Themablog | Duitsland kiest

Serie: ,

OPEN DRAAD - Terwijl we ons in Nederland klaarmaken voor de eerste Troonrede van koning Willem-Alexander, strijden in Duitsland 38 partijen voor stemmen in de Bondsdagverkiezingen, die aanstaande zondag plaatsvinden. Houdt CDU stand als grootste partij, blijft de FDP coalitiegenoot? Is de Alternative für Deutschland echt een alternatief? Moet Duitsland uit de eurozone treden?

Vanavond heeft Tegenlicht een aflevering over ‘Het Duitse alternatief‘ met als hoofdvraag: overleven de euro en Europa na 22 september in de huidige vorm?

Ook Sargasso besteedt deze week aandacht aan de Duitse verkiezingen in het themablog ‘Duitsland kiest’. Wat is de huidige sociaal-economische staat van het land, in cijfers? Wat moet je weten om volledig op de hoogte zijn? En staat Europa op een kruispunt met deze verkiezingen?

Reacties (2)

#1 Bismarck

Gisteren waren er verkiezingen voor de grootste deelstaat Beieren. Niet bepaald maatgevend voor het land, want sinds jaar en dag is een regionale partij er dominant (gezien de uitslag gisteren kunnen ze inmiddels voor de 13e keer sinds 1946 gaan allein-regieren). Toch sluipt de angst erin dat de FDP, gezien het bijzonder slechte resultaat in Beieren, volgende week de kiesdrempel niet gaat halen (die staat in Duitsland op 5%*), zodat een voortzetting van de huidige coalitie er niet in zou zitten.

Voor mensen die de verkiezingen willen gaan volgen, lees je even op Wikipedia.de in op Erststimme, Zweitstimme, Überhangmandate en vooral Fünf-Prozent-Hürde.

*Er zijn wat uitzonderingen, als gevolg van het nogal ondoorzichtige Duitse kiesstelsel, dat districtenstelsel en evenredige vertegenwoordiging mengt.

  • Volgende discussie