Tanzania: Vissen met dynamiet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Iedere twee weken publiceert Sargasso een kort filmpje uit de serie Niet in het Nieuws van Lokaalmondiaal. Lokaalmondiaal informeert mensen over wereldse onderwerpen en wil bewustwording creëren over internationale samenwerking en begrip voor andere culturen bevorderen.

Kigombe – Vissers in het Tanzaniaanse dorpje Kigombe worden steeds vaker opgeschrikt door explosies voor de kust. Vissers uit andere dorpen halen de zee leeg door met dynamiet vissen te vangen. Kostbaar koraal gaat verloren…

Deze dynamietvissers ‘vangen’ hun vis door dynamiet in het water te gooien. Door de druk die vrijkomt door de explosie sterven de vissen die vervolgens eenvoudig kunnen worden opgeschept. Een bijzonder goede manier om snel veel vis te vangen, maar niet als je volgend jaar weer vis wil. Het koraal wordt vernietigd en daarmee ook het leefgebied van de vissen.

Dynamietvissers zijn actiever dan ooit en dorpsambtenaren van het dorp Kigombe, hebben daarom een commissie opgericht om het probleem aan te pakken. Volgens Muhunzi, voorzitter, is de identiteit van minstens 20 dynamietvissers bekend en staan deze op een zwarte lijst, maar de overheid komt niet in actie. “We kennen ze, we hebben ze aangeven bij de politie, maar ze komen er met een kleine straf vanaf.”

Reacties (5)

#1 esgigt

Als ik het goed begrijp gaat deze manier van vissen daar binnenkort ophouden omdat de gehele visstand uitgeroeid is… Als dat het geval mocht zijn, geen ontwikkelingshulp gaan geven, gewoon de natuur zijn werk laten doen.

  • Volgende discussie
#2 IdeFX

“We wachten op de regering, omdat die niets doen tot nu toe. We willen dynamietvissers het liefst vermoorden, want als ze van de aardbodem zijn kunnen ze niet meer vissen.”

‘k snap dat je dat in commissie inderdaad wat makkelijker kunt doen, ja…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Eric

Geggy Tah kende die methode jaren geleden al: Bomb Fishing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans

Deze manier van vissen is al decennia lang aan de gang in tropische gebieden met bijvoorbeeld koraalriffen. Ik was zelf kort geleden in een nationaal park(!) op oost Java en daar gebeurde het ook nog steeds, wettelijk verbod of niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Decennia Hans? Oke, met dynamiet, maar is een manier van vissen van duizenden jaren oud:

http://www.youtube.com/watch?v=BCsnEsvlDiQ

En laat (die) vissers maar niet horen dat haaienbloed (de antistoffen in) mogelijk kankercellen kan inkapselen…stijgt wereldwijd misschien de vraag naar landmijnen of 500- ponders over datum:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7668154.stm

  • Vorige discussie