The World According to Oud Zeikwijf (2)

COLUMN - In de vorige aflevering hebben we ontdekt waar de malaise van het huidige systeem vandaan komt, en ons een doel gesteld: we moeten af van het Groot Kapitaal. Rest ons de taak om een strategie te ontwikkelen. Hoe komen we ervan af?

Je hebt het radicale en het subtiele. Afzonderlijk te gebruiken of als cocktail. Een paar voorbeelden van het radicale.

De Occupy-beweging: Die jammerlijk mislukte omdat we die niet collectief omarmden. De Occupyers niet als mallotige stadsnomaden zien, maar als representanten van het volk dat over de hele aardbol steunt en kreunt onder de tirannie van de economische reuzen. Je coconnetje verlaten om op een gure stoep te gaan bivakkeren is mij, en u waarschijnlijk ook, echter een brug te ver.

De 30k grens: Onze regeringen zover krijgen dat er een 30k grens komt. Per jaar. Onbelast. Voor iedereen. Alles wat meer verdiend wordt, gaat naar de staat. ‘Maar dan emigreren ze naar andere landen.’ So? Dat doen ze dan toch lekker? Dat zijn haaien, die willen we juist weg hebben. Laat ze lekker ergens anders de boel gaan vergiftigen. Ondertussen creëren we een lekkere samenleving waar het er relaxed en eerlijk aan toe gaat. We zetten de klok een flinke slag terug, we leren met minder te doen. Collectief.

Nu het zachtaardige.

Een parallelle economie: in de jaren tachtig, toen de jeugdwerkloosheid de 25 procent passeerde, waren we straatarm doch helemaal niet zo ongelukkig. We hadden parallelle economieën. Een wereld waar alles ver onder de normale prijs zat. Buiten de reguliere winkels om, op geïmproviseerde, meestal illegale en dus tijdelijke plekken. We waren creatief. Een soort zwarte markt dus, niet om de belasting te ontduiken maar om de corporates de wind uit de zeilen te nemen. Om ons te kunnen redden als ze omvallen. Die krachten zijn er nog. Zodra de crisis ernstig genoeg wordt gaat dit weer gebeuren. Dat is een natuurlijk proces.

Economische druk: Uiteindelijk heeft de massa de economische macht. Als de massa zich tenminste eendrachtig zou weten te gedragen, en zich niet liet brainwashen door commercials, trends, hypes en keeping up with the Joneses. We hebben veel minder nodig dan ons door de strot wordt geduwd. Wakker worden en weigeren. We knevelen de bloedtoevoer naar de hoogste regionen. Wij nemen het heft in eigen handen: WIJ, de consumenten dicteren wat er geproduceerd moet worden. Niet andersom.

Luisteren ze niet? Blijven ze de aardbol voor onze kinderen leegroven en vergiftigen? De zachtaardige weg kan zomaar in een radicale veranderen. Boycot is dan het devies. We spreken af, via internet, welke bedrijven we omleggen en we stoppen pardoes met het kopen van hun producten. Net als een flash mob, maar dan voor een bepaald product gedurende een bepaalde periode. Bijvoorbeeld: één maand lang geen Coca Cola of geen iPad. Of je zegt: week 20, niemand op Amazon (één week moet lukken toch? Anders één dag). Het maakt niet zoveel uit hoelang het duurt, als er maar genoeg mensen aan meedoen en als het maar grillig genoeg is. Het moet voor die multinationals niet te voorspellen zijn. We maken ze helemaal gek. Het komische hiervan zijnde dat we multinationals als Facebook en Twitter zullen gebruiken om andere multinationals de das om te doen. I just can’t wait.

Voor degene die denkt: ‘Dat was een lekker columnpje en nu ga ik weer over tot de orde van de dag,’ weet dat dat niet zomaar gaat. Niets doen is geen optie meer. Wie nu in zijn rookstoel achterover leunt is medeplichtig aan het in stand houden van een door en door verrot systeem alsmede aan het versjteren van de aardbol voor het nageslacht. Guerrilla!

 1. 2

  We zetten de klok een flinke slag terug, we leren met minder te doen.

  Hoe is dat anders dan nu? Werklozen, gepensioneerden, huisbezitters en zorggebruikers: die doen allemaal een slag terug. Probleem is toch een beetje: je wil dat de ander een slag terug doet. :)

 2. 4

  @2: Huizenbezitters worden anders juist aardig gespaard. Dat is ook wel logisch, in de naam zit al verborgen dat het om haves gaat. En de haves, dat zijn degenen die bepalen wie er met minder toe moet en dus zitten ze daar zelf vooral niet bij.

 3. 5

  Die internet boycot is een geweldig idee.
  Laten we eens iets kleins, onschuldigs en haalbaars bedenken.
  Ik doe mee.
  Een “flashmob” tegen de plofkip op internet, een bombardement van mails bij AH of de Jumbo. Massaal de vraag stellen of die kip ook helpt bij koorts en verkoudheid vanwege de antibiotica?
  Een “flashmob” richting een accountantskantoor warvan iedereen weet dat er geholpen wordt bij belastingontduiking. Gewoon een aanvraag indienen of ze dat ook voor jou willen regelen. Meer voorzetjes?
  1 april lijkt mij een geweldige dag om te starten.

 4. 6

  Leuk hoor, al die voorstellen voor acties, maar jullie weten toch wel, dat dat niet in jullie eigenbelang is?

  PS: voor een goed doel ben k altijd wel te porren voor actie hoor. Ook boycots. ik heb vroeger bijv ook Outspan sinaasappels geboycot. Dat ik dat deed heeft het apartheidsregime niet op zijn knieën gekregen. Het had zelfs individueel gezien vrijwel 0 waarde. Maar er waren meer mensen, die boycotten, en de symbolische waarde, die die boycot opleverde, heeft zeker bijgedragen aan de val van het apartheidsregime. Andere mensen hebben jarenlang goedkope Outspan sinaasappels gegeten, mij verwijtend, dat mijn individuele actie toch geen nut had…

 5. 7

  Ik snap het allemaal, de rijken moeten betalen, maar hoe zal het zijn als we in het westen gaan inzien dat wereldwijd gezien, wij de rijken zijn… En niet zo’n beetje ook! Is het dan nog steeds een goed idee om de rijken te laten betalen? Of is de situatie dan weer anders voor veel mensen?

 6. 11

  [Economische druk: Uiteindelijk heeft de massa de economische macht. Als de massa zich tenminste eendrachtig zou weten te gedragen, en zich niet liet brainwashen door commercials, trends, hypes en keeping up with the Joneses.]

  Zucht…, ja. Helaas is de massa die her aan mee zou willen doen geen echte massa. De “beweging” heeft nog geen draagvlak.

  Wat we nodig hebben zijn concrete acties (aksies), die tot de verbeelding spreken, op het juiste moment, juist als er een hype is. Work with the system.

 7. 12

  Om iets nieuws op te bouwen moet vaak eerst het oude instorten. Mensen hebben nog te veel te verliezen om in actie te komen. Pas wanneer die angst ontbreekt en men niet veel meer achteruit kan volgt anarchie.

 8. 13

  Het is inderdaad mogelijk om met minder gelukkig te zijn, doe dat dan ook in plaats van boze columns te schrijven waarin een niet bestaand systeem wordt aangevallen, er is namelijk geen systeem.

  Het zijn opvallend vaak de mensen die beweren dat we met minder moeten leven, die nooit genoeg hebben. De eeuwige abstracte vijand die het kapitalistisch systeem, de bourgeois, reactionaire krachten of een van de vele andere namen krijgt toegedeeld moet eeuwig bevochten worden.

  Dan heb ik liever mensen die meer geld willen dan mensen die meer controle willen.

 9. 14

  @7: Als we al het geld dat verdiend wordt op deze planeet delen door het aantal volwassenen, is er ongeveer 15.000 euro per jaar per persoon heb ik een keer uitgerekend. Ik teken er zo voor.

 10. 15

  @7: ah ja… mensen die het niet met jou eens zijn, zijn dom. Die weten niet dat het westen rijk is ten opzichte van de rest van de wereld. Bedoel je dat?

 11. 17

  @Diener
  Klinkt inderdaad goed, maar dan graag wel wereldwijde nivellering van prijzen, anders komen we er hier zelf bekaaid af :)

 12. 18

  @15: Nee hoor, ik zie echt wel in dat ik niet de waarheid in pacht heb en in veel opzichten vrij simpel van geest ben. Mijn excuses als ik zo over ben gekomen.

 13. 19

  @10: Dag Ed, dank voor de goede tip. The Tax Free Tour is een aanrader voor iedereen die nu zn belasting zit in te vullen. Outrageous documentaire. Dank.