1. 1

  Ach gossie, weer iemand die denkt de wijsheid in pacht te hebben.

  Ze overschatten de invloed van deze amateurs zwaar. Met de mogelijkheden om jezelf op de kaart te zettne zijn niet tegelijkertijd de mogelijkheden van mensen vergroot informatie op te nemen.

  Een steeds groter gedeelte van het Internet wordt dus niet meer of veel minder gelezen.

  Overigens geloof ik in het adagium dat een hele groep amateurs het beter weet dan een groepje experts.

  Wisdom of crowds, heet dat.

 2. 2

  Ik denk dat het onvermogen van de traditionele media en politieke partijen om de opkomst van Pim Fortuyn te voorspellen veel mensen naar het Internet heeft gedreven.

 3. 3

  wisdom of crowds gaat niet altijd op.

  bv string theorie, 454 sequencing, alles met quantum theorie, colloid fysica, RNA interference, etc.

 4. 5

  @4.

  eeh meestal niet maar soms wel. Met bepaalde economische issues. Of blogs over evolutie. Of sportverslaggeving (zijn er sport-blogs / crowds die even amusant zijn als Hugo Borst?). Lang leve de proffesional!

  Plus nog wat andere zaken waar de wisdon of the crowds faalt. Ik lees liever een review van Roger Ebert dan van Harry Knowles, ook al heeft de laatste Titanic “voorspelt”. Of crowd-wise: IMDB ranking vs een goede reviewer. Bovendien hoe meet je of een crowd wijzer is?

 5. 6

  Volgens mij zegt ie alleen maar “een Blogger is geen Journalist”.

  Elke blogger die zich daarmee op zijn pik getrapt voelt moet even een Telegraaf lezen en kan zich vervolgens gevleid voelen.

 6. 7

  @5 Een goede reviewer? Je bedoelt eentje met wiens smaak je het eens bent? Ik geef je gelijk op “leve de professional”, maar in het geval van een reviewer, hoe groot is het gat tussen amateur en pro in vergelijking met journalisten, wetenschappers, etc? (Even aannemend dat de amateur wel kan schrijven.) Welke skills heeft de amateur niet die de pro wel bezit?

  Heb overigens wel goed gelachen om het stuk.

 7. 8

  Long heeft gelijk. Een amateur Seymour Hersh gaat echt niet opstaan. Nieuwsgaring is werk voor professionals. Iedereen heeft natuurlijk wel een mening, dus opinie kan prima worden gedaan worden door amateurs. De beste/leukste zullen daarbij dan altijd wel betaald gaan worden.