Je zou het het Lang-Leve-de-Lol-Protocol kunnen noemen maar dat is mischien niet helemaal eerlijk tegenover het Asia-Pacific Partnership on Clean Development and Climate (APPCDC). Toch is het samenwerkingsverband van de Verenigde Staten, Australië, China, India, Japan en Zuid-Korea op het gebied van klimaat -door sommigen gezien als rivaal van het Kyoto protocol- nogal vrijblijvend. In deze overeenkomst die vorig jaar zomer werd bekrachtigd beloven de partijen namelijk de emmissie van broeikasgassen te verminderen, maar zullen er géén bindende afspraken worden gemaakt. De nadruk ligt vervolgens sterk op innovatie in de energie-opwekking en niet zozeer op energiebesparing, zeg maar: SUV’s (blijven) rijden maar dan wel op biobrandstof.
Morgen heeft het APPCDC haar eerste ministeriële bijeenkomst in Sydney, Australië. Helaas voor het APPCDC blijft Condoleeza Rice thuis aan teletekst gekluisterd ivm Sharon. In Sydney zal veel gepraat worden over mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van schoon fossiel, kernenergie en biobrandstoffen. Some of the world’s biggest companies such as BHP Billiton, Rio Tinto and ExxonMobil will be represented. Although discussions will touch on nuclear power, renewable and energy efficiency, the main focus is likely to be on clean coal technologies where carbon dioxide is removed and stored from the waste gas. (BBCNews)
[Pseudo-gerelateerd bonusbericht: Borssele mag openblijven tot 2033 (RTL)]
Reacties (4)
Misschien mag ik daar even een aan- en opmerking bij maken: de EU pakt dat hele Kyoto verdrag erg dom aan vanuit diplomatiek oogpunt. Milieu speelt op het statelijke niveau veel en veel meer in de VS, daar gebeurt ook veel meer, zaken waar men in de EU nog slechts van droomt. Als de EU nu slim was, zouden ze onderhandelen met de staten van Amerika in plaats van met de federale overheid. Dat is trouwens sowieso veelal slim, iets dat de VS wel met Europa doet met succes.
in aanvulling daarop, moet je natuurlijk zeggen, dat diplomaten helemaal niet de diplomatieke dienst in gaan om iets te bereiken maar veel meer voor de status en de CV, zodat het veel leuker is om in Washington te zitten met Senaats leden en af en toe een onderminister met een vrij weekend. Dat hele corps zouden ze moeten schoonvegen.
Glas, plas, was??
“where carbon dioxide is removed and stored from the waste gas”
Dit vind ik ook een grappig detail: Verminder de CO2 emissie door de CO2 op te slaan! Das natuurlijk wel een beetje CO2 emissie verminderen om de CO2 emissievermindering.
Uiteindelijk is het water dat bij de verbranding vrij komt veel meer verantwoordelijk voor het broeikas-effect dan de CO2. De CO2 opvangen helpt dus niet zo erg met de oplossing van het probleem (broeikas-effect), alswel puur en alleen om op te scheppen over CO2-emissiereducties.
Klinkt voor mij als valsspelen!