van de huizen, werd ook een strafactie uitgevoerd in de Gazastrook. De Israëlische regering gaat er namelijk vanuit dat Hamas achter de ontvoering en dood van de drie tieners zit, hoewel daar voor zover bekend geen enkele bewijs voor is. De Israëlische luchtmacht voerde de afgelopen nacht in een klein uur tijd niet minder dan 34 luchtaanvallen uit, maar daarbij werden kennelijk doelen gekozen in minder dicht bevolkte gebieden, want er werden slechts vier gewonden gemeld.

De luchtaanvallen op Gaza kwamen na een drie uur durende bijeenkomst van het Israëlische ‘veiligheidskabinet’, welke volgens de Israëlische kranten onbeslist eindigde. Volgens YNet wilde minister van Economie Naftali Bennett (HaBayit HaYehudi) een hele zware aanval op de Gazastrook en botste hij tijdens de vergadering nogal heftig met de ministers Moshe Ya’alon van Defensie, Yair Lapid van Financiën en Tzipi Livni van Justitie, die een wat beperktere actie tegen Gaza voorstonden.

Premier Netanyahu zei dat een ‘krachtige actie’ nodig was, maar gaf daar geen concrete invulling aan. Waarna uiteindelijk werd besloten tot het bombarderen van wat Israël militaire doelen noemt.

Het bombardement van Gaza werd gevolgd door het afschieten van vier raketten vanuit Gaza. Daarvan beschadigde er één een paar auto’s bij de Regionale Raad van Eshkol en veroorzaakte een andere een brandje bij een verpakkingsfabriek. Niemand raakte gewond.

 1. 3

  @2: het doden van meerderjarigen is wel toegestaan? Wat bizar is dat Israël verdachten zonder enige vorm van een (fatsoenlijk) proces veroordeeld en probeert te executeren.

 2. 4

  @2: Het doden van tieners is een misdrijf. Het aanpakken van de moordenaars gerechtigheid.

  @3 Het zou inderdaad beter zijn gaza aan Israel toe te voegen zodat de Israeli’s daar een rechtstaat kunnen opbouwen.

 3. 5

  Heeft de schrijver ook een mening over het feit dat drie Israelische tieners (waarvan 1 met een Amerkaans paspoort overigens) ontvoerd en gedood worden of is dat volstrekt acceptabel en normaal maar de reactie buiten proportioneel?
  Het wordt namelijk opgevoerd als een soort onbelangrijk feitje.

 4. 7

  Die twee Palestijnse tieners die laatst zijn doodgeschoten, daar hoor je ook niks meer over.

  Beide partijen zijn even slecht bezig. Eeuwig zonde..

 5. 8

  Een buitenlandse vijand is een uitstekend middel om het volk achter de regering te krijgen. Iran lijkt die rol niet langer te vervullen.
  Een terreurdaad door Hamas, of die in de schoenen van Hamas kan worden geschoven, werkt net zo goed. Niemand twijfelt eraan dat de 3 tieners inderdaad door Palestijnen zijn vermoord. Die goedgelovige joden twijfelen niet aan het woord van de geheime dienst Shin Bet. Waarom zou de geheime dienst liegen?

 6. 9

  Zoals al eerder werd gesuggereerd,en niet alleen door mij,zijn deze kolonistenkinderen wellicht opgeofferd voor”het goede doel” ,of wat wat daar voor moet doorgaan,door extreem nationalisten.
  Ik ga niet zo gemakkelijk mee in Israelische frames.
  Ze hebben namelijk absoluut geen zin in de vredesonderhandelingen waar internationaal op wordt aangedrongen.

 7. 10

  @9:
  Lekker vaag dat verhaal van je. Zal wel in je straatje passen.
  Even voor de duidelijkehid: ik vind de reactie van de Israelische regering niet goed maar in dit artikel lees je dus dat de aanleiding, het doden van drie tieners blijkbaar normaal is en daar heb ik pertinente morele bezwaren tegen en jouw suggestie die nergens op is gebaseerd (oftewel kom eens met bewijzen) suggereert dus dat ze het zelf hebben gedaan?
  Je vermoordt geen kinderen, van welke kant dan ook, dat is mijn insteek.
  En de schrijver van dit artikel had daar om te beginnen best wel even bij mogen stilstaan, koude ziel die hij blijkbaar is.

 8. 11

  Volgens mij is dit artikel opzettelijk eenzijdig om de hypocrisie aan te tonen van mensen als #10… Als het hele artikel over die jongens was gegaan, had je hun niet gehoord.

 9. 12

  @11:
  Wat een kinderachtige kleinzielige reactie, alsof het daar om gaat. Het negeren van moord hypocriet te noemen is werkelijk te zielig voor woorden.
  Er zijn drie kinderen vermoord en dat is blijkbaar prima.

 10. 13

  @12 Dat staat nergens in het artikel. Logisch, want daar gaat het helemaal niet over. Het gaat over de disproportionele reactie erop waarbij ook kinderen zijn omgekomen.

 11. 14

  Ja, daar gaat het wel over, een drievoudige moord kan in dit geval blijkbaar niet belangrijk genoeg zijn om een journalistiek geheel te vormen. De reactie op zoiets is veel belangrijker dan de aanleiding. Dat heet telegraafjournalistiek en dat is mijn bezwaar. Er zijn twee kanten aan de zaak en die moet je dan ook belichten. Ook als het niet in je straatje past.
  De toon van dit artikel is daarmee angstwekkend.

 12. 15

  http://www.krapuul.nl/overig/blog/173153/psychopaten-geniet-ervan/

  Tja, de vergelijkingen die gemaakt worden zoals uit de WO II – wraak en vergelding van de nazi’s – zijn nog niet zo ver gezocht.

  Collectieve vergelding. Dat is het punt wat voortkomt uit zwart-wit denken, polariseren, en alles op een hoop gooien.

  Daarmee wil ik de moord op de jongens niet goed gaan praten, sterker nog, ik verdenk de Palestijnse autoriteiten van enige nalatigheid. En met de kennis dat de Israëli’s buitensporig terug zouden slaan …

 13. 16

  @14 De andere kant wordt breed uitgemeten in alle media. Warom vind je dat het Palestijns leed achter dit verhaal onderbelicht dient te blijven? Daar is niks evenwichtigs aan.

 14. 17

  Omdat de media niet goed werken.
  Bij voorbeeld dit:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/01/grote-belangstelling-voor-herdenking-en-begrafenis-van-israelische-tieners/
  Haalt dit hele artikel ook weer eens onderuit, er wordt gesteld dat de aanvallen van het leger te maken had met raketaanvallen op Israel.
  Er wordt nog gekeken naar een antwoord op de drievoudige moord op die jochies.
  Tja, wie het weet mag het zeggen en hier weten ze het al voor dat ze het daar weten.
  Knap.

 15. 18

  @14: slechte stroman-troll. Blijkbaar geeft de trieste dood van 3 kinderen je het recht om willekeurig Palestijnse kinderen te executeren en complete dorpen te bombarderen. Je hebt helemaal gelijk, laten weten direct kampen oprichten om korte metten te maken met die achterwaartse woestijnratten. Misschien moet je voor de zekerheid er hier ook wat kapot knallen.

 16. 19

  @17:

  Uit de link naar het nrc:

  De Israëlische regering is er nog niet uit hoe zij op de dood van de tieners moet reageren. Premier Benjamin Netanyahu zei gisteravond na de vondst van de drie tieners meteen dat Hamas zal boeten. Minister van Defensie Moshe Yaalon zou hebben voorgesteld op de Westoever een nieuwe nederzetting te bouwen ter nagedachtenis aan het drietal, schrijft persbureau AP. Zijn collega Naftali Bennett ziet volgens de krant Haaretz meer in de invoering van de doodstraf voor Palestijnse strijders en een grootscheepse aanval op de Gazastrook, waar Hamas de lakens uitdeelt.

  Alle voorstellen liegen er niet om. Er zal keihard worden opgetreden. En wel niet op de vermoedelijke daders – nee, collectief.

 17. 20

  Wat mij betreft onbegrijpelijk dat Timmermans de ambassadeur niet op het matje roept. Dan kan hij eerst de Nederlandse condoleances over die drie jongeren overbrengen, en daarna de ambassadeur aan de tand voelen over de zes (of zijn het er al weer meer) Palestijnse jongeren die inmiddels al weer zijn omgekomen, het oppakken van 400 mensen, het opblazen van huizen van verdachten en het uitvoeren van bombardementen in reactie op deze enkele ontvoering.

 18. 21

  @17 Dat gaat slechts over de bombardementen op Gaza. Daarmee negeer je wat Abu daarvoor meldt. Vind je het acceptabel dat er collectieve straf wordt uitgedeeld, zoals de verinetiging van huizen van familie van verdachten? In wat voor soort rechtsstaat leef je dan?

 19. 22

  Het gaat mij om de journalistieke inhoud en die deugt niet. Hier op dat zogenaamde genuanceerde Sargasso wordt je afgeknald en zwartgemaakt als je niet met de algemeen geaccepteerde moraal mee gaat, dan wordt je door slechtlezende halve zolen beschuldigd van alles en nog wat terwijl mijn betoog over de journalistiek volledig inhoudelijk wordt genegeerd.

  Ik ben niet voor de reacties van Israel, ik weet dat er aan beide kanten doden vallen en ik weet dat systemen niet deugen en ik weet dat de Palestijnen het zwaarder hebben dan de Israeli en ik weet dat de wereld niet deugt.
  Maar een beetje respect voor drie jochies is wel het minste wat je hier zou kunnen verwachten. Ik denk dat dit artikel niet deugt en dat mag blijkbaar niet omdat die drie er niet toe doen in dit artikeltje.

  Nou mooi, ik ben toevallig in Berlijn voor drie weken om een soortgelijk verhaal boven water te halen, maar dat is 70 jaar geleden en dus antiek(dat is een raar woord voor oud).
  Het aardige is dat de feiten uiteindelijk in archieven te vinden zijn en niet in de waan van de dag zoals hier.

 20. 23

  @22 Wellicht moet je op Abu’s blog wat meer van zijn stukken lezen om een betere context te krijgen. Je roep om evenwictigheid gaat ervan uit dat deze blog op zichzelf staat.

  Verder heb ik niet het gevoel dat de tragedie voorbijgaat aan een ieder.

 21. 24

  Ik moet namens Elma Drayer even doorgeven dat het doodschieten van deze tiener een “faux pas” was, en dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is dat we wederom met zijn honderdduizenden op het Malieveld gaan staan protesteren. Ik herhaal: blijf rustig thuis, het betreft hier een kleine vergissing en geen terreurdaad.

 22. 25

  @22

  Maar een beetje respect voor drie jochies is wel het minste wat je hier zou kunnen verwachten.

  Ik zie nergens dat hun dood niet respectvol wordt benaderd. Dit artikel gaat niet voornamelijk over hun dood maar over de reactie van Israël daarop.

  Ik denk dat dit artikel niet deugt en dat mag blijkbaar niet omdat die drie er niet toe doen in dit artikeltje.

  Dat maak je er zelf van. Zoals in de allereerste zin al staat: de reactie van Israël is buitenproportioneel. Daar gaat dit artikel over. Praat dat de originele wandaad goed? Nee. Dat maak jij ervan.

  Overigens, als we de journalistieke keuzes hier toch aan het bekritiseren zijn, vind ik de foto nogal dramatisch. Dat het een foto uit 2009 betreft, is niet direct duidelijk.

 23. 26

  Lt. Col. Peter Lerner, an Israeli military spokesman, noted that Hamas leaders have repeatedly called for abductions of Israelis to exchange for Palestinian prisoners in Israeli jails, but he said it remained unclear whether the kidnappers of the teenagers acted on their own or on direct orders from superiors.

  “We don’t feel that (such orders were) actually necessary,” Lerner said.

  Meldt Joel Greenberg in The Bellingham Herald (via @Mondoweiss)